Kun je subsidie krijgen als je zelf isoleert?

Kun je subsidie krijgen als je zelf isoleert?

Wil je energie besparen, je woning verduurzamen en je huis comfortabeler maken? En wil je hierbij subsidie krijgen? Het goede nieuws is dat er verschillende subsidies beschikbaar zijn voor woningeigenaren die je kunnen helpen bij de financiële kant van het isolatieproces. Met deze subsidies kun je de kosten van isolatiematerialen en -werkzaamheden aanzienlijk verlagen.

Een addertje onder het gras, de meeste subsidies zijn niet van toepassing wanneer je zelf gaat isoleren als huiseigenaren. Doe-het-zelvers komen niet in aanmerking voor subsidies zoals ISDE. De subsidie kan alleen aangevraagd worden wanneer de klus door een professional wordt uitgevoerd.

Maar door het zelf te doen als woningeigenaar bespaar je weer flink op de arbeidskosten en ben je zelfs goedkoper uit dan met subsidie. Hierover vertellen we later meer.

Al met al is een investering in isolatie sowieso een goed idee. Met of zonder subsidie. Je bespaart niet alleen op je energierekening, maar draagt ook bij aan een duurzamere samenleving. Bovendien stijgt de waarde van je huis en wordt het comfortabeler om in te wonen. 

Lees verder en ontdek alle subsidies en voorwaarden.

Wat is ISDE-subsidie?

ISDE staat voor Investeringssubsidie Duurzame Energie en is een regeling in Nederland die particulieren en zakelijke gebruikers financieel ondersteunt bij het nemen van besparende en duurzame maatregelen van hun woning of bedrijfspand en bij de aanschaf van duurzame energie-installaties.

Het is bedoeld om de transitie naar een duurzame energievoorziening te bevorderen en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Met de ISDE-subsidie kunnen onder andere zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen, aansluitingen op een warmtenet en een elektrische kookvoorziening worden gefinancierd. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van het soort installatie en het vermogen ervan. Door het stimuleren van duurzame energiebronnen draagt de ISDE-subsidie bij aan een groenere en meer energiezuinige samenleving.

"In 2024 verhoogt het kabinet het budget voor ISDE en komt het totaal op 600 miljoen euro. Jaarlijks komt er een nieuw budget beschikbaar voor energiebesparende maatregelen en de ISDE-subsidie loopt door tot 2030. Je vraagt het aan op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)."


Hoe kom je in aanmerking voor de ISDE-subsidie?

Bij de ISDE-subsidie wordt onderscheid gemaakt in particuliere en zakelijke aanvragen. Om als particulier in aanmerking te komen voor de investeringssubsidie duurzame energie moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. ISDE aanvragen? Hier zijn de belangrijkste punten:

1. Je bent een particulier woningeigenaar

Je moet eigenaar zijn van een woning waarin je woont of van plan bent te gaan wonen. Dit moet je hoofdverblijf zijn. Huurders komen niet in aanmerking voor ISDE.

2. Je moet verduurzamen

Je dient een investering te doen in energiebesparende maatregelen, zoals een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet, elektrische kookvoorziening of een van de 5 typen isolatiemaatregelen.

3. Je klus moet voldoen aan de voorwaarden van de RVO

Controleer of de specifieke installatie of materiaal waarin je geïnteresseerd bent, vermeld staat op de lijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Alleen installaties en maatregelen op deze lijst komen in aanmerking.

4. Je dient je aanvraag in bij de RVO

Dit moet worden aangevraagd bij de RVO binnen een bepaalde termijn na de installatiedatum. Zorg ervoor dat je de juiste documentatie en bewijsstukken bij de aanvraag voegt, zoals facturen en technische specificaties.

Houd er rekening mee dat de specifieke eisen en voorwaarden kunnen variëren, afhankelijk van het type installatie en eventuele updates in de regelgeving. Het is daarom raadzaam om de actuele informatie en richtlijnen van de RVO te raadplegen voordat je een subsidieaanvraag indient.

Wat veranderd er in 2024 voor de ISDE?

