Wat is een goede isolatiewaarde voor je dak?

Wat is een goede isolatiewaarde voor je dak?

Je wilt je dak gaan isoleren, maar hoe weet je wat het oplevert? Met welk materiaal behaal jij een goede isolatiewaarde en hoe weet je eigenlijk wat een goede isolatiewaarde is. Zoveel vragen. Lucky you, wij beantwoorden ze allemaal voor jou.

 

Hoe hoger de Rd-waarde, des te beter de isolatiewaarde. Meestal wordt een minimale Rd-waarde van 3,5 gehanteerd als norm voor een goede isolatiewaarde. Kies daarom isolatiemateriaal met een hoge Rd-waarde zodat jouw huis lekker warm blijft deze winter.

Lees snel verder, in dit artikel vertellen we je nog veel meer over isolatiewaarde.

Wat is een goede isolatiewaarde?

De isolatiewaarde bepaalt hoe warm jouw huis blijft in de winter en tevens hoe koel in de zomer. Het isolerende vermogen is afhankelijk van het materiaal en de constructie. Hoe hoger de isolatiewaarde hoe beter je ruimte is geïsoleerd. De isolatiewaarde wordt vaak uitgedrukt in Rc- of Rd-waarde.

Wat betekent Rd-waarde?

De isolatiewaarde drukken wij altijd uit in Rd-waarde. Rd staat voor Resistance Declared, het geeft de thermische weerstand van een materiaal aan, zoals glaswol, vlas of PIR. Hoe hoger de Rd-waarde hoe beter het materiaal isoleert. Soms wordt de Rd-waarde ook R-waarde genoemd. Hierin zit geen verschil. Rd wordt uitgedrukt in m2 K/W.

Maar wanneer spreken we van een goede Rd-waarde? Een isolatiewaarde van 3,5 of hoger wordt als goed beschouwt. Maar het hangt ook af van wat je gaat isoleren.

Maar wanneer spreken we van een goede Rd-waarde? Een isolatiewaarde van 3,5 of hoger wordt als goed beschouwt. Maar het hangt ook af van wat je gaat isoleren.

Ga je zelf je schuine dak isoleren? Kies dan voor isolatiemateriaal met een Rd-waarde van 3,5 of hoger. Wil je een (hybride) warmtepomp aanbrengen? Dan heb je een Rd-waarde van 4 nodig. Wil je heel goed isoleren? Dan wil je een Rd-waarde boven de 6.

Wij adviseren voor een vloer een minimale Rd van 3,3, bij een dak minimaal 3,5 en voor een muur minimaal 2,5. Soms weet je dat jouw dak bijvoorbeeld al een Rc-waarde heeft van 1. Dan kan je als minimale Rd-waarde van je materiaal kiezen voor 2,5.

De Rd-waarde vind je bij de productomschrijving van het materiaal.

Wat is Rc-waarde?

De isolatiewaarde wordt ook wel eens uitgedrukt in Rc-waarde. Rc staat voor Resistance Construction, hiermee wordt bedoeld de thermische weerstand van een constructiedeel. Met Rc-waarde duid je dus de isolatiewaarde van constructies aan, zoals een spouwmuur, combinatievloer of dubbelglas. Ook hier geldt, hoe hoger dit getal, hoe beter de isolatie.

Voor nieuwbouw worden Rc normen gebruikt: bijvoorbeeld een dak moet Rc 6,3 halen, een vloer Rc 3,7 en een gevel Rc 4,7. Maar de Rc is de isolatiewaarde voor de gehele constructie en wordt berekend door een constructeur. Het is een stuk makkelijker en net zo effectief om alleen te kijken naar de Rd-waarde van je isolatiemateriaal en dat te nemen als uitgangspunt.

Wat betekent lambda?

Naast Rd- en Rc-waardes kom je vaak de term lambda tegen als het gaat om isoleren. De lambda geeft aan hoe goed het materiaal de warmte doorgeeft.

De vuistregel: hoe dikker een isolatiemateriaal, hoe beter het isoleert.

Voor de liefhebbers: dat komt door de warmtegeleiding (λ) want deze wordt voor elk materiaal iets minder naarmate het isolatiemateriaal dikker wordt, en de isolatiewaarde dus iets beter. Het is vooral deze λ die bepalend is voor de Rd-waarde (isolatiewaarde) van een materiaal, in combinatie met de dikte. Producten met een lage λ-waarde isoleren dus erg goed en zijn toch dunner. Zo heeft bijvoorbeeld PIR een lagere λ-waarde dan glaswol, maar glaswol wordt weer in verschillende λ-waardes aangeboden. Daarom isoleren sommige dunnere glaswol dekens toch beter dan dikkere. Er valt dus flink wat te kiezen, alleen al als het om isolatiewaarde gaat.

