Hoe moet je een plat dak isoleren?

Hoe moet je een plat dak isoleren?

Jij wilt je platte dak gaan isoleren, goed idee! Het isoleren van een plat dak is namelijk erg belangrijk. Goede isolatie zorgt er namelijk voor dat de woning in de winter niet te koud wordt en in de zomer niet te warm. Goede dakisolatie zorgt er daarom ook voor dat je veel energie kunt besparen.

Maar je kwam er waarschijnlijk al snel achter dat een plat dak isoleren andere uitdagingen met zich meebrengt dan een schuin dak.

 

Een plat dak isoleer je door vanaf de bovenkant isolatiemateriaal op de dakconstructie te leggen of aan de binnenkant isolatiemateriaal tegen het dakbeschot te plaatsen.

Maar wat is de beste manier om een plat dak te isoleren? Lees verder en we leggen je alles uit.

Een plat dak isoleren in het kort

Je kunt een plat dak isoleren vanaf de buitenzijde en de binnenzijde. Bij dakisolatie vanaf de buitenzijde kan je kiezen voor een warm dak of een omgekeerd dak. Bij dakisolatie vanaf de binnenzijde heb je te maken met een koud dak. 

Bij het isoleren van een plat dak kunnen verschillende soorten isolatiemateriaal gebruikt worden. De meest gebruikte materialen zijn PIR-platen en minerale wol, zoals glaswol. Het beste isolatiemateriaal voor je dak is afhankelijk van de manier van isoleren. PIR-platen gebruik je bij isoleren van buitenaf. Minerale wol bij isoleren van binnenuit.

Bij het kiezen van het juiste isolatiemateriaal is het verstandig om de isolatiewaardes mee te nemen. Hoe hoger deze waarde, hoe beter de isolatie van het materiaal.

Wat is de beste isolatie voor een plat dak?

Je kan het platte dak op 3 manieren isoleren: warm dak, omgekeerd dak en koud dak. Welke isolatiemethode het beste is voor je dak, is afhankelijk van de aanwezige constructie en de vrije ruimte. Je kunt je platte dak isoleren vanaf de buitenzijde en vanaf de binnenzijde.

Een warm dak (buitenzijde isoleren)

Bij een warm dak wordt het dak geïsoleerd vanaf de buitenkant. Een warm dak is als volgt opgebouwd: plafond - baklaag - dakbeschot - dampscherm - isolatielaag - dakbedekking. Bij deze methode bevindt de gehele dakconstructie zich dus onder de isolatielaag. Met andere woorden: de buitenzijde van het dak wordt geïsoleerd. Dit is een goede optie wanneer je bijvoorbeeld een uitbouw, schuur of tuinhuis wilt isoleren.

Het dak wordt op deze manier niet blootgesteld aan temperatuurwisselingen van buitenaf en zal daardoor minder krimpen en uitzetten. Er wordt een dampdichte laag onder de isolatie geplaatst om te voorkomen dat condensatievocht in het isolatiemateriaal trekt. 

Er zijn verschillende materialen die gebruikt kunnen worden om een warm dak te isoleren:

  • PIR-platen: deze platen zijn brandveilig en hebben een goede isolatiewaarde. Hierdoor kunnen ze dunner aangebracht worden. Wij adviseren om PIR-platen te gebruiken bij plat dak isolatie, omdat PIR-platen de beste isolatiewaarde hebben. 

  • PUR-platen: deze platen hebben een betere isolatiewaarde dan EPS-platen maar minder goed dan PIR-platen. 

  • XPS-platen: deze platen zijn erg drukvast en kunnen daardoor veel gewicht dragen. De isolatiewaarde van XPS-platen ligt tussen de waarden van EPS- en PUR-platen. 

  • EPS-platen: deze platen zijn goed bestand tegen vocht. Zij hebben echter een lagere isolatiewaarde dan de bovenstaande platen.

Een omgekeerd dak (buitenzijde isoleren)

Bij deze methode wordt de bestaande dakbedekking gebruikt als waterkerende laag onder het isolatiemateriaal. Dit is een goede optie voor daken die veel belopen worden, zoals een dakterras.

De isolatielaag wordt alleen op deze manier geplaatst als de bestaande dakbedekking nog in goede staat is. Omgekeerde daken zijn als volgt opgebouwd: plafond - baklaag - dakbeschot - dakbedekking - isolatie - ballastlaag. 

Doordat omgekeerde daken vaak belopen worden, is het belangrijk dat de gekozen isolatie drukvast en weerbestendig is. De beste isolatie voor een omgekeerd plat dak zijn daarom XPS-platen.

