Zelf je kruipruimte isoleren?

Zelf je kruipruimte isoleren?
Goede isolatie is een belangrijke factor voor een comfortabel en energiezuinig huis. Een gebied dat vaak wordt vergeten, maar een enorm effect heeft op de algehele isolatie van een woning, is de kruipruimte. In dit uitgebreide artikel nemen we je mee op reis door de wereld van kruipruimte isolatie, van de basis tot andere technieken. Kruipruimte isoleren, wat kun je zelf doen?


Wat is een kruipruimte?

Een kruipruimte is een ruimte onder de vloer op de begane grond van een woning. Deze ruimte kan bereikt worden via een luik in de vloer. Kruipruimtes zijn vooral gebruikelijk in gebieden waar een kelder niet praktisch is vanwege de lokale bodem-, grond- en wateromstandigheden. Ze komen vaak voor in woningen met een houten vloerconstructie. Kruipruimte isolatie is belangrijk om vocht, schimmelvorming en andere mogelijke problemen te voorkomen en je woning beter te isoleren.

Waarom kruipruimte isolatie?

Met een geïsoleerde kruipruimte voelt je huis warmer en comfortabeler aan. De isolatielaag houdt koude lucht en vocht uit de kruipruimte tegen en de warmte in je huis blijft beter hangen. Door kruipruimte isolatie krijg je niet alleen meer woongenot, je gaat ook nog eens besparen op je energierekening. Je bespaart door de isolatie zo’n € 160 per jaar aan energiekosten bij een gasprijs van € 1,20 (Milieu Centraal). Volgens Tonzon, het merk dat kruipruimte isolatie produceert kan je zelfs tot 40% besparen op jouw stookkosten door de vloer te isoleren met de thermoskussens en bodemfolie. Bij een luchtlaag van 25 cm behaal je een Rd-waarde van 5,5, dat is flink. Ook wordt je vloer zelfs warmer dan de lucht erboven.

Waneer ga je de kruipruimte isoleren?

Bij kruipruimte isolatie isoleer je het plafond van de kruipruimte, dus de onderkant van je vloer. Bij een kruipruimte van minstens 35 centimeter hoog kan je er onder kruipen en de kruipruimte zelf isoleren. Is jouw kruipruimte kleiner? Dan kan je beter kiezen voor bodemisolatie. Je hebt dan namelijk niet genoeg ruimte om het plafond van de kruipruimte te isoleren.

Wat is het verschil tussen vloerisolatie en bodemisolatie?

Vloerisolatie en bodemisolatie zijn twee verschillende methoden die worden gebruikt om de warmte efficiëntie van een huis te verbeteren. Maar het zijn twee verschillende manieren van isoleren. Hier zijn de belangrijkste verschillen tussen de twee soorten:

Wat is vloerisolatie?

Kruipruimte isolatie wordt ook wel vloerisolatie genoemd. Het is in feite dus hetzelfde. Je isoleert de vloer aan de onderkant in de kruipruimte. Zo warmt de vloer beter op en stijgt de warmte omhoog zodat het door het hele huis verspreid wordt. De vloer kan met diverse soorten isolatiemateriaal geïsoleerd worden. De meeste bekende materialen zijn: isolatiefolie of -kussens, glaswol en purschuim. Maar hoe kan je het beste je vloer isoleren? En met welke materialen kan je het beste je vloer isoleren?

Vloerisolatie

1. Locatie: vloerisolatie wordt direct onder de vloer van een huis aangebracht. Het doel is om warmteverlies vanuit de woning naar de kruipruimte of de grond te verminderen, zodat de vloer isoleert.

2. Doel: het primaire doel van deze isolatie is om de warmte die in de woning wordt geproduceerd vast te houden en te voorkomen dat deze naar de kruipruimte ontsnapt. Het vermindert tocht, kou en optrekkend vocht dat vanuit de kruipruimte naar de vloer gaat.

3. Materialen: diverse isolatiematerialen kunnen worden gebruikt voor vloeren, zoals thermoskussens, glaswol, steenwol, isolatieplaten, polyurethaanschuim (PUR), polyisocyanuraatschuim (PIR), en andere geschikte materialen.

4. Installatie: vloerisolatie wordt meestal in de kruipruimte aan de onderkant van de vloer van de begane grond aangebracht. Dit kan alleen als je kruipruimte hoog genoeg is, minimaal 35 centimeter.

Wat is bodemisolatie?

Bij bodemisolatie breng je een laag bodemisolatie aan op de bodem van de kruipruimte. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit isolatieparels, schelpen of isolatiefolie. Bodemisolatie aanbrengen helpt voorkomen dat vocht en kou uit de grond in de kruipruimte komt.

