Wat zijn rachels, regelwerk en hart op hart?

Wat zijn rachels, regelwerk en hart op hart?
Ondanks dat we alles zo makkelijk mogelijk willen maken voor jullie om de klus te klaren noemen in onze artikelen nog wel eens termen, zoals rachels, regelwerk of hart op hart. En misschien weet je wel helemaal niet precies wat dat inhoudt. Geen probleem, we leggen het je hier even uit. 

Wat is een rachel?

Een rachel is een houten lat waaraan je andere houten delen, gipsplaten, folies, gaas of andere delen aan vast maakt. Een geheel van deze latten noem je een rachelwerk of regelwerk. Je bouwt dus eigenlijk met rachels een constructie waaraan je onderdelen kan bevestigen.

Wat is de maat van een rachel?

De maat van een rachel kan verschillen. Wij verkopen rachels van 22 millimeter dik en meestal 63 millimeter breed. Maar dit er zijn ook rachels verkrijgbaar met een breedte van 50 millimeter. Ook de lengtes van de rachels lopen uiteen. In ons assortiment vind je rachels van 1,5 meter tot 4,2 meter.

Een rachels is iets breder dan een tengel, maar smaller dan een schroot.

Wat wordt er bedoeld met regelwerk?

We noemden het al eerder even, maar regelwerk is de constructie van meerdere rachels. Regelwerk kan ook rachelwerk genoemd worden. Deze constructie van latten bouw je om andere onderdelen zoals, gipsplaten, schroten of folies eraan te bevestigen.

Hoe ver moeten rachels uit elkaar liggen?

Hoe ver je de rachels uit elkaar moet bevestigen is afhankelijk van de klus die je gaat klaren. Met name hoe zwaar het materiaal is dat je eraan gaat bevestigen of in het geval van isoleren erachter gaat hangen.

Voor onze glaswolklus maken we eerst het regelwerk met rachels die 120 centimeter uit elkaar liggen, daarna duwen we de glaswol erachter en voegen we meer rachels toe aan de constructie. Deze plaatsen we dan om de 30 centimeter, zodat de glaswol goed blijft zitten.

Welke latten heb je nodig voor regelwerk?

Je weet inmiddels dat er veel maten rachels zijn, maar welke heb jij nu nodig voor jouw klus? Dat is natuurlijk helemaal afhankelijk wat je ermee gaat doen en de ruimte waarin je het regelwerk gaat maken.

In het geval van de glaswolklus moeten je rachels minstens lang genoeg zijn om de gordingen te kunnen overbruggen.

De kortere rachels van 1500 millimeter zijn bijvoorbeeld erg handig met het sjouwen naar de zolder. Daarentegen zijn de langere rachels van 4200 millimeter juist handig omdat je maar één rachel hoeft te plaatsen van onder tot boven.

Wat wordt bedoeld met hart op hart?

Hart op hart is een manier om afstanden aan te geven, ook hartafstand genoemd. Het is de afstand tussen het middelpunt (het hart) van bijvoorbeeld een houten balk en het middelpunt (het hart) van een andere balk. Hart op hart wordt ook wel afgekort weergeven als h.o.h.

 

Balken ophogen met een rachel

Je kan rachels niet alleen gebruiken voor regelwerk, maar ook om je balken op te hogen. Je balken ophogen doe je bijvoorbeeld wanneer je dikker isolatiemateriaal wil gebruiken om een hogere isolatiewaarde te behalen. Door een rachel op je balken te bevestigen krijg je er 2,2 centimeter bij.

Balken ophogen

Heb je nog vragen?

Heb je toch nog vragen of kom je er niet helemaal uit met je klus? Neem gerust contact met ons op we kunnen je vast verder helpen.

Vraag maar raak!

Onze klantenservice staat klaar voor al jouw klusvragen. Ze denken graag met je mee zodat jij je klus het beste uit kan voeren.

Neem contact op