Een koud dak (binnenuit isoleren)

Bij een koud dak wordt de isolatie aan de binnenzijde geplaatst. De dakconstructie valt dus niet binnen de isolatie en blijft daardoor ‘koud’. Het is een stuk goedkoper dan de andere twee opties. En soms ook makkelijker uit te voeren, want je hoeft het dak niet op.

Wij adviseren daarom voor deze optie te kiezen als je moeilijk te bereiken dak gaat isoleren of bijvoorbeeld een dakkapel. De opbouw van een koud dak is als volgt: plafond - dampscherm - baklaag met isolatie - dakbeschot - dakbedekking. 

Bij een koud dak kan je het beste kiezen voor een minerale wol:

  • Glaswol: glaswol is het populairste isolatiemateriaal. Het is verkrijgbaar als flexibele isolatiedekens die je gemakkelijk tussen de gordingen van het dak aanbrengt. Dit isolatiemateriaal heeft een goede thermische en akoestische isolatie en kan een hoge isolatiewaarde behalen.

  • Vlaswol: een andere optie is vlaswol. Dit is 100% natuurlijk isolatiemateriaal dat lijkt op glaswol, maar beter vocht reguleert en het vertraagt de warmtedoorvoer vier keer zoveel dan glaswol.

     

Is de isolatiewaarde belangrijk voor een plat dak?

De isolatiewaarde van een bepaald materiaal geeft aan hoe goed het isoleert. Goede isolatie is bij platte daken erg belangrijk, omdat het ervoor zorgt dat de temperatuur van je woning goed blijft. Er zijn verschillende waardes die aangeven hoe goed een materiaal isoleert.

Lambdawaarde

Lambdawaarde geeft aan hoeveel warmte een bepaald product geleidt. Het is daardoor één van de belangrijkste graadmeters voor isolatiewaardes. Hoe hoger de lambdawaarde, hoe minder warmte er verloren gaat. De lambdawaarde wordt uitgedrukt in W/mK. 

Rd-waarde

De Rd-waarde geeft aan hoe goed het materiaal thermisch isoleert. Hoe hoger deze waarde, hoe beter de thermische isolatie. Thermische isolatie is belangrijk omdat het de temperatuur in de woning onder controle houdt.

De Rd-waarde kan berekend worden door de dikte van het isolatiemateriaal in meters te delen door de lambdawaarde. De Rd-waarde speelt ook een belangrijke rol in het verkrijgen van subsidies voor dakisolatie. Advies is om bij dakisolatie altijd een Rd-waarde van 3,5 of hoger te behalen. Rd-waardes worden altijd weergeven op de verpakking van het isolatiemateriaal.

Rc-waarde

De Rc-waarde heeft aan wat de totale isolatiewaarde van een bepaald constructiedeel is. Hoe hoger de Rc-waarde, hoe beter de thermische isolatie. De waarde wordt berekend door de totale warmteweerstand van het materiaal op te tellen bij de warmteweerstand van de constructiematerialen. Dit is een ingewikkelde rekensom en voor de doe-het-zelver vaak minder belangrijk om te weten.

Hoe moet je een plat dak isoleren van buitenaf?

Ga je een plat dak isoleren vanaf de buitenkant? Dan dien je te kiezen voor een warm dak of een omgekeerd dak. 

Het is mogelijk om platte daken van binnen en van buiten te isoleren. Bij warme daken en een omgekeerde daken wordt het dak van de buitenzijde geïsoleerd door gebruik te maken van isolatieplaten. 

1. Warm dak isoleren

Een warm dak isoleren is zeer geschikt voor een uitbouw, schuur, tuinhuis of overkapping. Bij deze methode wordt het isolatiemateriaal op de dakconstructie geplaatst. Wij adviseren om hiervoor gebruik te maken van PIR-platen

Het is belangrijk om eerst dampremmende folie aan te brengen. Deze dampremmende laag voorkomt vochtproblemen in je dak. Zorg dat de stukken folie elkaar goed overlappen en tape de overlappingen af met isolatietape.

Na het aanbrengen van de folie en de tape kunnen de PIR-platen geplaatst worden. Maak hiervoor gebruik van isolatieschroeven met een drukverdeelplaat die 2 cm langer zijn dan de dikte van de isolatieplaten. De schroef moet +/-2 cm buiten het dakbeschot steken. Dit lijkt vreemd maar de schroef heeft het eerste stuk weinig grip en biedt dus weinig weerstand bij windval.

Bovenop de isolatielaag plaats je je dakbedekking zoals EPDM bijvoorbeeld deze werk je strak af met een daktrim.

Extra tip: Heeft je dak een afschot of niet? Een afschot is belangrijk om stilstaand water op de constructie te voorkomen.