Bodemisolatie

1. Locatie: bodemisolatie bevindt zich in de kruipruimte onder de vloer, direct op de bodem van de kruipruimte. Het is bedoeld om vocht en kou uit de bodem tegen te houden.

2. Doel: het belangrijkste doel van bodemisolatie is om te voorkomen dat kou en vocht vanuit de grond de kruipruimte binnendringen. Hierdoor wordt de vloer boven de kruipruimte warmer en wordt de kans op condensatie en schimmelvorming verminderd.

3. Materialen: bodemisolatie kan worden gedaan met materialen zoals isolatieparels, schelpen, isolatiefolie en andere vochtbestendige materialen die geschikt zijn voor gebruik op de bodem van de kruipruimte.

4. Installatie: bodemisolatie wordt aangebracht op de bodem van de kruipruimte en bedekt meestal de gehele oppervlakte. Het kan relatief eenvoudig worden geïnstalleerd, zelfs in bestaande woningen.

In sommige gevallen kunnen zowel vloerisolatie als bodemisolatie samen worden toegepast om je huis optimaal te verbeteren. De keuze tussen de isolatie hangt af van de specifieke omstandigheden van de woning en de gewenste isolatiedoelen.

Wat is de beste kruipruimte isolatie?

Isolatiemateriaal kiezen? Voor het isoleren van de kruipruimte kun je verschillende isolatiematerialen gebruiken om de vloer van de begane grond te isoleren. Het is belangrijk om rekening te houden met diverse factoren, zoals isolatiewaarde, vochtbestendigheid, kosten en de specifieke omstandigheden van de kruipruimte. Heb je bijvoorbeeld een hoge kruipruimte, is de kruipruimte lager, is het een koude ruimte, heb je een nieuwe vloer die je extra wilt isoleren, heb je een houten vloer en ga zo maar door. Juiste isolatiemateriaal dikte en soort kiezen? We hebben veelgebruikte isolatiematerialen voor het beste isoleren van de kruipruimte:

1. Bodemfolie en thermoskussens

Bodemfolie in combinatie met thermoskussens zijn een makkelijke manier om je kruipruimte te isoleren. De stilstaande lucht die in de luchtzakken blijft hangen zorgen voor een optimale isolatie van je vloer. Het bevestigen van de bodemfolie en thermoskussens is vrij eenvoudig.

2. Glaswol en steenwol isolatie

Minerale wol, zoals glaswol, steenwol of vlaswol zijn traditionele isolatiematerialen die ook geschikt zijn voor kruipruimte isolatie. Ze bieden goede thermische isolatie en zijn relatief betaalbaar.

3. Kunststof isolatieplaten

Kunststof isolatieplaten zijn hard, vochtwerend en komen in verschillende vormen (PUR, PIR, EPS of XPS. Purschuim heeft uitstekende isolerende eigenschappen. Je kruipruimte isoleren met PIR-platen is ook mogelijk. PIR heeft vergelijkbare eigenschappen als pur. Is is relatief dun materiaal met een hoge isolatiewaarde. Het isoleren van de kruipruimte door het aanbrengen van kunststof isolatieplaten kan alleen als je geen houten ondervloer hebt en er niet allerlei leidingen lopen.

Hoe moet je een kruipruimte isoleren?

We leggen hier kort uit hoe je een kruipruimte kan isoleren door middel van bodemfolie en thermoskussens. Wij vinden dit de makkelijkste en meest effectieve manier van kruipruimte isolatie.

1. Bodemfolie leggen

De bodemfolie zorgt ervoor dat er geen verdamping van vocht vanuit de grond de kruipruimte in komt. De bodemfolie wordt op de grond van de kruipruimte aangebracht. Je maakt de folie op maat en maakt deze vast met speciale foliepluggen in de funderingsmuur.

Staat er water in je kruipruimte? Dan kan je ook de bodemfolie vastmaken op minstens 10 cm boven de hoogste waterstand.

Bekijk hier uitleg meer onder het tabblad 'verwerking'

2. Thermoskussens ophangen

De thermoskussens voor kruipruimte isolatie is dé ideale manier om je kruipruimte te isoleren. De stilstaande lucht die in de luchtzakken blijft hangen zorgen voor een optimale isolatie van je vloer. Je kan de folie op verschillende manieren aanbrengen aan de onderkant van de vloer. Je hangt de kussens aan de onderkant van de vloer.

Afhankelijk van de ondergrond van je vloer kan je de folie bevestigen met foliepluggen, wokkelschroeven of bevestigingsband. De thermoskussens aanbrengen doe je met speciale foliepluggen of wokkelschroeven en folieversterkers in je funderingsmuren. Je zorgt dat het thermoskussen in je kruipruimte hangt zodat de stilstaande lucht voor een isolerende werking zorgt.

