Advies bij het verduurzamen van je huis

Advies bij het verduurzamen van je huis
In een wereld waar verduurzamen steeds belangrijker wordt en waar energieprijzen en gastarieven sky high zijn, groeit het besef dat we allemaal een rol kunnen spelen in het verminderen van onze ecologische voetafdruk en een toekomst zonder aardgas. Een van de meest impactvolle stappen die je kunt nemen, is het verduurzamen van je huis. Gelukkig zijn er verschillende praktische en haalbare manieren om je leefruimte duurzamer en milieuvriendelijker te maken.


Huis verduurzamen? In dit artikel delen we 10 inspirerende tips en adviezen om je huis te transformeren in een duurzame en energiezuinige omgeving met wooncomfort én een beter energielabel.

1. Begin met het uitzoeken van je energieverbruik

Voordat je gaat beginnen met het verduurzamen van je huis met energiebesparende maatregelen, is het van belang om te begrijpen hoe het momenteel staat met je energieverbruik in huis. Een professionele energie-audit kan inzicht bieden in de zwakke punten van je huis en kan je helpen om prioriteiten te stellen. Hiermee kun je gericht werken aan verbeteringen in je huis en maatregelen treffen voor een goed geïsoleerd huis wat je het meeste rendement oplevert. Dit is positief voor je energieverbruik en energierekening.

2. Investeer in goede isolatie

Een goed geïsoleerd huis is heel belangrijk als het gaat om het verlagen van je energierekening en is ook de meest doeltreffende maatregel tot het verduurzamen van je woning. Investeer in kwalitatieve energiebesparende isolatiemaatregelen en materialen om je muren, dak en vloeren te isoleren.

Door te isoleren verminder je warmteverlies in de winter en blijft je huis koeler in de zomer, met als gevolg meer wooncomfort, aanzienlijke energiebesparingen en een kleinere ecologische impact. Denk ook aan het glas in de ramen als goede isolatie om je woning te verduurzamen en isoleren.

Isoleren kan op verschillende plekken, maar waar moet je beginnen? Begin met het isoleren van de 'schil' van de woning. Start met het dak, de vloer en de wanden. Deze isolatieklussen hebben de meeste impact.

Is je dak nog niet geïsoleerd? Begin dan hiermee. Via het dak van je huis verlies je de meeste warmte, namelijk zo'n 30% omdat de warmte opstijgt. Gebruik onze dakisolatie keuzehulp om te ontdekken wat de beste isolatieklus is voor jouw dak.

Hulp nodig bij je dak isoleren?

Twijfel je nog welke materialen en folies het meest geschikt zijn voor jouw schuine dak? Start dan onze keuzehulp. Hierin vul je jouw situatie en wensen in en wij helpen je met de juiste materialen en hoeveelheden. Handig he?

Start de keuzehulp

3. Hybride warmtepomp, zonnepanelen en zonneboiler

Energie nodig en toch energie besparen of moet je je cv ketel vervangen? Een hybride warmtepomp, zonnepanelen en zonneboilers gebruiken hernieuwbare energiebronnen, zoals zonlicht of de warmte van de aarde om warmte te genereren. Hierdoor zijn ze minder afhankelijk van fossiele brandstoffen (aardgas) en de daarmee gepaard gaande CO2-uitstoot verminderen door gebruik te maken van het warmtenet.

In vergelijking met een traditionele cv-ketel en andere verwarmingssystemen draagt een warmtepomp, zonnepanelen en een zonneboiler bij aan het verminderen van de milieu-impact, wat belangrijk is voor duurzame ontwikkeling.

Een warmtepomp kan efficiënt warmte uit de omgeving halen (warmtenet), terwijl zonnepanelen en zonneboilers zonlicht omzetten in elektriciteit en warm water. Deze systemen kunnen helpen om de energiekosten op lange termijn te verlagen, hoewel de investering voor de aanschaf en installatie hoger kan zijn. In sommige regio's bieden gemeenten subsidie of belastingvoordelen aan woningeigenaren die investeren in duurzame isolatie en energietechnologieën, waaronder warmtepomp, zonnepanelen en zonneboiler.

