Kun je subsidie krijgen als je zelf isoleert?

Kun je subsidie krijgen als je zelf isoleert?
Wil je energie besparen en je huis comfortabeler maken? Dan is het isoleren van je huis een slimme zet. En het goede nieuws is dat er verschillende subsidies beschikbaar zijn die je kunnen helpen bij de financiële kant van het isolatieproces. Met deze subsidies kun je de kosten van isolatiematerialen en -werkzaamheden aanzienlijk verlagen.

 

Een addertje onder het gras, de meeste subsidies zijn niet van toepassing wanneer je zelf gaat isoleren. Doe-het-zelvers komen niet in aanmerking voor subsidies zoals ISDE. De subsidie kan alleen aangevraagd worden wanneer de klus door een professional wordt uitgevoerd.

 Maar door het zelf te doen bespaar je weer flink op de arbeidskosten. Al met al in investering in isolatie sowieso een goed idee. Met of zonder subsidie. Je bespaart niet alleen op je energierekening, maar draag je ook bij aan een duurzamere samenleving. Bovendien stijgt de waarde van je huis en wordt het comfortabeler om in te wonen. 

Profiteer van de beschikbare subsidies of voer de klus toch zelf uit en krijg snel lagere energiekosten, een milieuvriendelijkere woning en een verhoogd wooncomfort. Lees verder en ontdek alle, subsidies en voorwaarden.

Wat is ISDE-subsidie?

De ISDE-subsidie staat voor Investeringssubsidie Duurzame Energie en is een regeling in Nederland die particulieren en zakelijke gebruikers financieel ondersteunt bij het nemen van besparende en duurzame maatregelen van hun woning of bedrijfspand en bij de aanschaf van duurzame energie-installaties.

De subsidie is bedoeld om de transitie naar een duurzame energievoorziening te bevorderen en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Met de ISDE-subsidie kunnen onder andere zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen, aansluitingen op een warmtenet en een elektrische kookvoorziening worden gefinancierd. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het soort installatie en het vermogen ervan. Door het stimuleren van duurzame energiebronnen draagt de ISDE-subsidie bij aan een groenere en meer energiezuinige samenleving.

"In 2023 is er € 350 miljoen beschikbaar gesteld voor ISDE. Jaarlijks komt er een nieuw budget beschikbaar en de ISDE-subsidie loopt door tot 2030. Je vraagt de subsidie aan op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)."


Hoe kom je in aanmerking voor de ISDE-subsidie?

Bij de ISDE-subsidie wordt onderscheid gemaakt in particuliere en zakelijke aanvragen. Om als particulier in aanmerking te komen voor de ISDE-subsidie, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Hier zijn de belangrijkste punten:

1. Je bent een particulier woningeigenaar

Je moet eigenaar zijn van een woning waarin je woont of van plan bent te gaan wonen. Dit moet je hoofdverblijf zijn. Huurders komen niet in aanmerking voor de ISDE-subsidie.

2. Je moet verduurzamen

Je dient een investering te doen in een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet, elektrische kookvoorziening of een van de 5 typen isolatiemaatregelen.

3. Je klus moet voldoen aan de voorwaarden van de RVO

Controleer of de specifieke installatie of isolatiemaatregel waarin je geïnteresseerd bent, vermeld staat op de lijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Alleen installaties en maatregelen op deze lijst komen in aanmerking voor de subsidie.

4. Je dient je aanvraag in bij de RVO

De subsidie moet worden aangevraagd bij de RVO binnen een bepaalde termijn na de installatiedatum. Zorg ervoor dat je de juiste documentatie en bewijsstukken bij de aanvraag voegt, zoals facturen en technische specificaties.