Bekijk hier meer uitleg onder het tabblad 'verwerking'

Kan je een vochtige kruipruimte isoleren?

Heb je een vochtige kruipruimte? Dit hoeft niet direct een probleem te zijn wanneer je de kruipruimte gaat isoleren. In veel kruipruimtes staat water. Wanneer het water in de kruipruimte beperkt blijft tot soms wat plassen, dan zijn er geen extra maatregelen nodig.

Je kan het eerst afdekken met bodemfolie. Dit stopt vocht dat via de bodem de kruipruimte binnendringt. Hierdoor droogt de kruipruimte op. Dit kan een week of twee duren. Wanneer de kruipruimte droog is, zal het isolatiemateriaal aangebracht worden.

Is er meer water? Dan is het aan te raden eerst een noppenfolie aan te brengen. Dan kan de bodemfolie beter op het water drijven. De bodemfolie moet dan wel hoger worden vastgezet dan het water.

Staat het water hoger dan een kwart van je kruipruimte? Dan kunnen er echt vochtproblemen ontstaan. Er moeten dan andere maatregelen worden genomen. Denk bijvoorbeeld aan een drainagesysteem, een pompsysteem of het ophogen van de kruipruimtebodem.

Bij een vochtige kruipruimte kan je ook kiezen voor andere isolatie, namelijk bodemisolatie. De bodem isoleren doe je bijvoorbeeld met EPS-parels of purschuim.

Ventilatie in de kruipruimte

Het is onvermijdelijk in vochtige kruipruimtes dat er af en toe water op de bodemfolie terechtkomt, vergelijkbaar met hoe een kelder in de zomer vochtig kan zijn en in de winter droog. Dit fenomeen doet zich ook voor in de kruipruimte waar warme vochtige lucht van buiten afkoelt in de relatief koude ruimte. Hierdoor stijgt de relatieve vochtigheid van de lucht, aangezien koudere lucht minder vocht kan vasthouden. Deze situatie leidt tot condensatie tegen ander isolatiemateriaal zoals minerale wol en schuim.

In een kruipruimte met thermoskussens zal deze condensatie optreden op de bodemfolie. Het begint met een waas van condens overdag, die 's nachts weer verdwijnt. Als de warme periode langer aanhoudt en de nachten ook warm zijn, kunnen er druppels ontstaan die naar een laag punt rollen en plasjes vormen. Dit vormt echter geen probleem. Het vocht dat via ventilatie binnenkomt, zal ook weer verdwijnen door middel van ventilatie.

De bodemfolie is ontworpen om de vochtigheid in de kruipruimte te verminderen, en zelfs met enkele plassen water op het zeil blijft dit het geval.

Subsidie en kosten kruipruimte isoleren

De kosten vloerisolatie/kruipruimte en subsidie kruipruimte isolatie variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type isolatiemateriaal, de omvang van het project, en de locatie van je woning. Maar vooral of je de klus zelf uitvoert of laat doen door een professional.

Isolatie subsidie en financiële steun

Veel overheden en instanties bieden subsidies en financiële steun om energiezuinige maatregelen, waaronder vloerisolatie, te stimuleren. De landelijke subsidie kan variëren op regionaal en nationaal niveau. Het is raadzaam om lokale instanties te raadplegen of de website van de overheid om de meest actuele informatie te verkrijgen over kruipruimte isoleren. Enkele mogelijke vormen van financiële ondersteuning zijn:

1. Subsidies: sommige overheden bieden directe subsidies voor isolatieprojecten. Deze subsidies kunnen een percentage van de totale kosten dekken. Check hier de energiesubsidiewijzer.

2. Energiebespaarleningen: in sommige situaties zijn er programma's voor energiebespaarleningen waarbij je tegen gunstige voorwaarden geld kunt lenen voor energiebesparende maatregelen, waaronder vloerisolatie.

3. BTW-verlaging: in sommige gevallen kan het btw-tarief voor isolatiewerkzaamheden worden verlaagd. Dit kan de totale kosten van het project verminderen.

4. Lokale subsidies: sommige gemeenten of provincies bieden specifieke subsidies voor isolatieprojecten. Deze kunnen variëren en afhankelijk zijn van lokale initiatieven. Check hier de energiesubsidiewijzer.

5. Energiebespaaradvies: in sommige gevallen kun je recht hebben op subsidie voor energieadvies als je besluit om energiebesparende maatregelen te nemen, waaronder vloerisolatie.

Het is belangrijk om de voorwaarden en eisen van subsidies goed te begrijpen voordat je begint met het aanbrengen van isolatie tijdens een isolatieproject. Neem contact op met lokale overheden, energieadviseurs of kijk op officiële websites voor de meest recente informatie, andere maatregelen over beschikbare subsidies en financiële ondersteuning in jouw regio.

