Hoe moet je een plat dak bedekken met dakbedekking?

Hoe moet je een plat dak bedekken met dakbedekking?
Wil jij het platte dak van je uitbouw, tuinhuisje of veranda bedekken? Met dakbedekking breng je een beschermende laag aan op je dak. Het doel hiervan is om het dak te beschermen tegen verschillende weersinvloeden en UV-straling. Daarbij maakt dakbedekking je huis tochtvrij en wind- en waterdicht. 


Een plat dak kan op meerdere manieren bedekt worden. De meest populaire dakbedekkingen om een plat dak te bedekken zijn EPDM en bitumen. Wat de beste dakbedekking voor je dak is, is afhankelijk van het type dak en je wensen. 

Wil je meer weten over dakbedekkingen voor een plat dak? Lees dan verder. 

Inhoudsopgave

  • Hoe kies je de juiste dakbedekking voor een plat dak?

  • Verschillende soorten dakbedekking

  • Bitumen versus EPDM

  • Heb je een onderlaag nodig voor dakbedekking plat dak?

  • Moet je een plat dak isoleren voordat hem gaat bedekken?

  • Hoeveel water mag er op een plat dak blijven staan?

  • Wat kost het om een plat dak te bedekken met EPDM?

  • Hoe bedek je een plat dak met EPDM?

  • Ga zelf aan de slag met nieuwe EPDM-dakbedekking!

Hoe kies je de juiste dakbedekking voor een plat dak? 

Er zijn veel verschillende soorten dakbedekking voor platte daken. Maar hoe kies je nu de juiste voor jouw dak? Dat is vaak geheel afhankelijk van jouw wensen en situatie. Ga je bijvoorbeeld het dak van uitbouw bedekken? Of juist van een tuinhuisje. Kijk je op het dak vanuit je huis? Dan speelt esthetiek ook een rol. Of ben je gebonden aan een bepaald budget? Dan zal je eerder kijken naar prijs.

Misschien ben je best handig en vind het leuk om te klussen. Dan kies je misschien sneller voor een klus die zelf kan uitvoeren. En vergeet onderhoud niet. Wil je een dak waar je niets meer aan hoeft te doen? Of vind je het niet erg als je het moet onderhouden. Er zijn dus veel factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van nieuwe dakbedekking.

Verschillende soorten dakbedekking

 
Er zijn veel verschillende soorten dakbedekking. We zetten de meest voorkomende voor een plat dak op een rijtje: 

  1. EPDM 
  2. Bitumen 
  3. Groen dak 
  4. PVC-dakbedekking 

 

Wil je meer weten over allerlei soorten dakbedekking? Lees dan ook dit artikel.

Epdm, bitumen, groen dak en PVC dakbedekking

EPDM-dakbedekking

De meest gekozen dakbedekkingen voor een plat dak zijn bitumen en EPDM. EPDM is onze favoriet. EPDM-dakbedekking heeft namelijk uitstekende elastische eigenschappen en is daardoor goed bestand tegen warmte en kou. Het is gemaakt van synthetische rubberfolie en waterdicht en UV-bestendig. Het is eenvoudig zelf aan te brengen en wordt op maat geleverd.

Wil je meer weten over EPDM? Lees dan ook dit artikel.

Bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking is van oudsher een populaire soort dakbedekking voor platte daken. Je kunt bitumen dakbedekking zowel branden als lijmen, maar in de meeste gevallen wordt het met een brander op het dak bevestigd. Het vereist daarom specialistisch werk en is niet heel eenvoudig om zelf aan te brengen.

Lees ons artikel over bitumen dakbedekking voor meer informatie. 

Groen dak

Een groen dak is een nieuw soort dakbedekking dat wint aan populariteit omdat het zorgt voor natuurlijke isolatie en bijdraagt een biodiversiteit. Technisch gezien is een sedumdak geen dakbedekking omdat je groen laat groeien bovenop je oude laag dakbedekking.

PVC-dakbedekking

Je kunt ook kiezen voor kunststof dakbedekking, zoals PVC-dakbedekking. Deze vorm van dakbedekking is echter minder goed dan bitumen of EPDM. Dit komt mede doordat bitumen en EPDM langer meegaan dan PVC-dakbedekking. Daarom gaan wij in dit artikel niet in over PVC-dakbedekking en andere vormen van kunststof dakbedekking.

Bitumen versus EPDM

Bitumen en EPDM zijn veruit de populairste soorten dakbedekkingen. Onze voorkeur gaat uit naar EPDM-dakbedekking.

EPDM-dakbedekking is gemaakt van duurzaam materiaal en heeft een gemiddelde levensduur van 50 jaar. Wat de beste soort dakbedekking voor je platte dak is, is afhankelijk van je wensen en het type dak. Wij adviseren echter om gebruik te maken van EPDM. Het is erg onderhoudsvriendelijk, makkelijk zelf aan te brengen en heeft een lange levensduur.