Houd er rekening mee dat de specifieke eisen en voorwaarden kunnen variëren, afhankelijk van het type installatie en eventuele updates in de regelgeving. Het is daarom raadzaam om de actuele informatie en richtlijnen van de RVO te raadplegen voordat je een subsidieaanvraag indient.5 type isolatiemaatregelen voor ISDE-subsidie

Zoals we hierboven al kort noemden moet je voor de ISDE-subsidie een investering doen in een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet, elektrische kookvoorziening of een van de 5 typen isolatiemaatregelen. Op dit laatste gaan we wat dieper in.

De 5 type isolatiemaatregelen zijn: spouwmuurisolatie, gevelisolatie, bodem- of vloerisolatie, glasisolatie en dakisolatie of zolder/vlieringvloerisolatie.


1. Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een vorm van isolatie waarbij de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van een gebouw wordt opgevuld met isolatiemateriaal. Een spouwmuur bestaat uit twee muren met daartussen een open ruimte, de spouw genaamd. Deze constructie wordt veelal toegepast bij woningen die na 1920 zijn gebouwd.

Bij spouwmuurisolatie wordt er via kleine gaatjes in de buitenmuur isolatiemateriaal in de spouw gespoten of ingeblazen. Dit isolatiemateriaal kan bijvoorbeeld bestaan uit minerale wol, EPS-parels, purschuim of glaswol. Het isolatiemateriaal vult de spouw volledig op, waardoor warmteverlies naar buiten wordt verminderd en de thermische prestaties van de muur worden verbeterd.

ISDE-voorwaarden spouwmuurisolatie:

 1. De woning moet een spouwmuur hebben, wat betekent dat er een paar centimeter ruimte tussen twee muren aanwezig is. Dit geldt meestal voor woningen die na 1920 zijn gebouwd.

 2. Er moet minimaal 10 m2 spouwmuur zijn geïsoleerd. Het gaat hierbij om het totale oppervlak van de te isoleren spouwmuren.

 3. Het nieuw aangebrachte isolatiemateriaal moet een minimale isolatiewaarde hebben, uitgedrukt als de Rd-waarde, van 1,1 m2 K/w. Dit betekent dat de isolatie voldoende warmte moet kunnen tegenhouden.

 4. De nieuwe isolatie moet voldoende dik worden aangebracht om aan de vereiste isolatiewaarde te voldoen. De dikte van eventuele reeds aanwezige isolatie vóór de isolatiewerkzaamheden mag niet worden meegerekend om aan de minimale isolatiewaarde te voldoen.

 5. Er kan slechts één keer subsidie worden verkregen voor spouwmuurisolatie. Als er al eerder subsidie is ontvangen voor spouwmuurisolatie, kan er geen tweede keer subsidie worden verkregen voor dezelfde woning.

2. Gevelisolatie

Gevelisolatie, ook wel buitengevelisolatie genoemd, is een vorm van isolatie waarbij de buitenkant van een gebouw wordt voorzien van isolatiemateriaal. Het doel van gevelisolatie is om warmteverlies te verminderen, energie-efficiëntie te verbeteren en het comfort in het gebouw te verhogen.

Bij gevelisolatie wordt er isolatiemateriaal, zoals isolatieplaten of isolatiedekens, aangebracht op de buitenkant van de gevel. Dit isolatiemateriaal wordt vervolgens bedekt met een afwerking, zoals pleisterwerk, steenstrips of gevelbekleding. Hierdoor ontstaat er een extra isolerende laag rondom het gebouw, die helpt om warmte binnen te houden tijdens koude periodes en buiten te houden tijdens warme periodes.

Er zijn twee opties voor gevelisolatie: het aanbrengen van een voorzetwand aan de binnenzijde van de buitengevel of het aanbrengen van isolatie aan de buitenzijde van de buitengevel.


ISDE-voorwaarden gevelisolatie:

 1. Je dient minimaal 10 m2 gevel te laten isoleren. Dit betreft het totale oppervlak van de te isoleren gevel.

 2. Het nieuw aangebrachte isolatiemateriaal moet een minimale isolatiewaarde hebben, uitgedrukt als de Rd-waarde, van 3,5 m2 K/w. Dit houdt in dat de isolatie een goede thermische weerstand moet bieden.

