De 8 meest gemaakte fouten bij het isoleren van je dak

De 8 meest gemaakte fouten bij het isoleren van je dak

De 8 belangrijkste dingen die je NIET moet doen wanneer je gaat isoleren. Check het in deze video!

1. De verkeerde isolatiematerialen kiezen 

2. Een te lage Rd-waarde kiezen

3. Zacht isolatiemateriaal proppen

4. Onderbrekingen in je isolatie of folie

5. Spouwtjes creëren tussen je dakbeschot en je isolatie

6. Je isolatie niet afwerken met een folie en bijbehorende tapes

7. Het niet afwerken van je isolatie

8. Met natte materialen werken


1. De verkeerde isolatiematerialen kiezen 

Bij ongeïsoleerde daken met dakpannen kan je vaak alle veelvoorkomende isolatiematerialen gebruiken, zoals glaswol, PIR of vlas. Maar dat geldt niet voor andere situaties. Zit jouw dak anders in elkaar of twijfel je? Kijk dan even goed bij iedere klus of het materiaal wel bij jouw situatie past. In het geval van een plat dak, kan je bijvoorbeeld geen PIR gebruiken. 

Gebruik onze keuzehulp om precies te ontdekken welke materialen het meest geschikt zijn voor jouw situatie en wensen. Je start hem hier. 

2. Een te lage Rd-waarde kiezen

Kies voor een goede isolatiewaarde, die ook in de toekomst afdoende is. De isolatiewaarde wordt aangegeven door de Rd-waarde. Deze waarde staat altijd vermeld op de verpakking van een isolatieproduct. Ga in het geval van een schuin dak voor een minimale Rd van 3,5, maar Rd 4,5 of hoger is eigenlijk beter. 

3. Zacht isolatiemateriaal niet induwen

Wist je dat je zachte isolatiemateriaal vaak een beetje mag induwen? Zo kan je met dikker materiaal isoleren en dus een hogere isolatiewaarde behalen. Duw zacht isolatiemateriaal zoals glaswol of vlasisolatie maximaal 1 centimeter in om de isolatiewaarde te behouden. Meer induwen werkt juist averechts. 

4. Onderbrekingen in je isolatie of folie 

Isoleren kan je het beste vergelijken met het aantrekken van een warme jas. Overal waar die niet goed dicht zit, wordt het koud en gaat het tochten. Zorg dus dat isolatiematerialen altijd goed op elkaar aansluiten en tegen wanden, balken en muren. 

Zorg er ook voor dat je de isolatiefolie goed afdicht met de bijbehorende tape. Plak alle overlappen en nietgaatjes netjes af en zorg zo voor een luchtdichte afsluiting. 

5. Spouwtjes creëren tussen je dakbeschot en je isolatie

Je wilt bij het isoleren condensatie en vochtproblemen in de constructie voorkomen. Daarom is het altijd beter om spouwtjes te voorkomen. Zorg er dus voor dat je isolatie direct tegen je dakbeschot aan zit. 

6. Je isolatie niet afwerken met een folie en bijbehorende tapes

Isolatiefolie beschermt je isolatie en constructie tegen vocht en voorkomt dus vochtproblemen. Bijkomend voordeel is dat het plaatsen van een folie tocht voorkomt. Het is wel belangrijk dat je de juiste folie kiest en de daarbijbehorende isolatietape. Lees hier meer over isolatiefolies en tapes.

7. Het niet afwerken van je isolatie

Wanneer je je zolder niet echt gaat gebruiken, maar wel je dak wilt isoleren vanwege duurzaamheid of het besparen op je energierekening, denk je misschien dat het niet nodig is om je dak af te werken. Maar het tegendeel is waar. De afwerking met gipsplaten of Agnes-platen, zorgen niet alleen voor een mooi afgewerkte ruimte. Ze zorgen ook voor bescherming van de isolatiemateriaal en de isoaltiefolie. Daarnaast maak je de constructie ook brandveilig. En dat is wel zo fijn voor je huis!

8. Met natte materialen werken

Het klinkt misschien logisch dat je geen natte isolatiematerialen gaat plaatsen. Maar het kan zijn dat je pallet met glaswol nog op je stoep stond toen er net een buitje voorbij kwam. Laat dan je materialen eerst goed drogen. Natte materialen zorgen voor vocht in je constructie en zullen ook bij het opdrogen wat meer gaan werken. 

Isoleer je dak!

Op onze website vind je uitgebreide stappenplannen en klusvideo's voor verschillende klussen voor dakisolatie. Isoleer bijvoorbeeld met glaswol, PIR of een alles-in-één-systeem.

Ontdek onze klussen
 

Hulp nodig bij het kiezen van de beste materialen voor jouw huis?

Vul jouw situatie in en wij helpen je met de beste klus én het berekenen van de materialen. Jij hoeft alleen nog maar te bestellen en je kan direct aan de slag!

Jouw Huis
Samen kiezen we welke materialen passen bij jouw huis en situatie
Jouw afmetingen
We helpen je met het berekenen van het oppervlakte dat je gaat isoleren
Jouw kluspakket
We zorgen dat je precies weet welke materialen je nodig hebt

Wees als eerste op de hoogte van de nieuwste klussen, aanbiedingen en klustips. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!