Bitumen en EPDM worden het meest gebruikt als dakbedekking voor platte daken. Bitumen dakbedekking, ook wel dakleer genoemd, is gemaakt van aardolie. Het is redelijk goedkoop en heeft een gemiddelde levensduur van 20-40 jaar. Het is echter niet heel eenvoudig om zelf aan te brengen. Bij bitumen dakbedekking raden wij het aan om een professionele dakdekker in te huren. Het branden van bitumen kan namelijk sneller mis gaan dan het lijmen van EPDM.

Doordat EPDM-dakbedekking in één stuk geleverd wordt kunnen er geen naden in komen. Bitumen daarentegen, wordt in rollen opgeleverd. Als deze rollen niet goed op elkaar aansluiten kunnen er wel naden ontstaan. Deze naden kunnen uiteindelijk weer voor lekkage zorgen. 

EPDM-dakbedekking is enorm onderhoudsvriendelijk. Eens in de zoveel tijd het dak schoon bezemen is namelijk al voldoende. Een bitumen dak heeft meer onderhoud nodig en kan erg arbeidsintensief zijn. Daarbij is het bij bitumen dakbedekking belangrijk om regelmatig een inspectie uit te laten voeren door een dakdekker.

Lees meer over de verschillen tussen EPDM en bitumen in dit artikel.

Heb je een onderlaag nodig voor dakbedekking plat dak?

Een onderlaag kan extra bescherming bieden, maar is niet noodzakelijk bij EPDM. Bij bitumen is dit een ander verhaal omdat je deze gaat branden. Je wilt je dak niet beschadigen dus is een onderlaag van belang.

Je kan er wel voor kiezen om je dak ook direct te isoleren voordat je hem gaat bedekken.

Bekijk ons artikel over een onderlaag voor dakbedekking voor meer informatie.

Moet je een plat dak isoleren voordat hem gaat bedekken?

Dakisolatie is erg belangrijk. Goede dakisolatie zorgt er namelijk voor dat je huis koel blijft in de zomer en warm in de winter. Ook verlies je via een ongeïsoleerd dak wel 30% warmte. Je platte dak isoleren is dus meestal wel een goed idee.

Je kan je platte dak zowel van binnenuit als van buitenaf isoleren. Je kunt een plat dak eigenlijk op 3 manieren isoleren.

Ook verlies je via een ongeïsoleerd dak wel 30% warmte. Je platte dak isoleren is dus meestal wel een goed idee.

1. Warm dak

Bij een warm dak wordt het dak vanaf de buitenzijde geïsoleerd. De gehele dakconstructie bevindt zich onder de isolatielaag.

Op deze manier wordt het dak niet blootgesteld aan temperatuurwisselingen en zal het minder krimpen en uitzetten. Door een dampscherm onder de isolatie te plaatsen, voorkom je dat condensatievocht in het isolatiemateriaal trekt.

Wij raden het aan om bij een warm dak gebruik te maken van PIR-platen als isolatie. Deze platen hebben namelijk een hoge isolatiewaarde.

2. Omgekeerd dak

Bij een omgekeerd dak wordt het dak, net als bij een warm dak, vanaf de buitenzijde geïsoleerd. Het verschil tussen een omgekeerd dak en een warm dak, is dat de isolatielaag zich bij een omgekeerd dak bovenop de oude dakbedekking bevindt. De oude dakbedekking wordt gebruikt als waterkerende laag.

Een omgekeerd dak wordt vaak toegepast bij daken die veel belopen worden, zoals dakterassen. Het is alleen mogelijk om voor deze optie te kiezen als de oude dakbedekking nog in goede staat is.

Voor een omgekeerd dak kun je het beste gebruik maken van XPS-platen als isolatiemateriaal. Deze platen zijn namelijk drukvast, waardoor het dak niet beschadigd raakt als er op gelopen wordt.

3. Koud dak

Je kunt een plat dak ook vanaf de binnenzijde isoleren. Dit wordt een koud dak genoemd. Deze optie is een stuk goedkoper dan de andere twee opties en ook makkelijker, omdat je het dak niet op hoeft.

Bij een koud dak kan je gebruik maken van een minerale wol, zoals glaswol en vlaswol als isolatiemateriaal in combinatie met een klimaatfolie.

Wil je meer weten over hoe je je platte dak isoleert van binnenuit? Bekijk dan ons stappenplan en klusvideo over dakisolatie van een plat dak met glaswol.

Hoeveel water mag er op een plat dak staan?


Hoeveel water mag er op een plat dak blijven staan?

Na regen of storm is het onvermijdelijk dat er regenwater op het dak blijft liggen. Dit water verdwijnt, als het goed is, vanzelf in de afvoer. Het is wel belangrijk dat het water vanzelf weer weggaat en dat het niet te lang op het dak blijft liggen. 

Water op het dak is geen probleem, zolang het in meerdere ondiepe plassen verdeeld is. Plassen water die niet dieper zijn dan 5 mm vormen geen probleem voor het dak. Plassen die dieper zijn dan 5 mm kunnen het dak beschadigen. 

