Zelf je huis isoleren, waar moet je beginnen?
Een woning isoleren kan op veel verschillende manieren gebeuren, maar waar moet je beginnen? Begin met het isoleren van de 'schil' van de woning. Start met het dak, het glas en daarna de vloer. Deze isolatieklussen hebben de meeste impact.
Hoewel je je huis kunt laten isoleren door een vakman, kan je de meeste klussen ook zelf uitvoeren. Benieuwd hoe je moet beginnen? Lees dan verder.
Shop meteen je isolatiemateriaal
Waarom moet je isoleren?
Je huis isoleren brengt vele voordelen met zich mee:
- Bespaar flink op je energiekosten
- Vermindert warmteverlies
- Houdt je huis koel in de zomer
- Zorgt voor minder geluidsoverlast
- Het is beter voor het milieu
- Je woning krijgt een hoger energielabel
Besparen op je energierekening
Een van de belangrijkste redenen om te gaan isoleren is het besparen op de energiekosten. Wie wil er nu niet een lagere gasrekening? Met het isoleren van je huis kan je flink besparen op de energierekening. Gemiddeld bespaart een huishouden tussen de € 200 en € 1200 per jaar wanneer het naar goede isolatie gaat. Wil je meer weten over hoeveel je kan besparen en hoe snel je je investering in isolatie terugverdient? Check dan dit artikel.
Thermische isolatie houdt je huis op temperatuur
Thermische isolatie vermindert het warmteverlies van een huis in de winter en houdt je huis koel in de zomer. Het zorgt ervoor dat warmte niet zomaar uit een huis ontsnapt. Door goede isolatie zet je minder snel de verwarming aan en kan je flink besparen op je energiekosten. Wanneer het heel warm is buiten zorgt het er juist voor dat de warmte buiten blijft. Je hebt dus geen airco nodig.
Bij het kiezen van isolatiemateriaal is het belangrijk om te kijken naar de isolatiewaarde. Deze waarde geeft aan hoe goed het materiaal isoleert. Vanaf een bepaalde waarde kun je ook een subsidie krijgen.
Akoestische isolatie zorgt voor minder geluidsoverlast
Bij het isoleren van een woning wordt er vrijwel direct gedacht aan de thermische voordelen dat het met zich mee brengt. Maar een ander voordeel van een woning isoleren is akoestische isolatie.
De isolatie zorgt ervoor dat er bijvoorbeeld geen weergalmende geluiden in een ruimte ontstaan. Maar misschien nog belangrijker, het houdt ook geluid van buiten tegen. In je woning heb je dus minder last van omgevingsgeluiden zoals verkeer of buren.
Isoleren is beter voor het milieu
Het isoleren van je huis is ook goed voor het milieu. Door minder vaak de verwarming aan te zetten, stoot je namelijk ook een stuk minder CO₂ uit. Je huis blijft ook koeler in de zomer, waardoor je bijvoorbeeld geen airconditioning nodig hebt.
Hoger energielabel is een meerwaarde voor je huis
Een goed geïsoleerd huis krijgt een hoger energielabel. Het energielabel geeft aan hoe goed een huis geïsoleerd is en is sinds 2015 verplicht om te vermelden bij een verkoop. Een mogelijke koper kan aan de hand van het energielabel zien hoe energiezuinig en milieuvriendelijk een huis is.
Het energielabel gaat van A tot G. Woningen met het label A zijn het meest zuinig. Het G-label wordt gegeven aan huizen die het minst energiezuinig zijn. Door je huis te isoleren en een hoger energielabel te krijgen, wordt je huis meer waard en kan je het sneller én voor meer geld verkopen.
Welke isolatieklussen hebben de meeste impact?
Nu je weet waarom je je huis moet isoleren gaan we verder moet hoe je dit moet doen. Je kunt je huis op heel veel verschillende manieren isoleren. Zoals we in de introductie al noemden heeft het isoleren van de 'schil' het meeste impact. Wij raden het aan om je te verdiepen in dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en raamisolatie als je je huis wilt isoleren. Deze isolatieklussen hebben namelijk de meeste impact.
Dakisolatie
Dakisolatie heeft de meeste impact wanneer je gaat isoleren. Goede dakisolatie zorgt namelijk voor een gemiddelde besparing van maar liefst 30%.
Goede dakisolatie zorgt voor een gemiddelde besparing van maar liefst 30%.
Warmte stijgt op waardoor er veel warmte via een ongeïsoleerd dak verloren gaat. In de zomer heeft dakisolatie een andere werking. De zon brandt op het dak waardoor het direct bloedheet wordt op zolder. Een geïsoleerd dak houdt de warmte langer buiten.
