Wat is de beste dakisolatie voor mijn klus?

Wat is de beste dakisolatie voor mijn klus?
Een dak zonder isolatie verliest enorm veel energie. Het is de grootste energieverspiller in je huis. Geschat verlies je ongeveer 30% warmte via je dak. Dat is enorm veel, daarom lees je hier hoe je het beste je dak isoleert.

Een dak zonder isolatie verliest enorm veel energie. Het is misschien wel de grootste energieverspiller in een huis. Een schatting is dat je ongeveer 30% warmte verliest via je dak. En dat is behoorlijk veel. Daarom vertellen wij je hoe je het beste je dak kan isoleren.

Er zijn verschillende soorten dakisolatie die elk hun eigen voordelen en nadelen hebben. De beste dakisolatie hangt af van de specifieke situatie en wensen. Enkele populaire opties zijn: glaswol, PIR en purschuim.

Lees snel verder en ontdek de beste dakisolatie voor jouw klus.

Hoe bepaal je welk isolatiemateriaal geschikt is voor jouw klus?

Er is niet per definitie een dakisolatiemateriaal dat het beste is. Ieder soort materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen en afhankelijk van jouw situatie en wensen bepaal je welk materiaal het beste is voor jouw klus.

Je kan op de volgende punten letten wanneer je moet kiezen voor dakisolatie:

1. Locatie: buiten- of binnenisolatie?
2. Budget: sommige materialen zijn duurder dan andere
3. Prestaties: isolerend vermogen, geluidsisolatie, brandveiligheid etc.
4. Milieu: recyclingmogelijkheden, duurzaamheid etc.
5. Geschiktheid voor de toepassing: vochtbestendigheid, flexibiliteit etc.
6. Geschiktheid voor de gebouwconstructie: compatibiliteit met bestaande materialen
7. Gemak: het gemak van verwerking en toepassing van het materiaal

Verschillende soorten dakisolatie
Er zijn veel verschillende soorten materialen voor dakisolatie, denk aan glaswol of PIR. Alle materialen hebben zo hun eigen voor- en nadelen en afhankelijk van jouw situatie past de ene beter bij je klus dan de andere. We noemen hier vijf veel voorkomende materialen en hun eigenschappen.

Glaswol

Glaswol 

Glaswol is een van de meest gebruikte materialen voor dakisolatie. Glaswol is een minerale wol en is duurzaam, brandveilig en een milieuvriendelijk isolatiemateriaal. Het is daarnaast goedkoop, licht van gewicht en eenvoudig te installeren. Het flexibele materiaal stop je makkelijk in lastige hoekjes.

Een van de belangrijkste eigenschappen van glaswol is zijn vermogen om warmteverlies te verminderen, wat helpt om energiekosten te besparen. Het wordt daarom vaak gebruikt voor de isolatie van gebouwen, zoals in muur-, dak- en vloerisolatie. Het is ook effectief in het isoleren van geluid, wat het een populair materiaal maakt voor geluidsisolatie in huizen, kantoren en andere gebouwen.

Glaswol is een thermisch en akoestisch isolerend materiaal dat gemaakt is van fijn gemalen glas dat samengeperst en verhit wordt tot het een wollige structuur krijgt. Glaswol wordt vaak vervaardigd in de vorm van rollen of platen die gemakkelijk te installeren zijn.

Glaswol kan irriterend zijn voor de huid, ogen en longen. Alhoewel dit lang niet meer zo erg is als vroeger is het wel aan te raden om beschermende kleding te dragen bij het verwerken van glaswol.

De voor- en nadelen van glaswol

Voordelen

Nadelen

Duurzaam materiaal

 

Is niet ruimtebesparend  

 

Isoleert warmte & geluid

 

Isoleren en afwerken tussen de balken vaak niet mogelijk

Voor iedere situatie een oplossing 

 

Irriterende stof

 

Geschikt voor natte ruimtes 

 

 


PIR

PIR isolatiemateriaal

PIR is een ander populair isolatiemateriaal. PIR-schuim heeft een hogere isolatiewaarde dan glaswol, maar is wel duurder. PIR-isolatie is duurzaam, milieuvriendelijk en brandveilig.

Een belangrijke eigenschap van PIR is zijn vermogen om warmteverlies te verminderen, waardoor het een zeer geschikt isolatiemateriaal is.

