Heb je een onderlaag nodig bij je dakbedekking?
Het is afhankelijk van je type dak en de dakbedekking of je onderlaag nodig hebt. Het is verstandig om een isolerende onderlaag aan te brengen onder de dakbedekking. Deze onderlaag biedt namelijk extra bescherming en zorgt voor een goede thermische isolatie. Wil je meer weten over de juiste onderlaag onder je dakbedekking? Lees dan verder.
Wat is dakbedekking?
Je kunt dakbedekking zien als een beschermlaag voor het dak. Dakbedekking heeft als doel om een dak te beschermen tegen allerlei weersinvloeden. Doordat het over een dak heen gemonteerd wordt, houdt het regen, sneeuw en tocht tegen.
Er zijn verschillende soorten dakbedekking. De meest voorkomende soorten zijn EPDM-dakbedekking en bitumen dakbedekking.
EPDM-dakbedekking is onze favoriet. Het is zeer flexibel en daardoor goed bestand tegen allerlei weersomstandigheden en UV-straling. Daarbij heeft het een lange levensduur en is het erg onderhoudsvriendelijk.
EPDM-dakbedekking is onze favoriet. Het is zeer flexibel en daardoor goed bestand tegen allerlei weersomstandigheden en UV-straling. Daarbij heeft het een lange levensduur en is het erg onderhoudsvriendelijk.
Bitumen dakbedekking daarentegen is minder gebruiksvriendelijk. Je brandt de bitumen namelijk op je dak. Deze techniek gaat al erg lang mee, toch vereist het veel kennis en kunde van de dakdekker. De basisprincipes bitumen branden lijkt op het eerste gezicht eenvoudig, maar niets is minder waar.
Waarom onderlaag dakbedekking?
Het is afhankelijk van je type dak en de dakbedekking of je onderlaag nodig hebt. Ga je een nieuw dak bedekken, bijvoorbeeld van je tuinhuis, veranda of uitbouw? Dan is het slim om deze gelijk te isoleren. Je kiest dan dus voor een isolerende onderlaag en vervolgens bedekken met EPDM-dakbedekking.
Bij bitumen dakbedekking, ook wel dakleer genoemd, is een onderlaag erg belangrijk. Er zijn twee verschillende soorten bitumen, SBS en APP. Je kunt bitumen branden en lijmen, maar in de meeste gevallen wordt het gebrand. Bitumen heeft een verwerkingstemperatuur van ca. 155 graden. De onderlaag zorgt ervoor dat je dakconstructie niet beschadigd.
Je hoeft dus niet altijd gebruik te maken van een onderlaag. Het is afhankelijk van het type dakbedekking.
Welke onderlaag is geschikt voor platte daken?
Als je kiest voor EPDM-dakbedekking, raden wij het aan om gebruik te maken van PIR-platen als isolerende onderlaag. Dit zijn platen die gemaakt zijn van schuimstof. PIR-platen zijn relatief dun en behalen toch een hoge isolatiewaarde.
PIR-platen vormen een stevige onderlaag onder EPDM-dakbedekking. De PIR-platen hebben uitstekende thermische isolatie-eigenschappen en zijn relatief licht van gewicht. Ook bieden ze extra bescherming voor de toplaag. Ze zijn daarom erg geschikt voor gebruik op een plat dak en uitstekend te combineren met EPDM.
Je kunt ook een spijkerrol als onderlaag gebruiken. Deze onderlaag is zeer geschikt om te gebruiken als je kiest voor een dakbedekking die gebrand of gelijmd moet worden. Het wordt dan ook veel voor bitumen dakbedekking gebruikt.
Onderlaag voor bitumineuze dakbedekking
Bij een bitumineuze dakbedekking bestaat het systeem altijd uit twee lagen: een onderlaag en een bovenlaag. Een spijkerrol biedt uitkomst. Dit tweelaagse systeem zorgt voor een waterdichte afwerking. De onderlaag kan eenvoudig worden bevestigd door middel van spijkers zoals de naam al aangeeft.
Hoe kan je een plat dak isoleren?
Een plat dak isoleren kan met verschillende onderlagen. Enkele veelgebruikte methoden voor het isoleren van een plat dak zijn:
1. Isolatie vanaf de buitenzijde van het dak: de isolatie wordt op het dakbeschot geplaatst. De isolatielaag wordt vervolgens beschermd met een waterdichte bovenlaag, zoals EPDM. Deze methode is wat ons betreft de beste keuze voor nieuw aangelegde platte daken. Is er sprake van bestaande dakbedekking, zoals een bitumen dakbedekking? Dan adviseren we om deze toplaag eerst te verwijderen.
2. Isolatie vanaf de binnenzijde van het dak: de isolatie wordt tussen de dakspanten of op de plafondbalken geplaatst, onder het dakbeschot. Deze methode is iets minder effectief in het voorkomen van warmteverlies.
Ben je bezig met de aanleg van een geheel nieuw plat dak, of moet je de bovenlaag van een bestaand plat dak vervangen en vernieuwen? Kies dan voor isolatie vanaf de buitenzijde. Dit is vaak eenvoudiger en zeer effectief.
Wat zijn PIR-platen?