Dakisolatie kan zowel op een plat dak als een schuin dak worden toegepast. Er zijn verschillende manieren en materialen om je dak te isoleren. Welke klus het beste bij jouw dak past hangt af van allerlei factoren, zoals is er isolatie op het dak aanwezig, ligt er een folie tussen het dakbeschot en de dakpannen en welke wensen heb je.
Hulp nodig bij je dak isoleren?
Twijfel je nog welke materialen en folies het meest geschikt zijn voor jouw schuine dak? Start dan onze keuzehulp. Hierin vul je jouw situatie en wensen in en wij helpen je met de juiste materialen en hoeveelheden. Handig he?
Start de keuzehulpVloerisolatie
Vloerisolatie houdt vocht en lucht uit de kruipruimte tegen en zorgt ervoor dat de warmte beter blijft hangen. Het isoleren van de vloer is zeker belangrijk bij vloerverwarming. In dat geval moet de vloer namelijk goed geïsoleerd zijn zodat er niet te veel warmte naar de bodem of de kruipruimte verdwijnt.
Wordt de zolder niet als leefruimte gebruikt? Dan kan je ook kiezen voor thermische isolatie in de zoldervloer. Dit is soms makkelijker dan dakisolatie en het zorgt voor ervoor dat de zolder niet mee opgewarmd wordt met de rest van het huis.
Daarentegen is wordt vloerisolatie ook gebruik als akoestische isolatoe. Dit is niet hetzelfde als geluidsisolatie. Met geluidsisolatie zorg je ervoor dat het geluid in een ruimte verbeterd en is gericht op het weren van omgevingsgeluiden of het binnen houden van geluid.
Spouwmuurisolatie
Een spouwmuur bestaat uit 2 muren waar een paar centimeter ruimte tussen zit, de spouw. Deze ruimte kan gevuld worden met isolatiemateriaal. Dit is een klus niet bij alle huizen gedaan kan worden, simpelweg omdat niet alle huizen een spouwmuur hebben. Dit is ook een klus die alleen door een vakman gedaan kan worden.
Heb jij geen spouwmuren? Dan kun je de wanden isoleren door voorzetwanden te plaatsen. Dit is een klus die wel weer zelf kan uitvoeren met bijvoorbeeld PIR met gips.
Dubbel glas, HR glas of triple glas
Door enkelglas te vervangen door dubbel glas, HR glas of triple glas zorg je ervoor dat er minder koude lucht via de ramen naar binnenkomt.
Dubbel glas is beter dan enkel glas, maar isoleert matig. HR glas isoleert nog een stuk beter. Het is dubbel glas met een coating en een isolerend gat tussen de platen. Triple glas bestaat uit drie glasplaten met een coating en isolerend gas. Triple glas heeft dan ook de hoogste isolatiewaarde.
Klein beginnen met isoleren
Vind een dak isoleren of je ramen vervangen nog een stap te ver. Of heb je dit allang gedaan? Dan zijn er ook kleine isolatieklusjes die je huis nog aangenamer en zuiniger kunnen maken.
Radiatorfolie
Radiatoren geven ook warmte af aan de muur. Dit is zonde omdat deze warmte verloren gaat. Met radiatorfolie weerkaats je de warmte terug de kamer in waardoor het sneller warm wordt. Het is een kleine klus, die zo gepiept is.
Bekijk hier hoe je het doet: radiatorfolie aanbrengen
Tochtwering
Heb je last van veel tocht in je huis? Er zijn een aantal manieren waarop je deze tochtproblemen kunt verminderen. Hoe goed je je woning ook isoleert, zolang er tocht tussen de deuren of ramen heen komt, wordt de woning nooit goed verwarmt. Maak daarom gebruik van tochtwering.
Je kunt tochtwering bijvoorbeeld plaatsen bij:
Buisisolatie
Als er veel buizen door je huis lopen kan er veel warmte verloren gaan op plekken waar het niet nodig is. Hierdoor duurt het langer voor de warmte op plekken komt waar het wel moet zijn. Daarnaast kunnen deze buizen zorgen voor grote gaten en kieren waar tocht doorheen kan komen. Met buisisolatie voorkom je deze problemen.
Bekijk ons klusadvies voor buisisolatie
Ga zelf aan de slag met isolatie!
Als het goed is weet je nu precies hoe je kan beginnen met het isoleren van je huis en welke klussen de meeste impact hebben. Je weet in ieder geval zeker dat het alleen maar voordelen oplevert!
Bestel je isolatiemateriaal
Bestel nu je isolatiemateriaal en krijg alles voor de klus in één keer thuisbezorgd. Begin vandaag nog met isoleren en besparen!
Naar de shop