4. Energiezuinige verlichting

Vervang traditionele gloeilampen door energiezuinige LED-lampen voor het verlichten van je woning of andere gebouwen. LED-verlichting verbruikt aanzienlijk minder energie, gaat langer mee en bevat geen schadelijke stoffen zoals kwik. Door deze eenvoudige switch draag je bij aan een lagere energierekening en verminder je de vraag naar nieuwe grondstoffen.

5. Slimme thermostaten voor optimaal comfort

Huis energiezuiniger maken? Een slimme thermostaat stelt je in staat om de temperatuur van je huis nauwkeurig te regelen en verwarmen, zelfs als je niet thuis bent. Door het optimaliseren van je verwarmings- en koelsystemen, bespaar je energie en verminder je je ecologische impact. Bovendien bieden veel slimme thermostaten inzichtelijke rapporten over je energieverbruik, waardoor je bewuster keuzes kunt maken en je huis duurzamer kunt verwarmen.

6. Waterbesparing in huis

Waterbesparing is een integraal onderdeel van duurzaam wonen. Installeer waterbesparende douchekoppen en kranen om het waterverbruik te verminderen. Repareer lekkende kranen en toiletten snel om verspilling tegen te gaan. Het opvangen van regenwater voor gebruik in de tuin is een extra stap naar duurzaamheid.

7. Kies duurzame bouwmaterialen

Bij renovaties of nieuwbouwprojecten is het selecteren van duurzame bouwmaterialen van groot belang voor de verduurzaming van je huis. Kies voor hout met het FSC-keurmerk, dat aangeeft dat het afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. En ga voor biobased isolatiemateriaal, zoals vlaswol. Deze materialen bestaan uit minimaal 70% natuurlijke materialen. Natuurlijke en recyclebare materialen verminderen de druk op natuurlijke hulpbronnen en verminderen de hoeveelheid afval die naar stortplaatsen gaat.

Wist je dat je voor biobased isolatiemateriaal nu zelfs een bonus op de ISDE subsidie kunt krijgen?

8. Minimaliseer elektronisch afval

Elektronisch afval is een groeiend probleem, maar je kunt er iets aan doen. Koop elektronica van hoge kwaliteit die langer meegaat en overweeg gereviseerde apparaten. Recycle elektronisch afval op een verantwoorde manier om schadelijke stoffen te voorkomen en waardevolle materialen te hergebruiken.

9. Meer groen in je huis

Integreer groen in je leefruimte, je ziet meteen een knusser huis. Kamerplanten zuiveren de lucht en voegen een vleugje natuur toe aan je interieur. Voor buitenruimtes overweeg je een tuin met inheemse planten, die minder water en onderhoud nodig hebben. Het planten van bomen rond je huis biedt niet alleen schaduw, maar draagt ook bij aan de lokale biodiversiteit.

Maar wat echt een duurzame investering is, is het aanleggen van een sedum dak. Een sedumdak, ook bekend als groendak of vegetatiedak, is een dakbedekkingssysteem waarop planten worden geplant. Sedumplanten zijn succulenten, wat betekent dat ze water opslaan in hun bladeren. Deze daken kunnen variëren van lichtgewicht systemen op platte daken tot intensieve groendaken met een diepere substraatlaag voor grotere planten.

Er zitten veel voordelen aan een sedum dak:

  • Sedumplanten fungeren als een natuurlijke isolatielaag, waardoor de energiekosten voor verwarming en koeling van gebouwen verminderen.

  • Sedumdaken verminderen de hoeveelheid regenwater die rechtstreeks naar het riool stroomt, waardoor het risico op overstromingen wordt verminderd. Bovendien helpen ze bij het verminderen van de stedelijke hitte-eilandeffecten.