PIR-platen zijn gemaakt van polyisocyanuraatschuim en worden veel toegepast als isolatiemateriaal. PIR-platen worden direct op het dakvlak aangebracht. De PIR-platen zijn eenvoudig zelf te bevestigen en worden direct op het dakvlak aangebracht. De platen zijn brandveilig en worden afgewerkt met een dampremmende folie, zodat vocht geen kans krijgt. Bovendien vormen ze een perfecte ondergrond voor de EPDM-folie. PIR-platen hebben ook een hoge isolatiewaarde.
Isolatiewaarde van een onderlaag van PIR-platen?
De isolatiewaarde van een product geeft aan hoe goed het desbetreffende product isoleert. Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe beter de isolatie.
Hoe goed een materiaal isoleert wordt aangegeven met een Rd-waarde of lambdawaarde. De lambdawaarde geeft aan hoeveel warmte een product geleidt. Hoe lager de lambdawaarde, hoe minder warmte er verloren gaat. Met de Rd-waarde wordt aangegeven hoe goed de thermische isolatie van het materiaal is. Hoe hoger de Rd-waarde, hoe beter de thermische isolatie.
PIR is relatief dun materiaal dat toch een hoge isolatiewaarde kan behalen. Mede daarom is het zo geschikt als isolerende onderlaag voor een plat dak.
Wat kost een onderlaag van PIR-plaat?
De prijs van PIR-platen is afhankelijk van de dikte van de plaat en de toegepaste toplaag. De platen zijn beschikbaar in diktes van 30 mm tot 120 mm. Bij Hauster bieden wij PIR-platen in verschillende maten aan. De kosten hiervoor liggen vanaf € 13,32 p/m2. Bestel je PIR-platen hier.
Hoe leg je een (isolerende) onderlaag aan voor EPDM?
Voor EPDM-dakbedekking zijn PIR-isolatieplaten het meest geschikt. Je doet dit als volgt:
1. Zorg er allereerst voor dat de ondergrond schoon is.
2. Rol dampremmende folie uit over het hele dak. Deze folie voorkomt dat er waterdamp in de isolatielaag condenseert.
3. Leg de isolatieplaten over de folie en snijd ze waar nodig op maat.
4. Maak de isolatieplaten vast op het dak.
5. Snijd de overtollige stukken folie weg.
Welke toplagen geven de juiste waterdichtheid en UV-bescherming?
De meest gebruikte soorten dakbedekking voor platte daken zijn bitumen en het modernere EPDM. Vroeger waren bitumen toplagen de standaard afwerking voor het afdichten en beschermen van je platte dak.
Tegenwoordig kiezen we liever voor EPDM. Dit moderne materiaal heeft een langere levensduur en is makkelijker te bevestigen. Je brengt het eenvoudig met lijm aan op de onderlaag van je platte dak.
Voor een bitumineuze dakbedekking daarentegen, heb je een brander nodig om de stroken te hechten aan de onderlaag. Om waterdichtheid te garanderen, moeten de stroken met een brander aan elkaar worden gehecht. Het is hierdoor moeilijker om zelf aan te leggen dan EPDM-dakbedekking.
EPDM-dakbedekking is een populair alternatief voor bitumen dakbedekking
Wie echt lange tijd plezier wil hebben van zijn platte dak, geeft de voorkeur aan een toplaag van EPDM-dakbedekking. Het is een moderne synthetische rubberfolie die zich gemakkelijk op dakvlakken of de onderlagen laat verlijmen. Het gaat gemiddeld zo'n 50 jaar mee.
Doordat EPDM-folie uit één stuk bestaat, is de waterdichtheid beter dan bij bitumineuze dakbedekking. De kans op naden is namelijk een stuk kleiner, waardoor er minder kans is op lekkage. Ook is EPDM goed bestand tegen Uv-straling.
Je kunt de EPDM-folie eenvoudig verlijmen op de onderlaag van het dak. Ook doorvoeren, hoeken en randen laten zich eenvoudig lijmen. Lijm geeft een goede hechting, en zo is de dakbedekking gegarandeerd waterdicht. Het is een geschikte methode voor doe-het-zelf dakdekkers.
Bitumen dakbedekking aanleggen
Het aanbrengen van een bitumen dakbedekking vraagt specifieke vaardigheden en kennis. De bitumen dakbedekking wordt aangebracht in stroken, die steeds met een overlap worden geplaatst. De lagen moeten gelijkmatig worden aangebracht om blaasvorming te voorkomen. Voor het afdichten van stroken en randen is een brander nodig. Door het bitumen te branden versmelt het met de ondergrond en ontstaat er een goede hechting.
Veel mensen laten bitumen leggen door een gespecialiseerde dakdekker met de juiste kennis en ervaring. Als je niet zeker bent van je vaardigheden op dit gebied, is het het beste om een professionele bitumen dakdekker te raadplegen om te helpen.
Bedek je dak met een isolerende onderlaag
Wil je je platte dak gaan isoleren met een onderlaag van PIR en bedekken met EPDM-dakbedekking? Dan hebben wij een uitgebreide klusvideo voor je klaar staan en een stappenplan boordevol extra tips.
Stappenplan bedek je dak met EPDM
Check dit stappenplan met klusvideo en ontdek hoe jij je dak bedekt met EPDM.
Bekijk het klusadvies