 3. De nieuwe isolatie dient voldoende dik te zijn aangebracht om aan de gestelde isolatiewaarde te voldoen. De dikte van eventuele reeds aanwezige isolatie vóór de isolatiewerkzaamheden mag niet worden meegerekend om aan de minimale isolatiewaarde te voldoen.

 4. Het isoleren van binnenmuren en scheidingswanden komt niet in aanmerking voor subsidie.

 5. Er kan slechts één keer subsidie worden verkregen voor gevelisolatie. Indien je reeds eerder subsidie hebt ontvangen voor gevelisolatie, kom je niet in aanmerking voor een tweede subsidieaanvraag.

3. Bodem- of vloerisolatie

Bodem- of vloerisolatie is een vorm van isolatie waarbij de onderkant van de vloer of de bodem van de kruipruimte wordt geïsoleerd. Het doel van deze isolatiemaatregel is om warmteverlies te verminderen, de energie-efficiëntie te verbeteren en het comfort in huis te verhogen.

Bij bodem- of vloerisolatie wordt er isolatiemateriaal aangebracht op de bodem van de kruipruimte of onderkant van de vloer. Dit isolatiemateriaal kan bestaan uit isolatieplaten, isolatiedekens, schuim of korrels. Het isolatiemateriaal zorgt ervoor dat er minder warmte verloren gaat naar de koude bodem of kruipruimte, waardoor de vloer warmer aanvoelt en er minder warmte nodig is om de woning te verwarmen.


ISDE-voorwaarden bodemisolatie:

 1. Je dient isolatiemateriaal aan te brengen op de bodem van de kruipruimte.

 2. Het nieuw aangebrachte isolatiemateriaal dient een minimale isolatiewaarde te hebben, uitgedrukt als de Rd-waarde, van 3,5 m2 K/w. Dit betekent dat de isolatie een goede thermische weerstand moet bieden.

 3. Je dient minimaal 20 m2 van de bestaande bodem in de kruipruimte te isoleren.

 4. De nieuwe isolatie moet voldoende dik zijn aangebracht om aan de gestelde isolatiewaarde te voldoen. De dikte van eventuele reeds aanwezige isolatie vóór de isolatiewerkzaamheden mag niet worden meegerekend om aan de minimale isolatiewaarde te voldoen.

 5. Je kan slechts één keer subsidie ontvangen voor bodemisolatie of vloerisolatie. Indien je reeds eerder subsidie hebt ontvangen voor bodemisolatie of vloerisolatie, kom je niet in aanmerking voor een tweede subsidieaanvraag.

ISDE-voorwaarden vloerisolatie:

 1. Je dient minimaal 20 m² van je bestaande vloer te isoleren met een laag isolatiemateriaal.

 2. Het nieuw aangebrachte isolatiemateriaal moet een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) hebben van 3,5 m² K/W. Om aan deze isolatiewaarde te voldoen, moet de nieuwe isolatie voldoende dik zijn aangebracht. De dikte van het reeds aanwezige isolatiemateriaal mag niet worden meegerekend om aan de minimale isolatiewaarde te voldoen.

 3. Het aanbrengen van lokaal gespoten PIR of PUR isolatiemateriaal dient te gebeuren met HFK-vrije blaasmiddelen.

 4. Het is belangrijk op te merken dat je slechts één keer subsidie kunt ontvangen voor vloerisolatie. Als je al eerder subsidie hebt ontvangen voor vloerisolatie of bodemisolatie, komt je niet in aanmerking voor een tweede subsidie.