PIR (polyisocyanuraat) isolatiemateriaal is een soort van geëxpandeerde polyurethaan schuimisolatie. Het wordt vaak gebruikt voor de isolatie van gebouwen, zoals in muur-, dak- en vloerisolatie. Het is een van de meest efficiënte isolatiematerialen, met een hogere R-waarde (isolatiewaarde) dan veel andere isolatiematerialen.

PIR-isolatie is meestal verkrijgbaar in de vorm van platen of blokken die gemakkelijk te installeren zijn in gebouwen. Het kan ook worden gespoten, voor een aangepaste pasvorm in moeilijk te bereiken gebieden.

De voor- en nadelen van PIR

Voordelen

Nadelen

Duurzaam materiaal

 

Isoleert niet goed tegen geluid 

 

Isoleert warmte

 

 

Geschikt voor natte ruimtes 

 

 

Ruimtebesparende oplossing

 

 

Tussen de balken isoleren

 

 

Makkelijk te zelf verwerken 

 

 


Vlas

Vlas isolatie

Vlasisolatie is een soort van natuurlijke isolatie die gemaakt wordt van vlasvezels. Vlas is een natuurlijk product dat gekweekt wordt voor vezelvelling, papier- en textielproductie. Vlasisolatie wordt vervaardigd door de vlasvezels te mengen met een binder, meestal lijnolie, en vervolgens te persen tot een plaat of rol. Dit materiaal is zacht, flexibel en gemakkelijk te verwerken, en heeft een goede thermische en akoestische isolatie-eigenschappen.

Een van de grootste voordelen van vlasisolatie is dat het een natuurlijk product is, waardoor het een duurzame keuze is. Vlas groeit snel en heeft weinig pesticiden of chemicaliën nodig, en het is ook biologisch afbreekbaar. Vlasisolatie kan ook worden gerecycled of verbrand zonder dat hierbij schadelijke stoffen vrijkomen.

Vlasisolatie heeft een goede thermische prestatie met een R-waarde van 3.5 per inch dikte. Dit is vergelijkbaar met andere natuurlijke isolatie zoals bijvoorbeeld cellulose of wol. Vlasisolatie heeft ook een goede akoestische prestatie en kan helpen bij het verminderen van geluidsoverdracht tussen ruimtes.

Een nadeel van vlasisolatie is dat het gevoelig is voor vocht en kan uitzetten of krimpen als het nat wordt. Dit kan leiden tot verlies van thermische prestaties en verminderde akoestische prestaties. Het is daarom belangrijk om vlasisolatie te beschermen tegen vocht en lekkages, bijvoorbeeld door het te omhullen met een waterdichte laag.

Vlasisolatie wordt vaak gebruikt voor isolatie van wanden, plafonds en daken in nieuwbouw- en renovatieprojecten. Het is ook geschikt voor het isoleren van kruipruimtes en gevels.

Voor- en nadelen van vlas

Voordelen

Nadelen

100% natuurlijk materiaal

Niet tussen de balken isoleren

 

Isoleert warmte & geluid

 

 

Geschikt voor natte ruimtes

 

 

Voor iedere situatie een oplossing 

 

 

 

Purschuim

Purschuim isolatie

Purschuim, ook wel geëxpandeerd polyurethaan (PUR) isolatie genoemd, is een soort van schuimisolatie gemaakt van polyurethaan. Het is een populair isolatiemateriaal voor gebouwen, omdat het efficiënt is in het isoleren van warmte en geluid.

Pur-isolatie wordt vaak gebruikt voor de isolatie van daken, muren, vloeren en gevels. Het kan worden aangebracht als een vloeibare substantie die hard wordt na het uitharden, waardoor er een stevige en continu isolatielaag ontstaat. Dit maakt het gemakkelijk te installeren en aan te passen aan moeilijk te bereiken gebieden.

Het is wel iets lastiger te verwerken en geeft geen egaal resultaat. Na het aanbrengen van purschuim isolatie hangt er een verfachtige lucht in huis. Het is dus zaak om tijdens en na de isolatiewerkzaamheden goed te ventileren. Na een paar dagen zal de lucht verdwenen zijn.

