Waarom het dak zelf isoleren als je de zolder niet verwarmt?

Waarom het dak zelf isoleren als je de zolder niet verwarmt?
Het is verstandig om je dak te isoleren, zelfs als de zolder niet gebruikt of verwarmd wordt. Warmte stijgt namelijk op. Dus ook de warmte van de kamers die je wel verwarmt in huis. 

Er gaat daarom veel warmte naar de zolder toe en met een ongeïsoleerd dak verdwijnt dat zo naar buiten. Door je dak te isoleren ga je dit warmteverlies tegen. 

Het isoleren van het dak heeft dus niet alleen te maken met het verwarmen van de zolder, maar ook met het behouden van een comfortabel binnenklimaat, het verminderen van warmteverlies en een lagere energierekening.

Lees snel verder hoe je je zolder het beste kan isoleren.

Waarom is dakisolatie zo belangrijk?

Je dak isoleren is de meest efficiënte manier van energiebesparing. De meeste warmte verlaat een woning via het dak, namelijk zo’n 30%.

Een goed geïsoleerd dak zorgt ervoor dat dit niet meer gebeurt. Daardoor bespaar je flink op de energiekosten, heb je meer wooncomfort en draag je bij aan een beter milieu. 

 

Doordat er geen warmte meer verloren gaat via het dak, ervaar je dus ook meer wooncomfort. Ook als je de zolder niet gebruikt. Je hele huis blijft warmer in de winter én koeler in de zomer. De zolder wordt direct minder vochtig wat ook nog eens goed is voor je gezondheid. Door je zolder te isoleren maakt je de ruimte ook direct aantrekkelijker om het misschien wel in gebruik te nemen.

Naast dat je meer wooncomfort creëert en flink gaat besparen stijgt je huis ook nog eens in waarde. De thermische isolatie in de woning verbeter je, waardoor ook de waarde van de woning toeneemt. Hoe beter een woning geïsoleerd is, hoe hoger het energielabel van de woning is. Woningen met een hoog energielabel (A of B) zijn erg in trek op de huizenmarkt.

Nog even de voordelen van dakisolatie op een rijtje:

  • 30% besparing van energie
  • Besparing op je energierekening
  • Meer wooncomfort
  • Warmer huis in de winter
  • Koeler huis in de zomer
  • Hoger energielabel van je huis
  • Minder vochtig


Kan ik mijn zolder zelf isoleren?

Je kunt een vakman inschakelen om je huis te laten isoleren, maar het is ook een mooie klus om zelf te doen. Met één rechterhand en de juiste materialen kan jij je zolder zelf isoleren. Wij helpen je op weg met het kiezen van het juiste isolatiemateriaal en de bijbehorende folies en tapes. We nemen je ook stap-voor-stap mee in door de klus. Met onze uitgebreide stappenplannen, instructievideo's en detailfoto's helpen we je van A tot Z met je dak isoleren.

Kies hier de klus die past bij jouw situatie:

1. Isoleer zelf je schuine dak met glaswol

2. Isoleer zelf je schuine dak met PIR

3. Isoleer zelf je schuine dak met PIR met gipsplaten

4. Isoleer zelf je dakkapel met glaswol

Hoe isoleer ik zelf mijn zolder?

Je zolder isoleren kan op verschillende manieren. De manier waarop je je zolder isoleert, is afhankelijk van de methode en materialen die je kiest en het type dak dat je hebt. 

Schuin dak isoleren

Een hellend dak kan vanaf de binnenzijde en vanaf de buitenzijde geïsoleerd worden. Bij isolatie vanaf de binnenzijde wordt het isolatiemateriaal tussen de balken geplaatst, tegen het dakbeschot.

Als je het dak vanaf de buitenzijde isoleert, worden de isolatieplaten onder de dakpannen aangebracht.

Voor isolatie vanaf de binnenzijde zijn glaswol en PIR-platen de meest gekozen isolatiematerialen. Voor isolatie vanaf de buitenzijde zijn PIR-platen het beste materiaal.