4. Glasisolatie

Glasisolatie, ook wel bekend als dubbel glas of isolerend glas, is een effectieve manier om de warmteoverdracht via ramen te verminderen. Het bestaat uit twee glasplaten die met elkaar verbonden zijn door een luchtdichte ruimte, ook wel de "spouw" genoemd. De spouw is gevuld met droge lucht of een speciaal isolerend gas, zoals argon, waardoor warmteverlies wordt verminderd.

Glasisolatie heeft verschillende voordelen, zoals het verbeteren van de thermische efficiëntie van je huis, het verminderen van je stookkosten en het creëren van een comfortabelere leefomgeving. Het kan ook helpen bij het verminderen van geluidsoverlast van buitenaf.

Je kan glasisolatie toepassen op 3 manieren: door je ramen te vervangen door triple glas, door HR ++ glas en door isolerende panelen in het kozijn. Een isolerende deur valt ook onder glasisolatie bij ISDE.


ISDE-voorwaarden glasisolatie:

 1. Je mag alleen maar het aantal vierkante meters opgeven van oude ramen, panelen of deuren die je wilt vervangen. Houd er rekening mee dat glas dat bijvoorbeeld in een raam is geplaatst waar eerder een muur zat, niet in aanmerking komt.

 2. Voor Triple glas geldt een maximale isolatiewaarde (U-waarde) van 0,7 W/m²K.

 3. De isolatiewaarde van het HR++ glas (U-waarde) is maximaal 1,2 W/m2K nodig.

 4. Als je glas wilt installeren, moet je ook verplicht de kozijnen vervangen door isolerende kozijnen met een maximale Uf-waarde van 1,5 W/m²K en vice versa.

 5. Je krijgt alleen subsidie voor een isolerende deur als u ook HR++-glas of Triple glas hebt laten aanbrengen.

 6. Je kan bij HR++ glas en Triple glas een isolerende deur toepassen met een lage isolatiewaarde (Ud-waarde) van maximaal 1.5 W/m2K of met een hoge isolatiewaarde van maximaal 1,0 W/m2K.

 7. Bij HR++ glas en Triple glas mag je een isolerend paneel toepassen met een lage isolatiewaarde (Ud-waarde) van maximaal 1.2 W/m2K of met een hoge isolatiewaarde van maximaal 0,7 W/m2K.

 8. Pas je een isolerend paneel in een kozijn (maximaal 0,7 W/m2K) toe of een deur (maximaal 1,0 W/m2K) met een hogere isolatiewaarde dan moet je een verklaring van het bouwbedrijf meesturen om dit aan te tonen. Je krijgt dan het hogere subsidiebedrag voor Triple glas.

 9. Als het geïsoleerde oppervlak, inclusief het Triple glas, meer dan 45 m² is, wordt het subsidiebedrag automatisch teruggebracht tot het maximale aantal van 45 m² waarvoor je subsidie kunt krijgen.

 10. Als je hebt geïnvesteerd in HR++ glas, Triple glas, isolerende panelen en deuren, wordt dit beschouwd als één maatregel. De oppervlaktes worden bij elkaar opgeteld op het aanvraagformulier om te bepalen of je aan de oppervlakte-eisen voldoet. Het minimale geïsoleerde oppervlak moet 8 m² zijn.

5. Dakisolatie of zolder/vlieringvloerisolatie

Dakisolatie is een belangrijke maatregel om energie te besparen en het comfort in huis te verbeteren. Bij dakisolatie wordt er isolatiemateriaal aangebracht aan de binnen- of buitenkant van het dak, afhankelijk van de situatie.

Het isolatiemateriaal helpt om warmteverlies in de winter te verminderen en houdt de hitte buiten tijdens de zomer. Hierdoor blijft de temperatuur in huis aangenamer en hoeft de verwarming of airconditioning minder hard te werken, wat resulteert in lagere energiekosten. Daarnaast draagt dakisolatie bij aan een duurzamer milieu door het verminderen van CO2-uitstoot. Het is een waardevolle investering die zichzelf op termijn terugverdient.

