EPDM of bitumen: wat is het verschil?

EPDM of bitumen: wat is het verschil?
Bitumen dakbedekking is één van de populairste keuzes voor dakbedekking. Echter kiezen steeds meer mensen voor EPDM-dakbedekking. Wat is het het verschil?

Bitumen is redelijk goedkoop en beschermt je dak tegen allerlei weersomstandigheden. Echter, kiezen er steeds meer mensen voor EPDM-dakbedekking. EPDM dakbedekking heeft een lange levensduur en is veel makkelijker aan te brengen. 

Beide soorten dakbedekking zijn vooral geschikt voor platte daken. Maar welke dakbedekking is nu het beste voor jouw dak? Lees verder en ontdek de verschillen tussen EPDM en bitumen dakbedekking.


Wat is bitumen dakbedekking?

Bitumen dakbedekking wordt ook wel dakleer genoemd. Het is een op aardolie gebaseerde vloeistof. Bitumen is beschikbaar in twee varianten: APP en SBS.

Bitumineuze dakbedekking wordt meestal aangebracht door het te branden. Bij het branden van bitumen is het belangrijk om gebruik te maken van een onderlaag. Zo wordt de dakconstructie namelijk beschermd tijdens het branden. 

Bekijk ons artikel over bitumineuze dakbedekking om meer te weten te komen.

Wat zijn de voordelen van bitumen?

Het bedekken van je dak met bitumen dakbedekking heeft de volgende voordelen:

  • Het heeft een goede waterbestendigheid waardoor het goed bestand is tegen regen en waterschade voorkomen wordt. 

  • Bitumen gaat gemiddeld zo'n 30 jaar mee.


Wat zijn de nadelen van bitumen?

Er zijn echter een aantal nadelen waarmee je rekening dient te houden als je kiest voor bitumineuze dakbedekking:

  • Bitumineuze dakbedekking is moeilijk aanbrengen met een brander

  • Verhardt bij weersomstandigheden, waardoor de kwaliteit achteruit gaat

  • Bitumen vereist daardoor ook tussentijds onderhoud

  • Bitumen bevat naden, waardoor de kans op lekkage groter is


Wat is EPDM dakbedekking? 

EPDM-folie is synthetisch rubber met een hoge elasticiteit. Door deze elasticiteit kan het makkelijk uitzetten bij warmte en krimpen bij kou, zonder dat er scheuren of breuken ontstaan. 

Een EPDM dak is goed bestand tegen hoge UV-straling en regen. Doordat het vastgemaakt wordt met lijm en afgewerkt wordt met een daktrim, blijft het goed zitten bij de dakranden en is het windbestendig. Het beschermt daarom tegen allerlei weersomstandigheden. 

Doordat je geen brander nodig hebt, maar de EPDM direct op je dak lijmt is deze keuze een stuk eenvoudiger te verwerken.

Wat zijn de voordelen van EPDM?

EPDM-dakbedekking heeft veel verschillende voordelen:

  • Het materiaal is ijzersterk, flexibel en waterdicht. Dit maakt het bestand tegen allerlei weersomstandigheden en daardoor ideaal voor dakbedekking. 

  • Je kunt EPDM-folie eenvoudig zelf leggen. Het hoeft namelijk alleen maar gelijmd te worden. 

  • Het is volledig bestand tegen UV-straling. Het gemiddelde temperatuurbereik loopt namelijk op tot +120 °C.

  • EPDM wordt op maat gemaakt en is daarom in één laag aan te brengen. Hierdoor kunnen er geen naden ontstaan en is de kans op lekkage minimaal. 

  • Doordat EPDM soms over de oude daklaag gelegd kan worden is het een ideale oplossing voor dakrenovaties. 

  • EPDM gaat gemiddeld 50 jaar mee en heeft geen onderhoud nodig.

Shop nu EPDM dakbedekking


Wat zijn de nadelen van EPDM?

Hoewel het bedekken van je dak met EPDM veel voordelen heeft, zijn er een aantal nadelen waar je rekening mee moet houden: 

  • Het is belangrijk om rekening te houden met de weersomstandigheden bij het aanbrengen van de dakbedekking. Om ervoor te zorgen dat de lijm goed blijft zitten, moet de temperatuur boven 5°C zijn en mag de luchtvochtigheid niet meer dan 80% zijn. 