In 2024 veranderen er een aantal zaken wat betreft de ISDE:

 • Bonus voor biobased isolatiemateriaal

 • Warmtepompen moeten energielabel A++ hebben

 • Minder geld voor zonneboilers

 • Aangepast budget voor kleine windturbines voor zakelijke gebruikers

 • Maatwerk voor monumenten


Extra geld voor biobased isoleren in 2024

Er is extra geld beschikbaar wanneer er gebruik gemaakt wordt van biobased milieuvriendelijke isolatie, zoals vezelhennep en vlas. Deze materialen zijn duurzaam geproduceerd en milieuvriendelijk af te breken. Dit materiaal is vaak wel duurder in aanschaf dan niet-duurzame isolatiematerialen en daarom wil de overheid met extra subsidie mensen aanmoedigen om voor dit duurzame materiaal te kiezen. Je krijgt dus een bonus bovenop de al bestaande ISDE-subsidie wanneer je voor biobased isolatiemateriaal kiest.

Lees hier meer over biosbased isoleren en de bonus-subsidie.

Warmtepompen

Vanaf 2024 moet een warmtepomp minimaal energielabel A++ hebben om ISDE-subsidie te ontvangen. De meeste warmtepompen voldoen al aan dit label, maar warmtepompen met energielabel A+ of lager, komen niet meer in aanmerking voor deze subsidieregeling. Heb je in 2023 een warmtepomp met een A+, of lager label gekocht, dan is er niets aan de hand en kom je toch in aanmerking voor subsidie als je deze in 2024 laat installeren. 

Subsidiebedragen met een energielabel A++ of hoger, zijn met € 450 verhoogd. Andere subsidies of bonussen die eerder werden gegeven voor deze energiezuinige warmtepompen, komen te vervallen. Voor warmtepompen met een energielabel A+++ geldt voortaan wel een aanvullende bonus van € 225. Deze wijziging geldt niet voor warmtepompboilers en voor warmtepompen met een thermisch vermogen van 71 kW of hoger.

Aanpassing bij zonneboiler

Voor aanvragers die een zonneboiler willen plaatsen, krijgen vanaf 2024 minder geld voor de grotere zonnecollectoren. Dit voorkomt overstimulering.

 • Zonneboilers met een oppervlakte van 5 tot en met 10 m² krijgen € 0,55 per kWh. Eerder was dit € 1,02.

 • Zonneboilers met een oppervlakte van >10 m² krijgen € 0,28 per kWh. Eerder was dit € 0,45.

 • De subsidie voor een aansluiting op het warmtenet wordt verhoogd van € 3.350 naar € 3.775.

Aangepast budget voor kleine windturbines voor zakelijke gebruikers

Zakelijke partijen, zoals rechtspersonen, een maatschap, stichting, vof of cv, kunnen sinds 2020 ISDE-subsidie aanvragen voor zonnepanelen en kleine windturbines. Voor kleine windturbines stelt het kabinet een aangepast budget beschikbaar, want tussen 1 januari 2024 en 31 december 2027 is het totale budget € 20 miljoen. Vanaf 2024 is er geen ISDE meer voor zonnepanelen beschikbaar.

Maatwerk voor monumenten

Vanaf 1 januari 2024 wordt de ISDE tevens toegankelijker voor monumenten. De minimale isolatiewaarden worden versoepeld en de subsidiebedragen aangepast. Monumenteigenaren hoeven niet minimaal 8 m2 , maar 3 m2 glasisolatie aan te brengen, om in aanmerking te komen voor subsidie. Het glas mag tevens als voor- of achterzetbeglazing worden geplaatst, denk aan een glas-in-loodraam. 

Doordat de energiebesparende maatregelen worden versoepeld kan een groot aantal monumenteigenaren vanaf 2024 wel in aanmerking voor subsidie en een uiteindelijk voor een lagere energierekening.