De voor- en nadelen van purschuim

Voordelen

Nadelen

Isoleert warmte

Chemische geur na aanbrengen

Naadloos aanbrengen

Moeilijk te verwijderen

Goede hechting

 

Makkelijk voor lastige hoekjes

 


EPS

EPS isolatiemateriaal

EPS (Expanded Polystyrene) is een soort piepschuim dat wordt gemaakt van kleine korrels van polystyreen die worden opgeblazen tot een schuimachtig materiaal. Het is licht van gewicht en eenvoudig te verwerken. EPS wordt veel gebruikt voor isolatie van muren, plafonds en daken in nieuwbouw- en renovatieprojecten. Het is ook een populair isolatiemateriaal voor koelkasten en koelboxen.

Een van de grootste voordelen van EPS is dat het een hoge isolatiewaarde heeft bij een relatief lage dikte. Dit maakt het een efficiënte manier om energie te besparen en de warmteverliezen in een gebouw te verminderen.

EPS is ook waterafstotend, wat betekent dat het niet opzuigt en geen vocht vasthoudt, wat helpt om schimmel te voorkomen.

EPS is een duurzaam en recyclebaar materiaal. Het kan worden gerecycled tot verschillende producten, zoals bijvoorbeeld plastic bekers, platen, speelgoed of meubels. Een nadeel van EPS is dat het geen goede akoestische eigenschappen heeft, dus het is niet geschikt voor geluidsisolatie. Ook kan het een potentieel brandgevaar vormen als het in contact komt met een open vlam of een andere hittebron.

In sommige landen wordt EPS beperkt gebruikt of verboden vanwege milieubewustzijn of brandveiligheid. In de bouwwereld wordt er vaak gebruik gemaakt van EPS in combinatie met andere isolatiematerialen zoals bijvoorbeeld glaswol of steenwol. Dit om de positieve eigenschappen van de verschillende materialen te combineren.

De voor- en nadelen van EPS

Voordelen

Nadelen

Brandwerend materiaal

Isoleert niet tegen geluid

Eenvoudig te verwerken

 

Kan goed gerecycled worden

 

Geschikt voor natte ruimtes

 

Welk isolatiemateriaal heeft een hoge isolatiewaarde?

Welk isolatiemateriaal isoleert het beste? Isolatiewaarden kan je aangeven in Rd-waarde, Rc-waarde en lambda-waarde. Wanneer we het hebben over Rc-waardes gaat het om de isolerende functie van de constructie. Rd-waarde gaat over de isolerende functie van het materiaal. Bij Rc-waarde betekent een lager cijfer een betere isolatiewaarde terwijl bij Rd juist een hoger cijfer een betere isolatiewaarde aangeeft.

Rd-waarde

Om te weten welk isolatiemateriaal het beste isoleert kijken we naar de Rd-waarde van het materiaal. De Rd-waarde geeft aan hoe goed een materiaal warmte kan isoleren voor een bepaalde dikte. Hoe hoger de Rd-waarde, hoe beter het materiaal isoleert. De waarde wordt uitgedrukt in m²K/W en staat vaak op de verpakking van het materiaal vermeld.

De Rd-waarde wordt vaak gebruikt om te bepalen hoeveel isolatie er nodig is voor een gebouw of ruimte om de gewenste thermische prestaties te bereiken. Het is daarom belangrijk om de Rd-waarde van verschillende isolatiematerialen te vergelijken om te kiezen welk materiaal het meest geschikt is voor een specifiek project.

Rc-waarde

De Rc-waarde is een maat voor de elektrische weerstand van een materiaal. Het staat voor "Resistance Coefficient" en geeft aan hoeveel weerstand een materiaal biedt tegen de stroom van elektriciteit. De Rc-waarde wordt uitgedrukt in ohm per vierkante meter (Ω/m²).

Wanneer het gaat om isolatie betekent de Rc-waarde hoe goed de constructie isoleert. Met deze waarde wordt vaak de isolatiewaarde van spouwmuren, vloeren of dubbel glas aangegeven.

Lambda-waarde

De lambda-waarde is een getal dat aangeeft hoe goed een isolatiemateriaal warmte geleidt. Hoe hoger de lambda-waarde hoe beter warmte geleid wordt. Bij een betere geleiding van warmte isoleert materiaal dus minder goed. Wanneer je gaat kijken naar isolatiewaardes wil je dus dat de lambda-waarde laag is.

Wat is de beste isolatie voor een schuin dak of zolder?