Bij een plat dak moet je dus altijd rekening houden met afschot, zodat het water van het dak afloopt.

Wat kost het om een plat dak te bedekken met EPDM?

Bij Hauster bieden wij alle producten aan die je nodig hebt om je dak te bedekken met EPDM. Denk hierbij aan materialen zoals dakdoorvoeren, daktrimmen, EPDM op maat, EPDM-folie en PIR-platen.

Daarbij kun je bij ons ook al het nodige gereedschap halen, zoals aandrukrollen, handschoenen en lijmgereedschap. De exacte kosten voor de klus zijn afhankelijk van het aantal vierkante meters.

Je kunt met onze producten al voor € 27,95 per m² aan de slag.

Hoe bedek je een plat dak met EPDM?

EPDM kan je het beste leggen als nieuwe dakbedekking. Doordat je EPDM lijmt is hechting erg belangrijk en wanneer je het over je oude dakbedekking heen legt kan deze hechting niet altijd gegarandeerd worden.

Wil je je huidige dakbedekking vervangen? Dan is het beter om dit van je dak te halen wanneer mogelijk. Je kunt dan direct isoleren voordat je dakbedekking plaatst. Zo heb je een complete vernieuwing van je huidige platte dak.

We gaan je nu vertellen hoe je je platte dak isoleert van buitenaf met PIR-platen en hem bedekt met EPDM. Deze vorm van dakbedekking is eenvoudig zelf te doen, zeker met ons stappenplan en klusvideo. Check hier de stappen voor dakbedekking plat dak.

1. Dampremmende folie aanbrengen

We beginnen met het isoleren van het platte dak. Voordat je de PIR-isolatie plaatst, dien je dampremmende folie aan te brengen. Deze folie zorgt ervoor dat er geen waterdamp in de isolatie condenseert.

2. Isolatieplaten leggen en bevestigen op het dak

Vervolgens leg je de PIR-platen op het dak. Schroef de platen met dakschroeven en een drukverdeelplaat vast. Houd rekening met een uitsparing voor de dakdoorvoer.

3. EPDM uitrollen en laten rusten

Het is heel erg belangrijk dat de ondergrond schoon en droog is voordat de EPDM uitgerold wordt. Veeg de bodem daarom nog een keer schoon. Rol de dakbedekking vervolgens uit over het hele dak. Om de spanning uit de folie te laten verdwijnen moet het 60 minuten rusten.

4. EPDM op het dak lijmen

Je lijmt het EPDM op het dak met dakvlaklijm. Strijk elk deel met je handen of een borstel glad. Dit zorgt ervoor dat de folie goed contact maakt met het dak en de lijm. Overigens zijn kleine plooien zijn nooit helemaal te voorkomen bij het leggen van EPDM.

5. EPDM bij de randen en hoeken lijmen

De randen van het platte dak smeer je met contactlijm net als de randen van de EPDM. Je plakt deze voorzicht tegen elkaar. Zodra de EPDM en het dak met elkaar in contact komen is dit door de lijm niet meer los te krijgen. Voor de hoeken kies je kant-en-klare hoeken, die ook vastlijmt met contactlijm.

6. EPDM-dakdoorvoer plaatsen

Knip een gat in de EPDM en duw de dakdoorvoer hierin. Gebruik de EPDM markeerpen om een cirkel rondom de manchet van de dakdoorvoer te plaatsen, zodat je weet waar je de EPDM-kit moet aanbrengen. Maak met behulp van speciale EPDM-wipes de onderzijde van het EPDM-manchet goed vetvrij. 

Houd er rekening mee dat de EPDM-kit pas na 2 dagen droog is en dus belastbaar is. Wacht daarom 2 dagen voordat je de aansluiting van de dakdoorvoer op je regenwaterafvoer maakt.

7. EPDM-daktrim aanleggen

Tijd voor de afwerking! Het monteren van een daktrim zorgt ervoor dat de overkapping netjes en waterdicht afgewerkt is.

Wij adviseren om gebruik te maken van de Solo daktrim, speciaal ontwikkeld voor EPDM-daken. Door een extra rubberen rand in het profiel is de aansluiting met EPDM waterdicht. Deze daktrim is eenvoudig aan te sluiten met de bijbehorende koppelplaten met schroeven. 

Ga zelf aan de slag met nieuwe EPDM-dakbedekking!

Dit waren de 7 stappen voor het bedekken van je platte dak met EPDM in een vogelvlucht. Wil je precies weten hoe je dit zelf kunt doen? Bekijk dan ons uitgebreide stappenplan en klusvideo over het aanbrengen van EPDM dakbedekking.

Heb je nog vragen over je platte dak? Neem contact op met onze experts.

Stappenplan bedek je dak met EPDM

Check dit stappenplan met klusvideo en ontdek hoe jij je dak bedekt met EPDM.

Bekijk het klusadvies

Wees als eerste op de hoogte van de nieuwste klussen, aanbiedingen en klustips. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!