Hypotheek verhogen

Ben je van plan een huis te kopen, dan mag je voor verduurzamen extra geld lenen via je hypotheek. Je krijgt weliswaar hogere hypotheeklasten, maar je betaalt iedere maand minder voor energie. Bovendien stijgt de waarde van je nieuwe huis en help je het klimaat. Bij het afsluiten van je hypotheek mag je extra lenen voor energiebesparende maatregelen: tot 6 procent van de waarde van je woning, met een maximum van € 9.000 euro. Deze leningen zorgen voor extra mogelijkheden wanneer je bijvoorbeeld de begane grond van je huis wilt isoleren.5 type isolatiemaatregelen voor ISDE-subsidie

Voor de ISDE-subsidie moet je een investering doen in een de volgende producten: (hybride) warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet, elektrische kookvoorziening of een van de 5 typen isolatiemaatregelen. Op dit laatste gaan we wat dieper in.

De 5 type isolatiemaatregelen zijn: spouwmuurisolatie, gevelisolatie, bodem- of vloeroppervlak isolatie, glasisolatie en dakisolatie of zolder/vlieringvloerisolatie.


1. Spouwmuurisolatie

De eerste maatregel. Spouwmuurisolatie is een vorm waarbij de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van een gebouw wordt opgevuld met isolatiemateriaal. Een spouwmuur bestaat uit twee muren met daartussen een open ruimte, de spouw genaamd. Deze constructie wordt veelal toegepast bij woningen die na 1920 zijn gebouwd.

Bij spouwmuurisolatie wordt er via kleine gaatjes in de buitenmuur isolatie in de spouw gespoten of ingeblazen. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit minerale wol, EPS-parels, purschuim of glaswol. Het isolatiemateriaal vult de spouw volledig op, waardoor warmteverlies naar buiten wordt verminderd en de thermische prestaties van de muur worden verbeterd.

ISDE-voorwaarden spouwmuurisolatie:

1. De woning moet een spouwmuur hebben, wat betekent dat er een paar centimeter ruimte tussen twee muren aanwezig is. Dit geldt meestal voor woningen die na 1920 zijn gebouwd.

2. Er moet minimaal 10 m2 spouwmuur zijn geïsoleerd. Het gaat hierbij om het totale oppervlak van de spouwmuren.

3. De nieuw aangebrachte isolatie producten moet een minimale isolatiewaarde hebben, uitgedrukt als de Rd-waarde, van 1,1 m2 K/w. Dit betekent dat het voldoende warmte moet kunnen tegenhouden.

4. De nieuwe isolatie moet voldoende dik worden aangebracht om aan de vereiste isolatiewaarde te voldoen. De dikte van eventuele reeds aanwezige materiaal vóór de isolatiewerkzaamheden mag niet worden meegerekend om aan de minimale isolatiewaarde te voldoen.

5. Er kan slechts één keer een bedrag worden verkregen voor spouwmuurisolatie. Als er al eerder een bedrag is ontvangen voor spouwmuurisolatie, kan er geen tweede keer worden verkregen voor dezelfde woning.


2. Gevelisolatie

Gevelisolatie, ook wel buitengevelisolatie genoemd, is een relatief goedkope isolatie waarbij de buitenkant van een gebouw wordt voorzien van isolatie. Het doel van gevelisolatie is om warmteverlies te verminderen, energie-efficiëntie te verbeteren en het comfort in het gebouw te verhogen.

Bij gevelisolatie, zoals isolatieplaten of isolatiedekens, wordt het aangebracht op de buitenkant van de gevel. Dit isolatiemateriaal wordt vervolgens bedekt met een afwerking, zoals pleisterwerk, steenstrips of gevelbekleding. Hierdoor ontstaat er een extra isolerende laag rondom het gebouw, die helpt om warmte binnen te houden tijdens koude periodes en buiten te houden tijdens warme periodes.

Er zijn twee opties voor gevelisolatie: het aanbrengen van een voorzetwand aan de binnenzijde van de buitengevel (relatief goedkope isolatie) of het aanbrengen aan de buitenzijde van de buitengevel/buitenmuren.