Zelf isoleren: een hellend dak

Heb je een hellend dak? Dan kan je het dak het beste van binnenuit isoleren. Dit is de meest makkelijke manier omdat je niet je dak op hoeft. Bij dakisolatie vanaf de buitenzijde worden de isolatieplaten onder de dakpannen aangebracht. Hiervoor moeten de dakpannen verwijderd worden en moet je dus je dak op. Bij isoleren van binnenuit wordt het isolatiemateriaal tussen de balken en tegen het dakbeschot aangebracht.

Je schuine dak kan je op drie manieren zelf isoleren:

Schuin dak isoleren met glaswol

1. Schuin dak isoleren met glaswol

Glaswol is het meest gekozen isolatiemateriaal voor dakisolatie vanaf de binnenzijde. Het is relatief goedkoop, isoleert goed en door het flexibele materiaal is het makkelijk te verwerken, ook in lastige hoekjes. Daarnaast is glaswol ook in bijna iedere situatie toe te passen.

De isolatiedekens plaats je tussen de balken tegen je dakbeschot. Je plaatst een folie afhankelijk van je dak kan dit een dampremmende folie, dampdichte folie of een klimaatfolie zijn. Daarna maak je rachelwerk en werk je het dak af met gipsplaten of plafondplaten.

Bekijk hier het stappenplan 'schuin dak isoleren met glaswol'

Schuin dak isoleren met PIR

2. Schuin dak isoleren met PIR-platen

Je kan een schuin dak ook isoleren met PIR-platen. Dit zijn lichte en dunne isolatieplaten die toch een hoge isolatiewaarde behalen. De perfecte oplossing dus als je weinig ruimte hebt om te isoleren.

Je kan de PIR-platen klemmen met wiggen tussen je gordingen en rondom afpurren met flexibele purschuim. Vervolgens plak je alle naden luchtdicht af. Je maakt een rachelwerk om de afwerking op te bevestigen. Bijvoorbeeld Agnes plafondplaten.

Bekijk hier het stappenplan 'schuin dak isoleren met PIR-platen'

Schuin dak isoleren met PIR met gips

3. Isoleer zelf je schuine dak met PIR met gipsplaten

Een andere oplossing om je zolder te isoleren is met PIR verlijmd met gips. Dit zijn PIR-platen met daarop al een gipsplaat gelijmd. Een kant-en-klare oplossing dus en extra snel klaar voor de slimme doe-het-zelver.

De lijmt de PIR-platen direct op je dakbeschot met montagepur. Daarna rondom afpurren en afwerken maar!

Bekijk hier het stappenplan 'schuin dak isoleren met PIR met gips'

Plat dak isoleren

Een plat dak kan ook vanaf de binnenzijde en de buitenzijde geïsoleerd worden. Bij isolatie vanaf de binnenzijde hebben wij het over een koud dak. Bij een koud dak wordt het isolatiemateriaal onder de dakbedekking en dakbeschot aangebracht.

Er zijn twee manieren waarop een plat dak vanaf de buitenzijde geïsoleerd kan worden: een warm dak en een omgekeerd dak. Bij een warm dak wordt het isolatiemateriaal op de dakconstructie geplaatst, terwijl het isolatiemateriaal bij een omgekeerd dak op de oude dakbedekking wordt geplaatst.

Plat dak zelf isoleren

Heb je een plat dak? Dan kan je ook isoleren van binnenuit. Let hierbij wel goed op of je de juiste folie hebt. Een plat dak is namelijk meestal dampdicht waardoor je een klimaatfolie nodig hebt bij je isolatiemateriaal.

Plat dak isoleren met glaswol

1. Isoleer je platte dak zelf

Je platte dak isoleren kan je het beste doen met een vochtregulerend materiaal zoals glaswol of vlaswol in combinatie met een klimaatfolie.

Je klemt de isolatieplaten tussen de balken van het dak en maakt daaroverheen de klimaatfolie vast met een tacker. Plaats vervolgens rachelwerk dat ook meteen zorgt voor een spouw van 2 cm. Dit is nodig zodat de folie kan ademen. Daaroverheen kan je dan je afwerking maken. Bijvoorbeeld plafondplaten.