Er zijn verschillende soorten isolatie die geschikt zijn voor het isoleren van een schuin dak. Er is geen specifieke "beste" isolatie voor een schuin dak of zolder, omdat het afhangt van verschillende factoren zoals het type dak, het klimaat, de beschikbare ruimte en budget. Het is belangrijk om een isolatie te kiezen die aan de specifieke vereisten van je schuine dak of zolder voldoet en tegelijkertijd binnen je budget valt.

Van de eerdergenoemde isolatiematerialen gaat onze voorkeur uit naar glaswol, vlas of PIR. Deze isolatiematerialen zijn makkelijk te (zelf) verwerken en hebben een lange levensduur.

Wat is een goede isolatiewaarde voor je schuine dak?

Een goede isolatiewaarde voor een schuin dak is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de locatie van het huis, de gewenste comfortniveaus en de energieprestatie-eisen.

In Nederland geldt voor nieuwbouw dat het dak minimaal een Rc-waarde moet hebben van 6,3. Ga je bestaande isolatie vervangen? Dan geldt de eis van een minimale Rc-waarde van 2,0.

Wanneer je gaat kijken naar Rd-waardes kan je voor een schuin dak minimaal Rd 3,5 aanhouden.

De verschillen tussen PIR en glaswol-isolatie

PIR (polyisocyanuraat) en glaswol zijn beide populaire keuzes voor isolatie, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen deze twee materialen:

  • PIR heeft een hoger isolatie-rendement dan glaswol. Dit betekent dat PIR een beter isolerend vermogen heeft en minder dikte nodig heeft om dezelfde isolatiewaarde te bereiken
  • PIR is zwaarder dan glaswol. Dit kan van invloed zijn op de installatie en de dragendheid van de constructie
  • PIR zijn drukvaste isolatieplaten terwijl glaswol bestaat uit halfzachte isolatiedekens of rollen
  • PIR is duurder dan glaswol
  • Glaswol is een natuurlijk product, PIR is een synthetisch product
  • Glaswol isoleert beter tegen geluid dan PIR


Beide materialen hebben hun eigen voordelen en nadelen, dus het is belangrijk om te overwegen welke eigenschappen het belangrijkst zijn voor jouw specifieke situatie en budget. Bekijk ook deze pagina over dakisolatie voor de beste keuzes voor jou. 

Een schuin dak isoleren van binnenuit of van buitenaf?

Er zijn verschillende factoren om te overwegen bij de keuze tussen het isoleren van een dak van binnenuit of van buitenaf. Hieronder staan enkele punten om in overweging te nemen:

  • Van binnenuit isoleren is vaak goedkoper en eenvoudiger uit te voeren, aangezien er geen noodzaak is om het dak te verwijderen. Het is ook een goede optie als je de buitenkant van je huis niet wilt aanpassen.
  • Als je van buitenaf isoleert, moet je rekening houden met de kosten en de moeite om het dak te verwijderen.
  • Als je van binnenuit isoleert, moet je rekening houden met ruimteverlies. De hoogte van de kamer wordt verminderd.


Wanneer je niet met een grote verbouwing bezig bent is isoleren van binnenuit een stuk eenvoudiger en een klus die makkelijk zelf kan uitvoeren. Bij buitenaf isoleren is de klus een stuk ingewikkelder omdat je de dakbedekking moet verwijderen en omdat je het dak op moet.

Aan de slag met je dakisolatie

Nu je alles weet over de verschillende eigenschappen van isolatiemateriaal en de punten waarop je kan letten wanneer je gaat kiezen kan je de beste dakisolatie kiezen voor jouw klus. Wil je weten hoe je de klus uitvoert? Ga dan naar een van onze stappenplannen: 

Kom je er toch nog niet helemaal uit? Geen probleem neem dan contact met ons op en we helpen je verder.

Vraag maar raak!

Onze klantenservice staat klaar voor al jouw klusvragen. Ze denken graag met je mee zodat jij je klus het beste uit kan voeren.

Neem contact op

Hulp nodig bij het kiezen van de beste materialen voor jouw huis?

Vul jouw situatie in en wij helpen je met de beste klus én het berekenen van de materialen. Jij hoeft alleen nog maar te bestellen en je kan direct aan de slag!

Jouw Huis
Samen kiezen we welke materialen passen bij jouw huis en situatie
Jouw afmetingen
We helpen je met het berekenen van het oppervlakte dat je gaat isoleren
Jouw kluspakket
We zorgen dat je precies weet welke materialen je nodig hebt

Wees als eerste op de hoogte van de nieuwste klussen, aanbiedingen en klustips. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!