ISDE-voorwaarden gevelisolatie:

1. Je dient minimaal 10 m2 gevel te laten isoleren. Dit betreft het totale oppervlak van de gevel.

2. Het nieuw aangebrachte isolatiemateriaal moet een minimale isolatiewaarde hebben, uitgedrukt als de Rd-waarde, van 3,5 m2 K/w. Dit houdt in dat de isolatie een goede thermische weerstand moet bieden.

3. De nieuwe isolatie dient voldoende dik te zijn aangebracht om aan de gestelde isolatiewaarde te voldoen. De dikte van eventuele reeds aanwezige isolatie vóór de isolatiewerkzaamheden mag niet worden meegerekend om aan de minimale isolatiewaarde te voldoen.

4. Het isoleren van binnenmuren en scheidingswanden komt niet in aanmerking voor subsidie.

5. Er kan slechts één keer subsidie worden verkregen voor gevelisolatie. Indien je reeds eerder een bedrag hebt ontvangen voor gevelisolatie, kom je niet in aanmerking voor een tweede subsidieaanvraag.


3. Bodem- of vloeroppervlak aanpakken

Dit is een vorm waarbij de onderkant van het vloeroppervlak of de bodem van een ruimte wordt geïsoleerd. Het doel van deze maatregel is om warmteverlies te verminderen, de energie-efficiëntie te verbeteren en het comfort in huis te verhogen.

Bij de bodem of vloer wordt isolatie aangebracht op de bodem van de (kruip)ruimte of onderkant van de vloer. Dit materiaal kan bestaan uit isoltieplaten, isolatiedekens, schuim of korrels. Het zorgt ervoor dat er minder warmte verloren gaat naar de koude bodem of ruimte, waardoor de vloer warmer aanvoelt en er minder warmte nodig is om de woning te verwarmen.


ISDE-voorwaarden bodemisolatie:

1. Je dient isolatie aan te brengen op de bodem van de kruipruimte.

2. De nieuw aangebrachte isolatie dient een minimale isolatiewaarde te hebben, uitgedrukt als de Rd-waarde, van 3,5 m2 K/w. Dit betekent dat de isolatie een goede thermische weerstand moet bieden.

3. Je dient minimaal 20 m2 van de bestaande bodem in de kruipruimte aan te pakken.

4. De nieuwe isolatie moet voldoende dik zijn aangebracht om aan de gestelde isolatiewaarde te voldoen. De dikte van eventuele reeds aanwezige isolatie vóór de isolatiewerkzaamheden mag niet worden meegerekend om aan de minimale isolatiewaarde te voldoen.

5. Je kan slechts één keer een bedrag ontvangen voor het isoleren van de bodem of vloeroppervlak. Indien je reeds eerder geld hebt ontvangen voor bodemisolatie of vloerisolatie, kom je niet in aanmerking voor een tweede subsidieaanvraag.

ISDE-voorwaarden isolatie van vloeroppervlak:

1. Je dient minimaal 20 m² van je bestaande vloer aan te pakken met een laag isolatiemateriaal.

2. Het nieuw aangebrachte materiaal moet een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) hebben van 3,5 m² K/W. Om aan deze isolatiewaarde te voldoen, moet de nieuwe isolatie voldoende dik zijn aangebracht. De dikte van het reeds aanwezige materiaal mag niet worden meegerekend om aan de minimale isolatiewaarde te voldoen.

3. Het aanbrengen van lokaal gespoten PIR of PUR materiaal dient te gebeuren met HFK-vrije blaasmiddelen.

4. Het is belangrijk op te merken dat je slechts één keer een bedrag kunt ontvangen. Als je al eerder subsidie hebt ontvangen voor een vloeroppervlak of bodemisolatie, komt je niet in aanmerking voor een tweede keer.


4. Glasisolatie

Glasisolatie, ook wel bekend als dubbel glas of isolerend glas, is een effectieve manier om de warmteoverdracht via ramen te verminderen. Het bestaat uit twee glasplaten die met elkaar verbonden zijn door een luchtdichte ruimte, ook wel de "spouw" genoemd. De spouw is gevuld met droge lucht of een speciaal isolerend gas, zoals argon, waardoor warmteverlies wordt verminderd.

