Zelf je huis isoleren, waar moet je opletten?

Zelf je huis isoleren, waar moet je opletten?

Ben je van plan om zelf je huis te isoleren? Goed idee! Het isoleren van je huis brengt namelijk veel voordelen met zich mee. Zo zorgt het voor een lagere energierekening, meer wooncomfort en gaat het energielabel van je huis omhoog.


Je kan ervoor kiezen om een vakman in te schakelen om je huis te laten isoleren, maar je kunt je huis ook zelf isoleren. En dat scheelt vaak een heleboel geld! Je moet wel op een aantal dingen letten voordat je begint.

  • Is er isolatie aanwezig?

  • Welke isolatieklus ga je uitvoeren?

  • Welk isolatiemateriaal kies je?


Controleer voordat je gaat isoleren bijvoorbeeld eerst of er al isolatiemateriaal aanwezig is. Zo ja, is dit materiaal aan vervanging toe? Bedenk ook goed op welke manieren je je huis wilt isoleren en kies het juiste isolatiemateriaal voor de klus.

Lees snel verder en we helpen je op weg.

Waarom zou je zelf isoleren?

Het isoleren van je huis kan vaak als een doe-het-zelfproject worden uitgevoerd. Er zijn verschillende klussen die geschikt zijn om zelf uit te voeren. Ook als je maar één rechterhand hebt. Zeker de echte doe-het-zelver gaat zelf isoleren. Je moet alleen wel weten welke klus je het beste kan uitvoeren en welke materialen daarvoor geschikt zijn.

Zeker de echte doe-het-zelver gaat zelf isoleren. Je moet alleen wel weten welke klus je het beste kan uitvoeren en welke materialen daarvoor geschikt zijn.

Een aantal voordelen voor het zelf uitvoeren van isolatieklussen:

1. Kostenbesparing: het zelf isoleren van je huis kan aanzienlijke kostenbesparingen opleveren in vergelijking met een vakman inschakelen. Je bespaart op arbeidskosten en kunt de isolatiematerialen zelf aanschaffen, waardoor je de totale kosten kunt verlagen.

2. Flexibiliteit en planning: door het zelf te doen, kun je je eigen tempo bepalen en het project plannen op een tijdstip dat voor jou het beste uitkomt. Je hoeft geen rekening te houden met de beschikbaarheid van een vakman en kunt de isolatiewerkzaamheden aanpassen aan je eigen schema.

3. Nieuwe skills leren: het isoleren van je huis als doe-het-zelfproject kan een waardevolle leerervaring zijn. Je kunt nieuwe vaardigheden ontwikkelen, meer begrip krijgen van de bouw en isolatietechnieken. Enne... wij weten uit eigen ervaring, het geeft een enorm trots gevoel als je straks in je eigen geïsoleerde huis zit.

4. Controle over de kwaliteit: door het zelf te doen, heb je volledige controle over de kwaliteit van het werk. Je kunt zorgvuldig de isolatiematerialen selecteren en ervoor zorgen dat de installatie correct wordt uitgevoerd.

Is er al isolatie aanwezig?

Voordat je begint met het isoleren van je woning is het belangrijk om te kijken of er al isolatie aanwezig is in de woning. Dan hoef je misschien wel helemaal niet te isoleren of hoef je alleen maar na te isoleren. Dit betekent dat je extra isolatiemateriaal plaats om een hogere isolatiewaarde te behalen. Je kunt op deze manieren kijken of je woning geïsoleerd is:

Dakisolatie controleren

Om je dak zelf te controleren op isolatiemateriaal kan je een aantal dingen doen. Check of je isolatie ziet aan de binnenkant of buitenkant van het dak? Als je een dakraam hebt kan je via het dakraam kijken of je een dakpan omhoog kan schuiven. Zit daar een folie of een andere laag onder? Dan is dat waarschijnlijk het isolatiemateriaal.

Zie je niks? Dan kan het zijn dat het dak vanaf de binnenzijde is geïsoleerd. Het isolatiemateriaal is vaak afgedekt met gipsplaten. Maak voorzichtig een gedeelte open op een onbelangrijke plek open om te kijken of er isolatie achter zit. 

Vloerisolatie controleren

Wil je je vloer of je kruipruimte isoleren? Check dan of er een toegankelijke kruipruimte aanwezig is. Ga de kruipruimte in om te zien of er isolatie tegen de vloer aanligt. Is de kruipruimte niet toegankelijk of heb jij helemaal geen kruipruimte? Dan is het niet mogelijk om de isolatie te controleren, tenzij je de vloer gaat vervangen. 

