Wil jij je schuine dak isoleren? Zo doe je dat!

Wil jij je schuine dak isoleren? Zo doe je dat!
Er gaat onnodig veel warmte verloren bij niet-geïsoleerde woningen. En dit zorgt voor een extra hoge energierekening. Door een schuin dak te isoleren voorkom je dit probleem en kan je flink besparen op je energierekening. 


Je kunt een schuin dak isoleren vanaf de buitenkant en vanaf de binnenkant. Welke methode het beste is, is afhankelijk van je dak en je wensen. Voordat je begint met isoleren is het daarom belangrijk om te weten wat voor dak je hebt en wat voor mogelijkheden er zijn. 

Wil je meer weten over het isoleren van een schuin dak? Lees dan verder.

Inhoudsopgave

  • Hoe moet je beginnen met een schuin dak isoleren?
  • Isolatiematerialen vergelijken: PIR - Glaswol - Vlas
  • Welke folie heb je nodig voor dakisolatie?
  • Hoe moet ik een schuin dak isoleren?
  • Hulp nodig bij een schuin dak isoleren?

Hoe moet je beginnen met een schuin dak isoleren? 

Voordat je begint aan de isolatie van een schuin dak, is het belangrijk om te achterhalen hoe jij dit het beste voor een schuin dak kan doen en welke situatie jouw dak heeft. Op basis daarvan ga je keuzes maken. Gebruik deze checklist om te achterhalen hoe je een schuin dak het beste kan isoleren. 

Checklist schuin dak isoleren

1. Schuin dak, van binnenuit of van buitenaf isoleren?

Voordat je kunt bepalen hoe je je dak het beste kunt isoleren, is het belangrijk om je dak in kaart te brengen. Je kunt een hellend dak namelijk vanaf de buitenkant en vanaf de binnenkant isoleren. 

Welke manier het beste is, is afhankelijk van het type dak. Stel jezelf de volgende vragen voordat je begint met het isoleren van je dak:

  • Ben je van plan het dak binnenkort te renoveren? Zo nee, dan is isolatie vanaf de binnenzijde de beste optie. Dit is een stuk makkelijker en veiliger en daardoor een geschikte klus voor de doe-het-zelver.

  • Heb je nieuwe dakbedekking nodig? Isoleer het dak dan van buitenaf. Bij het vervangen van de dakpannen kan je namelijk direct isolatiemateriaal aanbrengen. Zo sla je twee vliegen in één klap. Dit is wel meer een klus voor een vakman.

2. Is er al isolatiemateriaal aanwezig?

De volgende stap is checken of er al isolatiemateriaal aanwezig is op je dak. Dit kun je doen door te kijken wat er onder je dakpannen ligt. 

Ligt er geen folie of isolatiemateriaal onder de dakpannen en zie je alleen pannen, panlatten en een houten dakbeschot? Dan heb je nog geen isolatie en is het een dampopen dak.

Zie je wel folie? In sommige gevallen ligt er al folie tussen de dakpannen en het dakbeschot. Ligt er blauwe folie? Dan is dit een dampopen folie. Rode folie? Dan is het dampremmend of een klimaatfolie. Twijfel je? Je kan altijd een foto maken en ons even mee laten kijken via de mail, chat of Whatsapp.

Zie je al isolatiemateriaal op het dak? Dan is je dak al geïsoleerd en hoef je misschien helemaal niet meer te isoleren.

3. Welke isolatiewaarde wil je behalen?

De isolatiewaarde geeft aan hoe goed iets isoleert. Een goede isolatie is belangrijk omdat je hier veel energie mee kan besparen. Wat de beste isolatiewaarde is voor je woning is afhankelijk van je wensen. Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe beter de woning geïsoleerd is. 

Voor een schuin dak wordt een Rd-waarde van 3,5 gehanteerd als goede isolatiewaarde. Probeer dus minimaal deze waarde te behalen. Bij het isolatiemateriaal wordt altijd aangegeven welke Rd-waarde het materiaal heeft.

4. Welk isolatiemateriaal past bij mijn dak? 

In de meeste gevallen wordt een schuin dak vanaf de binnenkant geïsoleerd. Het isolatiemateriaal wordt in dit geval tussen de balken en tegen het dakbeschot aangebracht. De meest gekozen isolatiematerialen voor isolatie vanaf de binnenkant zijn glaswol, vlas en PIR-platen. 

Glaswol is het meest populaire materiaal om een schuin dak mee te isoleren omdat dit relatief goedkoop is, het flexibele materiaal kruipt makkelijk in lastige hoekjes en het dampregulerende materiaal is geschikt voor bijna iedere situatie.