Hoe bereken ik de isolatiewaarde?

Op de meeste isolatieproducten worden de Rd-waarde en lambda aangegeven. Mocht je toch zelf willen uitrekenen wat de isolatiewaarde (Rd) is dan kan je de volgende formule gebruiken.

Rd-waarde = dikte isolatiemateriaal (in meters)/lambda waarde

Bij welke isolatiewaarde heb ik recht op subsidie?

Wist je dat voor dakisolatie subsidie kan aanvragen? Dit is natuurlijk wel afhankelijk van een aantal factoren. Er geldt een minimale isolatiewaarde van 3,5 m2 K/W maar ook een minimale oppervlakte eis per woningtype. Daarnaast moeten er minimaal twee isolatiemaatregelen genomen worden. Dus naast je dak, moet je bijvoorbeeld ook je vloer of je muren isoleren óf je moet een warmtepomp of zonneboiler aanschaffen.

En dan is er nog een addertje onder het gras, de klus moet uitgevoerd worden door een erkend bedrijf. Helaas dus voor de doe-het-zelvers onder ons. Zijn wij het natuurlijk ook niet mee eens en we denken dat je alsnog goedkoper uit bent om de klus zelf te klaren. Je krijgt namelijk met de subsidie ongeveer 30% van je investering in isolatie terug. Die 30% bespaar je makkelijk door de klus zelf uit te voeren. En met onze klushulp is het zo gepiept!

Kun je subsidie krijgen als je zelf isoleert?

Het goede nieuws is dat er verschillende subsidies beschikbaar zijn die je kunnen helpen bij de financiële kant van het isolatieproces. Met deze subsidies kun je de kosten van isolatiematerialen en -werkzaamheden aanzienlijk verlagen.

Lees het artikel

Ontdek de klus die bij jou past

Wij hebben alles in huis om jou te helpen je dak te isoleren. De materialen, een rekenhulp om de hoeveelheid materialen te berekenen en uitgebreide stappenplannen om jou stap voor stap door de klus heen te helpen. En loop je toch nog ergens tegen aan? Dan staat onze klantenservice voor je klaar.

3 manieren om je dak te isoleren: 


Wil je eerst nog meer lezen over dakisolatie? Dan ontdek je hier nog meer over 
dakisolatie.

Isoleer je dak!

Op onze website vind je uitgebreide stappenplannen en klusvideo's voor verschillende klussen voor dakisolatie. Isoleer bijvoorbeeld met glaswol, PIR of een alles-in-één-systeem.

Ontdek onze klussen

Veelgestelde vragen

Ontdek veelgestelde vragen over isolatiewaardes en dakisolatie.
  • Wat is een goede isolatiewaarde voor je dak?
    Bij dakisolatie spreken we van goede isolatie als je een Rd-waarde van 3,5 of hoger behaalt. Bij al ons isolatiemateriaal in de shop vind je de Rd-waarde, zodat je eenvoudig kan zien welk materiaal je moet kiezen.
  • Hoe dik moet de isolatie van een dak zijn?
    De dikte van het isolatiemateriaal hangt af van het materiaal zelf en welke Rd-waarde je wilt behalen. Vaak geldt hoe dikker het materiaal, hoe hoger isolatiewaarde. Toch hangt het ook af van de eigenschappen van het materiaal. Zo kan PIR met minder dikte een hogere isolatiewaarde behalen dan glaswol.
  • Hoe hoger de Rd-waarde, hoe beter?
    Het is inderdaad hoe hoger de Rd-waarde, hoe beter je isoleert. De Rd-waarde geeft de thermische weerstand van een materiaal aan. We spreken van een goede Rd-waarde van 3,5 of hoger als het om dakisolatie gaat.
  • Welke isolatie heeft de beste Rd-waarde?
    Welke isolatie de beste Rd-waarde heeft hangt vaak af van de dikte van het materiaal. Zo kan je met 10 cm dikke PIR-platen bijvoorbeeld een Rd-waarde behalen van 4,5. Met glaswol heb je 14 tot 16 cm dik materiaal nodig om dezelfde Rd-waarde te behalen. Maar of je nu glaswol met een Rd-waarde van 4,5 hebt of PIR, dat maakt niet uit.

Wees als eerste op de hoogte van de nieuwste klussen, aanbiedingen en klustips. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!