Kieren en naden controleren

Wanneer je zelf aan de slag gaat met isoleren kan je ook klein beginnen. Controleer of je ergens kieren of naden hebt en er tocht het huis in komt. Alle kieren dicht maken is een eenvoudige klus en scheelt een hoop kou. Je kan dit makkelijk checken door met je handen bijvoorbeeld langs ramen en deuren te gaan en te voelen of er kou het huis binnenkomt.

Check het energielabel van je woning

Een andere manier om erachter te komen of je woning geïsoleerd is, is door te kijken naar het energielabel. Een woning kan een energielabel van A tot G krijgen. Het A-label betekent dat de woning goed geïsoleerd is. Het G-label betekent dat de woning slecht of helemaal niet geïsoleerd is.

Weet je niet welk label jouw huis heeft? Check dan deze website van de overheid voor meer info.

Welke klus ga je uitvoeren?

Welke isolatieklus ga je uitvoeren?

Je kunt je huis op meerdere manieren isoleren. De beste isolatieklus voor je woning is afhankelijk van het type woning en je eigen wensen. Je bespaart gemiddeld zoveel procent energie per isolatiemaatregel:

1. Dakisolatie: gemiddeld bespaar je rond de 30% energie met dakisolatie

2. Vloerisolatie: gemiddeld bespaar je rond de 10% energie met vloerisolatie

2. Raamisolatie: gemiddeld bespaar je rond de 15% energie met raamisolatie

Je dak isoleren

Een vakman inschakelen om je dak te laten isoleren? Dat is niet nodig! Jij als doe-het-zelver kan deze klus gewoon zelf. Je dak isoleren is dé isolatieklus met het meeste rendement. Het grootste warmteverlies gaat namelijk via je dak. Maar liefst 30% van de warmte verlaat je huis via je dak wanneer deze niet geïsoleerd is.

Je dak isoleren gaat dus warmteverlies tegen in de winter en houdt de hitte in de zomer buiten. Dit zorgt ervoor dat je minder vaak de verwarming of de airconditioning hoeft aan te zetten. Flink besparen dus.


De beste manier om je dak te isoleren hangt af van de dakconstructie. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen een plat dak en een schuin dak. Een hellend dak isoleer je namelijk anders dan een plat dak. Er zijn verschillende manieren waarop je een dak kunt isoleren:

Isolatie vanaf de buitenzijde

Bij deze methode wordt de isolatie onder de dakbedekking geplaatst. Door te isoleren vanaf de buitenzijde verlies je geen leefruimte en is het dak meteen beschermd tegen vocht en barre weersomstandigheden. Dit is bij een nieuw plat dak vaak een goede keuze. Bij een hellend dak of al bestaand plat dak, is dit wat ingewikkelder omdat je dan eerste de dakbedekking eraf moet halen. In deze situatie kan je beter isoleren vanaf de binnenzijde.

Isolatie vanaf de binnenzijde

Ga je een schuin dak isoleren? Dan is isoleren vanaf de binnenzijde de meest toegepaste methode. Je kan dit met veel verschillende isolatiematerialen doen, zoals steenwol, vlaswol, glaswol of PIR-platen. En het is niet een hele ingewikkelde klus voor het doe het zelven. Belangrijk hierbij is vooral de keuze in de juiste isolatiematerialen in combinatie met de juiste folie. Welke dat zijn, is afhankelijk van jouw schuine dak.

Een plat dak van binnenuit isoleren is ook mogelijk. Kies dan wel altijd voor dampregulerende materialen in combinatie met een klimaatfolie om zo vochtproblemen te voorkomen.

Vloerisolatie 

De echte doe-het-zelver isoleert zijn eigen vloer. Een goed geïsoleerde vloer houdt vocht en lucht vanuit de bodem tegen waardoor de warmte beter in de woning blijft hangen. Heb je vloerverwarming of ben je van plan om vloerverwarming te plaatsen? Dan is vloerisolatie erg belangrijk. Het zorgt er namelijk voor dat er niet te veel warmte naar de bodem verdwijnt. 

Je kan een vloer vaak het beste isoleren met glaswol of met PIR, dit zijn dunne isolatieplaten.

Tochtwering

Tochtwering is een kleine, snelle en goedkope doe-het-zelf-klus. Iedereen kan het! Je plaatst tochtband langs ramen en deuren, dicht gaten en bevestigd eventueel een brievenbusborstel.

Welk isolatiemateriaal kies je?

Nadat je bepaald hebt welke isolatieklus je gaat uitvoeren, is het tijd om te kijken naar het isolatiemateriaal. Het is belangrijk om isolatiemateriaal te gebruiken dat past bij de woning en de manier waarop een ruimte gebruikt wordt.

Het type isolatiemateriaal waar je voor moet kiezen is ook afhankelijk van het doel van de isolatie. Ben je op zoek naar thermische isolatie, akoestische isolatie of geluidsisolatie? Voor geluidsisolatie heb je namelijk dik isolatiemateriaal nodig, terwijl je voor thermische isolatie op zoek moet gaan naar materiaal met een hoge isolatiewaarde. 