Bekijk hier het stappenplan 'plat dak isoleren met glaswol'

Dakkapel isoleren met glaswol

2. Isoleer zelf je dakkapel met glaswol

Heb jij een dakkapel op je zolder? Check dan dit stappenplan over hoe je een dakkapel isoleert met glaswol. Een dakkapel bestaat natuurlijk uit een plat dak en wangen, waardoor deze klus wat ingewikkeld lijkt, maar dat is het niet.

We isoleren zowel het platte dak als de wangen met glaswol. Voor het platte deel is een klimaatfolie essentieel en omdat we die toch al nodig hebben gebruiken we die ook voor de wangen. Daarna rachelwerk plaatsen. Dat creërt een spouw, zodat de folie kan ademen. We werken in deze klus het plafond af met Agnes plafondplaten en de wangen met gipsplaten.

Bekijk hier het stappenplan 'dakkapel isoleren met glaswol'

Dakisolatie vanaf de buitenzijde

Een dak isoleren kan wel vanaf de buitenzijde. Maar omdat je je dan je dak op moet is deze klus iets minder geschikt voor de meeste doe-het-zelvers. Bij een plat dak kan dit dan weer wel makkelijker.

Warm dak

Bij een warm dak wordt de isolatielaag op de dakconstructie geplaatst. Het dak wordt op deze manier niet blootgesteld aan temperatuurwisselingen van buitenaf en zal na isoleren daardoor minder krimpen en uitzetten.

Wij adviseren om bij deze methode gebruik te maken van PIR-platen omdat deze platen dun en licht zijn en een hoge isolatiewaarde hebben.

Omgekeerd dak

Bij een omgekeerd dak wordt het isolatiemateriaal op de bestaande dakbedekking geplaatst. De dakbedekking wordt gebruikt als waterkerende laag. Een omgekeerd dak is een goede optie voor daken die veel belopen worden. Het is alleen mogelijk als de bestaande dakbedekking nog in goede staat is.

Doordat een omgekeerd dak veel belopen wordt, is het belangrijk dat het isolatiemateriaal drukvast en weerbestendig is. Het is daarom verstandig om ook hier gebruik te maken van PIR-platen.

Welke isolatiewaarde heb ik nodig voor een zolder?

Bij de isolatiewaarde van een dak geldt: hoe hoger de isolatiewaarde, hoe beter de woning geïsoleerd is. Ga daarom voor een hoge isolatiewaarde. Voor goede dakisolatie moet je een Rd-waarde van minimaal 3,5 behalen. Op al onze isolatiematerialen staat welke Rd-waardes zij hebben.

Ga jij nu je zolder isoleren?

Nu weet jij precies waarom je je zolder moet isoleren, ook als je hier geen gebruik van maakt of deze niet verwarmt. Je weet ook dat je dit zelf kan doen en hoe je dit moet aanpakken. Je hebt zelfs gelezen welke Rd-waarde je zolder moet behalen. Nog even op een rijtje:

Als er een directe toegang is tot de zolder, zal er veel warmte die kant op gaan. Zelfs als de zolder afgesloten is, kan er via de ongeïsoleerde zoldervloer warmte naar boven ontsnappen. Het isoleren van het dak leidt daarom altijd tot energiebesparing.

Daarnaast heeft dakisolatie ook voordelen voor de gezondheid. Het ontbreken van isolatie vergroot namelijk de kans op condensatie, wat op zijn beurt kan leiden tot de vorming van beestjes en schimmels in huis.

Bovendien biedt isolatie meer comfort doordat het de kou van de muren en het plafond vermindert en geluid beter dempt. Hoewel de energiebesparing en het comfortniveau uiteraard groter zijn als je de zolder wel gebruikt, zijn er ook voordelen als je dat niet van plan bent. Je hele huis blijft beter op temperatuur en de waarde van je huis gaat omhoog.

Hulp nodig bij het kiezen van het juiste materiaal voor je zolder?

Weet je niet zeker wat voor jou de beste keuze is en wil je hier graag in geadviseerd worden? Start onze keuzehulp en ontdek welk advies past bij jouw situatie.

Bestel je isolatiemateriaal

Bestel nu je isolatiemateriaal en krijg alles voor de klus in één keer thuisbezorgd. Begin vandaag nog met isoleren en besparen!

Naar de shop