Glasisolatie heeft verschillende voordelen, zoals het verbeteren van de thermische efficiëntie van je huis, het verminderen van je stookkosten en het creëren van een comfortabelere leefomgeving. Het kan ook helpen bij het verminderen van geluidsoverlast van buitenaf.

Je kan glasisolatie toepassen op 3 manieren: door oud glas te vervangen door triple glas, door HR ++ glas en door isolerende panelen in het kozijn. Een isolerende deur valt ook onder glasisolatie bij ISDE.


ISDE-voorwaarden glasisolatie:

1. Je mag alleen maar het aantal vierkante meters opgeven van oude ramen, panelen of deuren die je wilt vervangen. Houd er rekening mee dat glas dat bijvoorbeeld in een raam is geplaatst waar eerder een muur zat, niet in aanmerking komt.

2. Voor Triple glas geldt een maximale isolatiewaarde (U-waarde) van 0,7 W/m²K.

3. De isolatiewaarde van het HR++ glas (U-waarde) is maximaal 1,2 W/m2K nodig.

4. Als je glas wilt installeren, moet je ook verplicht de kozijnen vervangen door isolerende kozijnen met een maximale Uf-waarde van 1,5 W/m²K en vice versa.

5. Je krijgt alleen subsidie voor een isolerende deur als u ook HR++-glas of Triple glas hebt laten aanbrengen.

6. Je kan bij HR++ glas en Triple glas een isolerende deur toepassen met een lage isolatiewaarde (Ud-waarde) van maximaal 1.5 W/m2K of met een hoge isolatiewaarde van maximaal 1,0 W/m2K.

7. Bij HR++ glas en Triple glas mag je een isolerend paneel toepassen met een lage isolatiewaarde (Ud-waarde) van maximaal 1.2 W/m2K of met een hoge isolatiewaarde van maximaal 0,7 W/m2K.

8. Pas je een isolerend paneel in een kozijn (maximaal 0,7 W/m2K) toe of een deur (maximaal 1,0 W/m2K) met een hogere isolatiewaarde dan moet je een verklaring van het bouwbedrijf meesturen om dit aan te tonen. Je krijgt dan het hogere subsidiebedrag voor Triple glas.

9. Als het geïsoleerde oppervlak, inclusief het Triple glas, meer dan 45 m² is, wordt het subsidiebedrag automatisch teruggebracht tot het maximale aantal van 45 m² waarvoor je subsidie kunt krijgen.

10. Als je hebt geïnvesteerd in HR++ glas, Triple glas, isolerende panelen en deuren, wordt dit beschouwd als één maatregel. De oppervlaktes worden bij elkaar opgeteld op het aanvraagformulier om te bepalen of je aan de oppervlakte-eisen voldoet. Het minimale geïsoleerde oppervlak moet 8 m² zijn.


5. Dakisolatie of zolder/vlieringvloerisolatie

Dakisolatie is een belangrijke maatregel om energie te besparen en het comfort in huis te verbeteren. Bij dakisolatie wordt er isolatie aangebracht aan de binnen- of buitenkant van het dak, afhankelijk van de situatie.

De isolatie helpt om warmteverlies in de winter te verminderen en houdt de hitte buiten tijdens de zomer. Hierdoor blijft de temperatuur in huis aangenamer en hoeft de verwarming of airconditioning minder hard te werken, wat resulteert in energiebesparing. Daarnaast draagt dakisolatie bij aan een duurzamer milieu door het verminderen van CO2-uitstoot. Het is een waardevolle investering die zichzelf op termijn terugverdient.

Let op: Bij subsidie aanvragen moet je kiezen tussen dakisolatie of zolder/vlieringvloerisolatie. Je krijgt maar voor één van deze maatregelen.

ISDE-voorwaarden dakisolatie:

1. Kies voor het isoleren van een bestaand dak.

2. Je moet minimaal 20 m² van het bestaande dak isoleren.

3. Het nieuw aangebrachte isolatiemateriaal moet een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) hebben van 3,5 m² K/W.