Verschillende isolatiematerialen:

  • Glaswol

  • PIR

  • Vlas

  • EPS

Wil je meer weten over verschillende isolatiematerialen? Check dan ook dit artikel.

Isolatiefolies

Belangrijk bij het zelf isoleren zijn de keuzes in folie. Afhankelijk van jouw situatie en het isolatiemateriaal moet je de juiste folie kiezen. Afhankelijk van de manier waarop er geïsoleerd wordt kan je kiezen uit de volgende soorten folie:

  • Dampremmende folie: Miofol 125S - voor het afdichten van schuine daken in niet al te vochtige ruimtes

  • Dampopenfolie: Miofol 125G - deze folie wordt gebruikt op het dak aan de buitenzijde (koude zijde), te herkennen aan de blauwe kleur

  • Dampdichte folie: Miofol 125AV - voor het compleet afdichten in vochtige ruimtes (zoals keukens en badkamers)

  • Klimaatfolie: Miofol Active - voor het gebruik bij platte daken, dakkapellen en bij het isoleren over bestaande isolatie, maar niet geschikt voor vochtige ruimtes (zoals keukens en badkamers)


Bekijk ook deze video voor meer uitleg over folies.

Isolatiewaardes

De isolatiewaarde van isolatiemateriaal geeft aan hoe goed het materiaal isoleert. Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe beter de isolatie. Er zijn verschillende manieren waarmee de isolatie kan worden uitgedrukt.

Lambdawaarde

Met de lambdawaarde wordt aangegeven hoeveel warmte het materiaal geleidt. Hoe hoger de lambdawaarde, hoe minder warmte verloren gaat. Deze waarde wordt uitgedrukt in W/mK.

Rd-waarde

De Rd-waarde geeft aan wat de thermische isolatie van het materiaal is. Hoe hoger de Rd-waarde, hoe beter de thermische isolatie. Met thermische isolatie hebben wij het over hoe goed het materiaal de temperatuur in de woning onder controle houdt. 

Rc-waarde

Met de Rc-waarde wordt de totale isolatiewaarde van een bepaald constructiedeel uitgedrukt. Hoe hoger de Rc-waarde, hoe beter de thermische isolatie van het desbetreffende constructiedeel.

Wat kost het om zelf te isoleren?

De kosten van het isoleren zijn afhankelijk van de isolatieklus die je uit gaat voeren. Je bent in ieder geval altijd goedkoper uit dan wanneer je een vakman inschakelt. Gemiddeld kosten een dak laten isoleren door een vakman tussen de € 80,- en € 142,- per vierkante meter wanneer dit wordt uitgevoerd door een gecertificeerd isolatiebedrijf afhankelijk van de keuzes in het materiaal.

Kosten dakisolatie, zelf isoleren

De kosten voor dakisolatie liggen gemiddeld tussen de € 25 en € 85 per vierkante meter wanneer je zelf gaat isoleren. Je dak isoleren, kan je op verschillende manieren doen:


Deze kosten gelden voor de hele klus, dus inclusief folie, tape, rachelwerk en afwerking.

Vloerisolatie, zelf isoleren

Ook vloerisolatie kan je zelf van goede isolatie voorzien. De kosten van vloerisolatie zijn afhankelijk van een aantal factoren:

  • Het type woning

  • Het aantal vierkante meters

  • Het gekozen materiaal

Gemiddeld liggen de kosten voor vloerisolatie tussen € 49,- en € 57,- per m²

Tochtwering, zelf isoleren

Tochtwering zelf plaatsen is heel eenvoudig en is niet duur. Je huis zelf isoleren kan dus heel eenvoudig en goedkoop zijn.

Zelf isoleren!

Zelf isoleren!

Jij als doe-het-zelver kan je huis echt zelf isoleren. Je hebt geen isolatiespecialist nodig voor de meeste klussen. Sommige klussen zoals dakisolatie zijn minder ingewikkeld dan het soms lijkt. Wij hebben voor allerlei klussen een stappenplan met handige tips, zo ook het stappenplan dak isoleren met glaswol en schuin dak isoleren met PIR met gips. Zo helpen wij jouw met het uitvoeren van de klus en weten we zeker dat jij straks een optimaal eindresultaat behaald zonder vochtproblemen.

Bestel vandaag nog je spullen en ga meteen aan de slag!

Bestel je isolatiemateriaal

Bestel nu je isolatiemateriaal en krijg alles voor de klus in één keer thuisbezorgd. Begin vandaag nog met isoleren en besparen!

Naar de shop

Wees als eerste op de hoogte van de nieuwste klussen, aanbiedingen en klustips. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!