Bekijk de klusinstructie: Bedek je platte dak met EPDM

Isoleren met PIR-platen en bedekken met EPDM is een goede manier om je platte dak te bedekken én te isoleren. Het gaat lang mee en beschermt het dak tegen alle weersomstandigheden.

In ons stappenplan leggen we je in 7 stappen uit hoe je deze klus precies klaart en je dak bedekt met EPDM:

Stap 1 | Folie aanbrengen op plat dak

Stap 2 | PIR-platen leggen op plat dak

Stap 3 | EPDM uitrollen en laten rusten

Stap 4 | EPDM lijmen op het dak

Stap 5 | De EPDM-randen lijmen

Stap 6 | Dakdoorvoer plaatsen op EPDM-dak

Stap 7 | Daktrim aanbrengen

Bekijk hier ook onze uitgebreide klusvideo voor precieze instructies en materialen.

2. Omgekeerd dak isoleren

Het verschil tussen het omgekeerde dak en het warme dak, is dat het isolatiemateriaal nu rechtstreeks op de oude dakbedekking, bijvoorbeeld bitumen dakbedekking, wordt geplaatst. De dakbedekking is in dit geval de waterdichte afdeklaag. 

De isolatielaag wordt afgewerkt met een ballastlaag zodat de isolatie niet verplaatst. Deze ballastlaag kan bestaan uit grind, hout, keien of tegels. Deze laag biedt ook extra bescherming tegen stormen en UV-straling. 

Aangezien een omgekeerd plat dak vaak belopen wordt, is het belangrijk dat er gebruik wordt gemaakt van isolatiemateriaal met goede drukvastheid. Het beste isolatiemateriaal hiervoor zijn XPS-platen.

Is er sprake van beschadiging dakbedekking? Dan raden wij een omgekeerd plat dak af.

Hoe moet je een plat dak isoleren aan de binnenzijde?

Het is ook mogelijk om een plat dak te isoleren vanaf de binnenzijde. In dit geval kies je voor een koud dak. Bij een koud dak valt de constructie niet binnen de isolatie. Een koud dak is over het algemeen goedkoper dan een warm plat dak en een omgekeerd plat dak.

Bij een koud dak is het heel belangrijk dat je isoleert met een minerale wol in combinatie met een klimaatfolie. Dit komt omdat aan de buitenzijde van het dak al een dampdichte laag aanwezig is, zoals bitumen of EPDM. Door de klimaatfolie voorkom je vochtproblemen.

Je isoleert je platte dak door eerste glaswol of vlas tussen de gordingen te klemmen. Vervolgens niet je klimaatfolie eroverheen. Je plakt alle naden en nietgaatjes goed dicht met isolatietape en de randen met butyltape voor een luchtdichte afsluiting. Je isolatielaag is nu af.

Vervolgens maak je rachelwerk voor extra fixatie van de glaswol en het dient meteen als framewerk voor je afwerking. Dit kan je doen door gipsplaten of plafondplaten te plaatsen.

Bekijk de klusinstructie: Isoleer je platte dak met glaswol

Je platte dak van binnenuit isoleren is de beste optie als je geen nieuwe dakbedekking wilt aanbrengen of je het dak niet op kunt.

In ons stappenplan leggen we je in 4 stappen uit hoe je deze klus precies klaart en je dak isoleert met glaswol of vlaswol en afwerkt met plafondplaten.

Stap 1 | Glaswol op maat snijden en klemmen

Stap 2 | Klimaatfolie plaatsen

Stap 3 | Rachelwerk maken

Stap 4 | Afwerken met plafondplaten

Bekijk hier ook onze uitgebreide klusvideo voor precieze instructies en materialen.

Wat kost een plat dak isoleren per m2?

De kosten van dakisolatie zijn afhankelijk van de methode die gekozen is. De gemiddelde kosten voor de isolatie van een koud dak per m² liggen tussen € 30,- en € 45,-.

De gemiddelde prijzen voor een omgekeerd dak liggen tussen € 45,- en € 50,- per m². Maar een omgekeerd dak kan alleen gelegd worden als de huidige dakbedekking in goede staat is. Als dit niet het geval is, dien je te kiezen voor een warm dak. De kosten voor een warm dak liggen gemiddeld vanaf € 27,- per m².

Wil jij je platte dak gaan isoleren?

Je weet nu hoe je een plat dak kan isoleren en welke methode het meest geschikt is voor jou. Een koud plat dak, een warm plat dak of een omgekeerd plat dak. Heb je toch nog vragen? Onze experts kunnen jou helpen met de keuze in isolatiematerialen en persoonlijk advies op het gebied van dakisolatie.

Vraag maar raak!

Onze klantenservice staat klaar voor al jouw klusvragen. Ze denken graag met je mee zodat jij je klus het beste uit kan voeren.

Neem contact op