Kosten van kruipruimte isolatie: zelf doen versus laten isoleren

Je kan natuurlijk je kruipruimte laten isoleren door een professional en subsidie aanvragen voor deze duurzame verbetering. Maar als je het slim aanpakt, ga je de klus zelf uitvoeren ben je zelfs zonder subsidie goedkoper uit.

Je kruipruimte laten isoleren door een professional komt gemiddeld op:

  • Tussenwoning (50m2): € 2.250 - subsidie € 530 = € 1.720

  • Hoekwoning (55m2): € 2.350 - subsidie € 550 = € 1.800

  • 2-onder-1-kap (60m2): € 3.000 - subsidie € 700 = € 2.300

  • Vrijstaande woning (75m2): € 4.500 - subsidie € 1000 = € 3.500


Isolatie kruipruimte: zelf doen met bodemfolie en thermoskussens

  • Tussenwoning (50m2): € 695

  • Hoekwoning (55m2): € 765

  • 2-onder-1-kap (60m2): € 830

  • Vrijstaande woning (75m2): € 1.040


Het is belangrijk op te merken dat deze schattingen van kosten voor kruipruimte isoleren slechts een algemene indicatie zijn en dat de uiteindelijke kosten kunnen variëren op basis van lokale marktomstandigheden, arbeidskosten en andere factoren.

Besparing vloerisolatie op je energierekening

Naast het verbeteren van het wooncomfort, leidt vloerisolatie tot aanzienlijke energiebesparingen op je energierekening. De besparing die vloerisolatie oplevert, kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de huidige isolatietoestand van de woning, het type vloerisolatiemateriaal, de lokale klimatologische omstandigheden en het energieverbruikspatroon van het huishouden.

Vloerisolatie helpt warmteverlies door de vloer naar de kruipruimte te verminderen. Dit betekent dat je minder energie nodig hebt om je huis te verwarmen, wat resulteert in lagere stookkosten. Door de vloer te isoleren, blijft de vloer warmer, waardoor het comfort in de leefruimtes toeneemt.

Het verminderen van de energievraag van je huis draagt bij aan een vermindering van de ecologische voetafdruk. Omdat je minder hoeft te verwarmen, kunnen verwarmingssystemen zoals boilers en warmtepompen mogelijk minder intensief worden gebruikt, wat hun levensduur kan verlengen.

Je bespaart door de kruipruimte isolatie zo’n € 160 per jaar aan energiekosten bij een gasprijs van € 1,20 (Milieu Centraal). Volgens Tonzon, het merk dat kruipruimte isolatie produceert kan je zelfs tot 40% besparen op jouw stookkosten door de vloer te isoleren met de thermoskussens en bodemfolie. Bij een luchtlaag van 25 cm behaal je een Rd-waarde van 5,5, dat is flink. Ook wordt je vloer zelfs warmer dan de lucht erboven.


Hoeveel je precies bespaart, is afhankelijk van specifieke factoren, waaronder:

  • Type isolatiemateriaal: sommige materialen hebben een hogere isolatiewaarde dan andere, wat de effectiviteit van de isolatie beïnvloedt.

  • Energieprijzen: de kosten van jouw energie, dus de gasprijs, beïnvloed direct de besparingen die je zult zien.

  • Energie-efficiëntie van de woning: als je huis al goed geïsoleerd is, zullen de potentiële besparingen mogelijk minder zijn dan bij een woning die minder goed geïsoleerd is.

  • Lokale klimatologische omstandigheden: in koudere klimaten kan vloerisolatie over het algemeen meer impact hebben op energiebesparingen.


Ga zelf aan de slag met het isoleren van de kruipruimte

Ga je de kruipruimte isoleren? En ga je het zelf aanpakken? Dan zit je bij ons goed. Wij verkopen kruipruimte isolatie dat goed isoleert. De bodemfolie en thermoskussens van Tonzon zijn eenvoudig te verwerken en je krijgt er goede vloerisolatie door. Dit is volgens ons de beste isolatie voor de kruipruimte!

Kruipruimte isolatie kopen?

Wil jij warmere voetjes én geen geld verspillen op je energierekening? Ga dan aan de slag met het isoleren van je kruipruimte. Wij verkopen alles wat je nodig hebt om deze klus te klaren. We begrijpen dat elke kruipruimte uniek is, daarom bieden we verschillende opties om aan jouw specifieke behoeften te voldoen. Wij verkopen kruipruimte isolatie van Tonzon, dé specialist die zorgt voor de warmste vloeren.

Shop direct

Wees als eerste op de hoogte van de nieuwste klussen, aanbiedingen en klustips. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!