Vlas heeft wel wat weg van glaswol maar is 100% natuurlijk. Hierdoor ligt de prijs per vierkante meter iets hoger, maar ben je dus wel nog duurzamer bezig!

PIR-platen zijn relatief dun waardoor je minder ruimte kwijt bent aan isolatie. Ideaal dus als je weinig ruimte hebt om te isoleren of je de balken van je schuine dak in het zicht wilt houden.

Hulp nodig bij het kiezen?

Start onze keuzehulp en ontdek welke dakisolatie het beste past bij jouw schuine dak en jouw wensen. Onze keuzehulp geeft precies aan welke isolatiemateriaal jij kan gebruiken en welke folies, tapes etc. daarbij horen. Ze rekent ook meteen voor je uit hoeveel je van alles nodig hebt. Zo wordt een schuin dak isoleren een eitje! 

Start de keuzehulp

Isolatiematerialen vergelijken: PIR - Glaswol - Vlas

Je kunt verschillende soorten isolatiemateriaal gebruiken voor het isoleren van een schuin dak. Ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. We zetten er een aantal voor je op een rijtje.

PIR-isolatie

PIR-platen

PIR-isolatie is ideaal voor het isoleren van een schuin dak. De dunne platen hebben in de kern hoogwaardig PIR-schuim en is daardoor ook een isolatiekrachtpatser. Je kan met weinig dikte een hoge isolatiewaarde halen. Zelfs tot 30% meer dan bij minerale wollen.

Het zijn harde lichtgewicht schuimstof isolatieplaten gemaakt van polyisocyanuraat. Dit is een kunststof materiaal dat wordt gemaakt van stijf polyurethaan. Het zijn drukvaste isolatieplaten. Je zaagt de isolatieplaten gemakkelijk op maat en purt ze rondom af met flexibele purschuim.

Nog een voordeel van PIR, je hebt geen isolatiefolie nodig. Kortom een schuin dak isoleren met PIR-platen is een hele goede keuze.

Je kunt kiezen uit 2 verschillende soorten PIR-platen:

  • Kale PIR-platen: de Recticel Eurothane® Silver PIR-isolatieplaat is geschikt om schuine daken van binnenuit mee te isoleren. De platen zijn voorzien van een dampremmende laag en dat maakt een apart dampscherm overbodig. 

  • PIR-platen met gips: PIR-isolatieplaten met verlijmde gipsplaat is een supermakkelijke oplossing omdat deze al afgewerkt zijn met een gipslaag. Je slaat dus eigenlijk 3 vliegen in 1 klap: isoleren, folie en afwerken. Daarbij zorgen ze voor een goede thermische en akoestische isolatie.

Wil je direct PIR-platen kopen? Kijk dan in onze shop.

Glaswol isolatie

Glaswol

Glaswol is de meest populaire keuze voor het isoleren van een schuin dak. De minerale wol en is te verkrijgen verschillende varianten zoals dekens en platen. Het is relatief goedkoop isolatiemateriaal en gemaakt van gerecycled glas en zand en daarmee 100% recyclebaar. Doordat het niet brandbaar is en niet oplost in water, is het ideaal om te gebruiken als isolatiemateriaal voor een hellend dak. 

Glaswol isolatie heeft een hoge isolatiewaarde. Het zorgt ervoor dat de lucht niet kan circuleren, waardoor de warmte binnen blijft hangen. Door de flexibiliteit is het eenvoudig op maat te snijden en kan je het makkelijk in hoekjes 'proppen'.

Ga je van binnenuit isoleren dan kan je de glaswol tussen de balken klemmen, afdekken met een folie tegen vochtproblemen en daarna netjes afwerken met bijvoorbeeld gipsplaten.

Wil je direct glaswol kopen? Kijk dan in onze shop.

Vlasisolatie

Vlas

Naast glaswol is vlas of vlaswol een isolatiemateriaal dat geschikt is om een hellend dak mee te isoleren. Vlas is een superzacht en ecologisch isolatiemateriaal. De bio-based vlaswol is 100% natuurlijk, zacht en kan irritatievrij verwerkt worden. Het unieke aan dit isolatiemateriaal is dat de tijd die warmte nodig heeft om door isolatie heen te komen circa viermaal zo hoog als bij gangbare isolatiematerialen. Het duurt dus circa viermaal zo lang voordat een huis is afgekoeld of opgewarmd.

Een andere populaire manier om een schuin dak te isoleren is met een alles-in-één-systeem van Isovlas. Dit is een met spaanplaat afgewerkte isolatieplaat van ecologische vlaswol. Met dit materiaal heb je het dak binnen no-time geïsoleerd én strak afgewerkt. Het bespaart je enorm veel tijd omdat je folies, regelwerk, gipsplaten en schilderwerk allemaal kunt overslaan. 