  • De eerste paar weken na het aanbrengen van EPDM hangt er een sterke rubber geur. Deze geur gaat vanzelf weg, maar dat kan even duren. 


EPDM vs. bitumen

Bitumen en EPDM zijn allebei veel gebruikte materialen voor dakbedekking. En dat is niet gek, beide materialen hebben namelijk belangrijke voordelen en nadelen. Maar er zijn dus ook een aantal belangrijke verschillen tussen EPDM en bitumen. Wij adviseren om gebruik te maken van EPDM-dakbedekking. Het heeft een lange levensduur, is onderhoudsvriendelijk en ideaal voor de doe-het-zelver. 

Langere levensduur

Bitumen gaat minder lang mee dan EPDM. Waar bitumen een gemiddelde levensduur van 20-40 jaar heeft, is de gemiddelde levensduur van EPDM 50 jaar. 

Weinig onderhoud

Nog een voordeel van EPDM is dat het geen tussentijds onderhoud nodig heeft. Eens in de zoveel tijd het dak schoonvegen van losse bladeren is in de meeste gevallen namelijk al voldoende. Bij bitumen daarentegen is het belangrijk om het dak regelmatig te laten inspecteren door een dakdekker. 

Geen naden, minder kans op lekkage

Bitumen wordt in rollen opgeleverd. Bij het aanbrengen is het belangrijk dat deze rollen goed aansluiten om zo naden en daardoor waterschade te voorkomen. Bij EPDM heb je dit probleem niet. Het wordt namelijk op maat geleverd en leg je als één geheel. Er kunnen dus geen naden ontstaan en daardoor is het absoluut waterdicht.  

Makkelijker aangebracht

Over het algemeen wordt bitumen middels branden op het dak bevestigd. Dit is iets wat je zelf kunt doen, maar dit moet wel goed gebeuren. Als dit niet goed gebeurd ontstaan er namelijk naden en dan kan er waterschade ontstaan. Ook heb je een onderlaag nodig om je dakbeschot te beschermen. EPDM is een stuk eenvoudiger aan te leggen omdat het gelijmd wordt. Je rolt de EPDM als één geheel uit over je dak en lijmt het strak eroverheen.


Kan je EPDM over bitumen lijmen?

Heb je op dit moment bitumen dakbedekking, maar wil je graag overgaan op EPDM? Gelukkig hoef je de huidige dakbedekking hier niet voor te verwijderen. Je kunt EPDM namelijk gewoon over deze dakbedekking aanbrengen. Zorg er wel voor dat de dakbedekking droog en schoon is voordat je begint. 

Is de dakbedekking nog redelijk nieuw? Dan adviseren wij om de EPDM niet op de huidige dakbedekking aan te brengen. De EPDM kan dan namelijk reageren op bepaalde oliën in het bitumen waardoor er blaasvorming ontstaat.


Gebruik je EPDM en bitumen alleen voor platte daken?

EPDM en bitumen worden in de meeste gevallen gebruikt voor platte daken. Beide dakbedekkingen kunnen echter ook gebruikt worden voor licht hellende daken. Bij licht hellend hebben wij het over daken met een hellingsgraad tussen de 10 en 20 graden.


Ga jij je dak bedekken met EPDM?

Wil je je dak gaan bedekken met EPDM-dakbedekking, maar weet je niet waar je moet beginnen? Bekijk dan ons stappenplan met stap-voor-stap uitleg, gedetailleerde foto's en klusvideo van A tot Z over hoe je je dak kunt bedekken met EPDM

We helpen je ook met het kiezen van de juiste materialen, zoals de EPDM-lijm, EPDM-kit en daktrimmen voor een mooie afwerking. 

Bestel je EPDM & gereedschap

Bestel direct je EPDM op maat en al je gereedschappen bij ons en je krijgt het in één keer thuisbezorgd.

Ga naar de shop

Wees als eerste op de hoogte van de nieuwste klussen, aanbiedingen en klustips. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!