Let op: Je moet bij je subsidieaanvraag kiezen tussen dakisolatie of zolder/vlieringvloerisolatie. Je krijgt maar voor één van deze maatregelen subsidie.


ISDE-voorwaarden dakisolatie:

 1. Kies voor het isoleren van een bestaand dak.

 2. Je moet minimaal 20 m² van het bestaande dak isoleren.

 3. Het nieuw aangebrachte isolatiemateriaal moet een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) hebben van 3,5 m² K/W.

 4. De nieuwe isolatie moet voldoende dik zijn aangebracht om aan de isolatiewaarde te voldoen. Je mag de dikte van het isolatiemateriaal dat al aanwezig was vóór de isolatiemaatregel niet meerekenen om aan de minimale isolatiewaarde te voldoen.

 5. Je krijgt slechts één keer subsidie voor dakisolatie. Als je bijvoorbeeld al eerder subsidie hebt ontvangen voor dakisolatie of zolder- of vlieringvloerisolatie, kom je niet in aanmerking voor een tweede keer subsidie.

ISDE-voorwaarden zolder/vlieringisolatie:
 1. De zolder of vliering moet onverwarmd zijn om in aanmerking te komen voor subsidie. Dit betekent dat er geen voorzieningen aanwezig mogen zijn waarmee je de zolder verwarmt, zelfs als je die voorzieningen (bijna) niet gebruikt.

 2. Je moet minimaal 20 m² van de bestaande zolder- of vlieringvloer isoleren.

 3. Het nieuw aangebrachte isolatiemateriaal moet een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) hebben van 3,5 m² K/W.

 4. De nieuwe isolatie moet voldoende dik zijn aangebracht om aan de isolatiewaarde te voldoen. Je mag de dikte van het isolatiemateriaal dat al aanwezig was vóór de isolatiemaatregel niet meerekenen om aan de minimale isolatiewaarde te voldoen.

 5. Je krijgt slechts één keer subsidie voor dakisolatie. Als je bijvoorbeeld al eerder subsidie hebt ontvangen voor dakisolatie of zolder- of vlieringvloerisolatie, kom je niet in aanmerking voor een tweede keer subsidie.


  Welke isolatiematerialen zijn geschikt voor de ISDE-subsidie?

  Zoals je bij de voorwaarden hebt gelezen moet je nieuw aangebrachte isolatiemateriaal een minimale isolatiewaarde behalen. De isolatiewaarde wordt uitgedrukt in Rd-waarde. Welke waarde je moet behalen en welk materiaal je het beste kan kiezen hangt af van de isolatieklus.

  Bij al onze isolatiematerialen geven we altijd aan welke Rd-waarde het heeft. Zo kan je makkelijk de juiste materialen kiezen voor je subsidie-aanvraag.

  Bestel je isolatiemateriaal

  Bestel nu je isolatiemateriaal en krijg alles voor de klus in één keer thuisbezorgd. Begin vandaag nog met isoleren en besparen!

  Naar de shop


  Begin met isoleren en vraag je ISDE-subsidie aan!

  Wil je besparen op je energierekening en tegelijkertijd je steentje bijdragen aan een duurzame toekomst? Door te isoleren kun je aanzienlijk besparen op je energieverbruik en daarmee je energiekosten verlagen. En door de ISDE-subsidie bespaar je niet alleen op je energiekosten, je krijgt ook nog een deel van je investering direct terug. Dubbele winst dus!

  Bovendien draag je bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot, waardoor je een positieve impact hebt op het milieu. Of het nu gaat om dakisolatie, gevelisolatie of vloerisolatie, er zijn tal van isolatiematerialen waarvoor je de ISDE-subsidie kunt aanvragen. Profiteer van de voordelen van isolatie met de ISDE-subsidie. Investeer in je comfort, energie-efficiëntie en een duurzame toekomst.

  Bekijk hier meer informatie over de subsidie