Wil je direct Isovlas kopen? Kijk dan in onze shop.

Welke folie heb je nodig voor dakisolatie?

Isolatiefolies vinden veel mensen ingewikkeld als het gaat om isoleren. Er zijn veel verschillende soorten folies en je moet precies de juiste kiezen bij je situatie en isolatiemateriaal. We zetten de verschillende folies op een rijtje:

Dampremmende folie

Een dampremmende folie is geschikt voor het afdichten van schuine daken in niet al te vochtige ruimtes.

Deze folie zorgt ervoor dat er geen waterdamp in de isolatielaag condenseert. Dankzij deze folie wordt het vocht buiten de isolatielaag gehouden zodat de isolatie droog blijft en zijn isolerende werking behoudt. 

Is er al dampremmende folie in het dak aanwezig? Dan raden wij het af om nog een laag van deze folie te plaatsen. In dit geval kan het aanbrengen van de folie namelijk averechts werken.

Bestel hier onze dampremmende folie: Miofol 125S

Dampdichte folie

Een ander woord voor dampdichte folie is dampwerende folie. Deze folie is geschikt voor het compleet afdichten in vochtige ruimtes, zoals keukens en badkamers. De isolatiefolie wordt aan de binnenzijde van de dakconstructie aangebracht en zorgt ervoor dat er geen vocht in de constructie komt. 

Bestel hier je dampdichte folie: Miofol 125AV

Klimaatfolie

Klimaatfolie heeft een dampregulerende werking. De folie past zich aan aan de temperatuur en de luchtvochtigheid van binnen en buiten. Klimaatfolie heeft hierdoor een optimale werking, zowel in de zomer als in de winter. 

Klimaatfolie is geschikt voor het gebruik bij platte daken, dakkapellen en bij het isoleren over bestaande isolatie, maar is niet geschikt voor vochtige ruimtes.

De lucht is in de zomer warm en vochtig, waardoor er een dampdruk van buiten naar binnen ontstaat. De klimaatfolie zorgt er in de zomer voor dat het vocht niet in de isolatielaag of in de constructie trekt. 

Klimaatfolie werkt in de winter juist andersom. Doordat het in de winter buiten vaak kouder is dan binnen, bevat de warme lucht die van binnen komt veel meer waterdamp dan de buitenlucht. In dit geval ontstaat er een dampdruk van binnen naar buiten. In de winter zorgt klimaatfolie ervoor dat er geen vocht ophoopt in de isolatielaag en de constructie. 

Bestel hier je klimaatfolie: Miofol Active

Dampopenfolie

Dampopenfolie, ook bekend als dampdoorlatende folie, wordt altijd aan de buitenkant van het dak geplaatst. Je gebruikt deze folie dus alleen als je het dak vanaf de buitenkant gaat isoleren en is te herkennen aan de blauwe kleur. Damopenfolie zorgt ervoor dat de dakconstructie warmer wordt en vocht verdampt.

Bestel hier je dampopen folie: Miofol 125G

Schuin dak isoleren

Hoe moet ik een schuin dak isoleren?

Je hebt nu gelezen hoe je moet beginnen met het isoleren van je schuine dak. Je weet hoe je kan checken of er al isolatiemateriaal aanwezig is. Je weet dat je een schuin dak op veel verschillende manieren kan isoleren met verschillende isolatiematerialen. En je weet dat de juiste folie kiezen erg belangrijk is wanneer je je hellende dak zelf gaat isoleren.

Heb je de keuze al gemaakt? Dan kan je direct naar onze stappenplannen om te lezen hoe je de klus stap-voor-stap uitvoert.

Zo isoleer je de binnenzijde schuin dak:

 

Hulp nodig bij je dak isoleren?

Twijfel je nog welke materialen en folies het meest geschikt zijn voor jouw schuine dak? Start dan onze keuzehulp. Hierin vul je jouw situatie en wensen in en wij helpen je met de juiste materialen en hoeveelheden. Handig he?

Start de keuzehulp

Hulp nodig bij het kiezen van de beste materialen voor jouw huis?

Vul jouw situatie in en wij helpen je met de beste klus én het berekenen van de materialen. Jij hoeft alleen nog maar te bestellen en je kan direct aan de slag!

Jouw Huis
Samen kiezen we welke materialen passen bij jouw huis en situatie
Jouw afmetingen
We helpen je met het berekenen van het oppervlakte dat je gaat isoleren
Jouw kluspakket
We zorgen dat je precies weet welke materialen je nodig hebt

Wees als eerste op de hoogte van de nieuwste klussen, aanbiedingen en klustips. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!