4. De nieuwe isolatie moet voldoende dik zijn aangebracht om aan de isolatiewaarde te voldoen. Je mag de dikte van het isolatiemateriaal dat al aanwezig was vóór de isolatiemaatregel niet meerekenen om aan de minimale isolatiewaarde te voldoen.

5. Je krijgt slechts één keer subsidie voor dakisolatie. Als je bijvoorbeeld al eerder een bedrag hebt ontvangen voor dakisolatie of zolder- of vlieringvloerisolatie, kom je niet in aanmerking voor een tweede keer.


ISDE-voorwaarden zolder/vlieringisolatie:

1. De zolder of vliering moet onverwarmd zijn om in aanmerking te komen voor subsidie. Dit betekent dat er geen voorzieningen aanwezig mogen zijn waarmee je de zolder verwarmt, zelfs als je die voorzieningen (bijna) niet gebruikt.

2. Je moet minimaal 20 m² van de bestaande vloeren aanpakken.

3. Het nieuw aangebrachte isolatiemateriaal moet een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) hebben van 3,5 m² K/W.

4. De nieuwe isolatie moet voldoende dik zijn aangebracht om aan de isolatiewaarde te voldoen. Je mag de dikte van het materiaal dat al aanwezig was vóór de isolatiemaatregel niet meerekenen om aan de minimale isolatiewaarde te voldoen.

5. Je krijgt slechts één keer een bedrag uitgekeerd voor dakisolatie. Als je bijvoorbeeld al eerder geld hebt ontvangen voor dakisolatie of zolder- of vlieringvloerisolatie, kom je niet in aanmerking voor een tweede keer.


  Welke isolatiematerialen zijn geschikt voor de ISDE-subsidie?

  Zoals je bij de voorwaarden hebt gelezen moet je nieuw aangebrachte isolatiemateriaal een minimale isolatiewaarde behalen. De isolatiewaarde wordt uitgedrukt in Rd-waarde. Welke waarde je moet behalen en welk materiaal je het beste kan kiezen hangt af van de isolatieklus.

  Bij al onze producten geven we altijd aan welke Rd-waarde het heeft. Zo kan je makkelijk de juiste materialen kiezen voor je subsidie-aanvraag.

  Ga je voor biobased isolatiemateriaal? Kies dan voor vlaswol.

  Vraag hier je ISDE-subsidie aan

  Wil je besparen op je energierekening en tegelijkertijd je steentje bijdragen aan een duurzame toekomst? Door te isoleren kun je aanzienlijk besparen op je energieverbruik en daarmee je energiekosten verlagen. En door de ISDE-subsidie bespaar je niet alleen op je energiekosten, je krijgt ook nog een deel van je investering direct terug. Dubbele winst dus!

  Bovendien draag je bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot, waardoor je een positieve impact hebt op het milieu. Of het nu gaat om dakisolatie, gevelisolatie of vloerisolatie, er zijn tal van isolatiematerialen waarvoor je de ISDE-subsidie kunt aanvragen. Profiteer van de voordelen van isolatie met de ISDE-subsidie. Investeer in je comfort, energie-efficiëntie en een duurzame toekomst.

  Bekijk hier meer informatie over de subsidie

  Zelf doen versus subsidie: wat is voordeliger?

  Een voorbeeld bij dakisolatie van een gemiddelde woning (60m2):

  Zelf doen: € 1.700 aan materiaal kosten met glaswol + afwerking (gips)

  Laten doen: € 5.000* – € 900 subsidie = € 4.100

  Zelf doen scheelt je dus nog eens € 2.400

  *Deze bedragen zijn afhankelijk van veel factoren die kunnen verschillen, zoals precieze omvang van de klus, gekozen materialen, afwerking, arbeidskosten etc. 

  Ga zelf aan de slag en bestel je isolatiemateriaal

  Bestel je isolatiemateriaal

  Bestel nu je isolatiemateriaal en krijg alles voor de klus in één keer thuisbezorgd. Begin vandaag nog met isoleren en besparen!

  Naar de shop

  Wees als eerste op de hoogte van de nieuwste klussen, aanbiedingen en klustips. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!