  • Sedumplanten bieden bescherming tegen UV-straling en weersinvloeden, waardoor de levensduur van het dak wordt verlengd.

  • Sedumdaken fungeren als geluidsbarrière, wat kan bijdragen aan geluidsisolatie.

10. Educatie en bewustwording

De sleutel tot duurzaam wonen en energiebesparing ligt ook in educatie en een stuk financieren en bewustwording. Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en technologieën op het gebied van duurzaamheid. Deel je kennis met anderen om je heen, vraag om persoonlijk advies of vraag je gemeente om een bredere impact te hebben. Bewustwording creëren rond milieuproblemen is essentieel voor een duurzamere toekomst en een beter milieu.

Kosten huis verduurzamen

Al die energiebesparende voorzieningen brengen natuurlijk ook kosten met zich mee. Sowieso zijn alle energiebesparende maatregelen een investering die je op de langere termijn terugverdiend.

Maar er is ook subsidie voor te krijgen. Ideaal wanneer je je dak isoleert, de spouwmuren wilt isoleren of andere energiebesparende voorzieningen wilt treffen.

Maar vergeet niet dat deze subsidie alleen aangevraagd kan worden wanneer de klus door een professional wordt uitgevoerd. Wanneer je de klus zelf uitvoert zijn er helaas nog subsidies verkrijgbaar in Nederland. Een voordeel; je bent een stuk goedkoper uit wanneer je het zelf doet, zelfs zonder subsidie.

Bekijk het stappenplan: een schuin dak isoleren met Isovlas

Subsidies van gemeenten

Er zijn diverse subsidies bij de gemeente en via het energieloket beschikbaar om je woning te isoleren voor verduurzaming. Je kunt de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) aanvragen, waarmee je subsidie kunt krijgen voor bijvoorbeeld isolatiemaatregelen. Vraag bij jouw gemeente wat de mogelijkheden zijn wat betreft subsidies.

Wil je meer weten over subsidies? Lees dan ook deze artikelen:

Hypotheek afsluiten of verhogen

Ga je je hypotheek verhogen of sluit je een nieuwe hypotheek of lening af? Dan kun je meestal een extra bedrag financieren bovenop je hypotheek om energiebesparende maatregelen te kunnen treffen voor de verduurzaming van je woning. Met deze lening kun je de woning goed isoleren en zet je tegelijkertijd verduurzaming in, waardoor je energielabel wordt verhoogd. Heb je bijvoorbeeld een woning met energielabel E, dan kun je met een extra lening een volgende stap maken en je woning verduurzamen en bijvoorbeeld werken naar energielabel A. De rente die je betaalt over de lening (energiebespaarlening) is doorgaans fiscaal aftrekbaar.

Begin met een duurzaam huis

Het verduurzamen en isoleren van je huis met energiebesparende voorzieningen is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook leiden tot gunstige voorwaarden, een snellere terugverdientijd van energiekosten en een gezonder leefklimaat. Door bewuste keuzes te maken (warmtepomp, isolatie, subsidie, hypotheek, leningen) en kleine aanpassingen door te voeren, kunnen we allemaal bijdragen aan een duurzamere samenleving. Laten we samen streven naar huizen die niet alleen onze behoeften vervullen, maar ook het welzijn van onze planeet bevorderen.

Bestel je isolatiemateriaal

Bestel nu je isolatiemateriaal en krijg alles voor de klus in één keer thuisbezorgd. Begin vandaag nog met isoleren en besparen!

Naar de shop

Hulp nodig bij het kiezen van de beste materialen voor jouw huis?

Ontdek eenvoudig de beste isolatiematerialen voor jouw dak.

Bereken snel de benodigde hoeveelheden met jouw afmetingen.

Isoleer gemakkelijk met ons stappenplan en geniet van een comfortabel huis én lagere energierekening.

Start de keuzehulp