Wat is de beste dakbedekking voor jouw klus?

Wat is de beste dakbedekking voor jouw klus?
De dakbedekking is een beschermende laag op je dak. Het doel van dakbedekking is de dakconstructie beschermen tegen weersinvloeden, maar ook om het huis wind- en waterdicht en tochtvrij te maken.

Dakbedekking heb je nodig bij de bouw of verbouw van een huis, schuur, veranda of garage. Maar wat is dakbedekking eigenlijk en waarom heb je het nodig? Zodra je dat weet, ontdek je ook dat er vele verschillende soorten dakbedekking zijn.

De dakbedekking is een beschermende laag op je dak. Het doel van dakbedekking is de dakconstructie beschermen tegen weersinvloeden, zoals regen, hagel, sneeuw, zon en wind. Maar ook om het huis wind- en waterdicht en tochtvrij te maken. Er bestaan veel verschillende soorten dakbedekkingen, zoals bitumen, dakpannen en het modernere EPDM voor platte daken.

Wil je nog meer weten over dakbedekking? Lees dan verder.

Wat is dakbedekking?

Zoals we in de intro al noemden is dakbedekking een beschermende laag op je dak. Het beschermt niet alleen je dakconstructie maar zorgt er ook voor dat je huis wind- en waterdicht is. Dakbedekking zit op ieder dak, zowel op een plat dak als op een schuin (hellend) dak.

Voor schuine daken is de dakpan de meest voorkomende dakbedekking in Nederland, een plat dak is meestal bedekt met bitumen of EPDM. Dit heeft mede te maken met het feit dat je de delen van een schuin dak ziet en dakpannen mooier zijn dan bitumen of EPDM. Maar ook omdat platte daken meer bestand tegen water moeten zijn dan schuine daken waar het water afloopt.

Wat is belangrijk bij dakbedekking?

 • Dakbedekking moet onbrandbaar zijn
 • Dakbedekking is bestand tegen weersinvloeden en temperatuur
 • Dakbedekking is licht van gewicht
 • Dakbedekking moet eenvoudig aan te brengen zijn

Welke soorten dakbedekking zijn er?

We hebben het steeds over drie soorten dakbedekking: dakpannen, bitumen en EPDM. Maar er zijn nog veel meer verschillende soorten dakbedekking.  De bekendste materialen voor dakbedekking zijn:

 • Dakpannen
 • Bitumen, teer of andere asfaltproducten
 • EPDM
 • PVC
 • Groen dak
 • Riet of stro
 • Hout
 • Metaal: zink, koper, lood
 • Leisteen

dakbedekking dakpannen

Soort dakbedekking: dakpannen

Dakpannen zijn de bekendste en meest gebruikte dakbedekking in Nederland. Deze zijn weer te vinden in talloze kleuren en vormen. De bekendste zijn natuurrood, maar we zien ook veel donker grijze dakpannen tegenwoordig.

Bitumen dakbedekking

Soort dakbedekking: bitumen

Bitumen wordt met name gebruikt om platte daken waterdicht te maken. Het materiaal wordt gemaakt van aardolie en is een vloeibaar mengsel. Bitumen dakbedekking wordt meestal ook met een gasbrander op het dak bevestigd, maar sommige gevallen kan lijmen ook. Bitumen heeft een levensduur tussen de 20 en 40 jaar, is goed te herstellen en relatief goedkoop.

EPDM dakbedekking

Soort dakbedekking: EPDM 

EPDM is een goed alternatief voor bitumen. Het is een moderne synthetische rubberfolie dat zeer geschikt is om platte daken met te bedekken. Het maakt het dak waterdicht en is UV-bestendig. EPDM gaat gemiddeld zo’n 50 jaar mee en is makkelijk te verlijmen op het dak. Wij hebben een voorkeur voor EPDM omdat het langer meegaat en makkelijker is aan te brengen dan bitumen.

PVC dakbedekking

Soort dakbedekking: PVC (kunststof dakbedekking)

PVC is naast EPDM ook een populaire vorm van dakbedekking voor platte daken. Het kan in vele kleuren gelegd worden, waardoor het perfect bij ieder dak past. En PVC kan gemakkelijk op het dak gelijmd worden. Het gaat wel wat minder lang mee dan EPDM, namelijk gemiddeld 25 jaar.

groen dak

Soort dakbedekking: groen dak

Groene dak zijn technisch gezien geen dakbedekking, maar met oog op duurzaamheid wel steeds meer in opkomst en daarom noemenswaardig. Een groen dak is letterlijk begroeiing op je dak. Het dak vangt water op, biedt voedsel voor insecten en kan verkoelend werken in de zomer. Daarnaast beschermt het groen de waterdichte laag van je dak waardoor de levensduur met wel twintig jaar verlengd kan worden. Het is dus een duurzame oplossing voor dakbedekking.  

Rieten dakbedekking

Soort dakbedekking: rieten dak

Op het platteland kom je nog veel rieten daken tegen die het karakteristieke uiterlijk van een boerderij versterken. En vroeger werd juist veel leisteen gebruikt. Rieten dakbedekking kan wel 150 jaar meegaan. Maar je dakbedekking kies je niet alleen op uiterlijk, het moet ook functioneel zijn en je kijkt ongetwijfeld ook naar de prijs.

Houten dakbedekking

Soort dakbedekking: houten dak

Een houten dak bestaat vaak uit houten leien, oftewel kleine stukjes hout over elkaar heen gelegd. Hout wordt zelden nog gebruikt als dakbedekking omdat het nogal gevoelig is voor weersomstandigheden en daardoor ook een kortere levensduur heeft dan andere soorten dakbedekking.

Koperen dakbedekking

Soort dakbedekking: metalen dak

Een metalen dak kan gemaakt van zink, koper of lood. Zink is zeer weerbestendig, maar kan wel thermisch uitzetten waardoor het vaak wordt uitgevoerd met fels, een bepaalde verbinding. Ook koper is goed bestand tegen weer en heeft een lange levensduur. Het heeft ook een bijzondere uitstraling, omdat koper na verloop van tijd groen kleurt. Lood werd vroeger gebruikt voor bolle daken omdat dakpannen en leien daarop niet konden worden aangebracht.

Leistenen dakbedekking

Soort dakbedekking: leisteen

Vroeger werden veel daken van leisteen gemaakt. Het bestaat uit overlappende stukjes steen. Leien dakbedekking verweert snel waardoor het tegenwoordig minder gebruikt wordt voor dakbedekking. Ook zijn er in het verleden veel leiendaken van asbestcement gemaakt, deze gingen langer mee dan traditionele leistenen daken maar is erg slecht voor je gezondheid.

Wat is de meest duurzame dakbedekking?

De meest duurzame dakbedekking is EPDM. Dit materiaal is met name duurzaam vanwege zijn lange levensduur en omdat het volledig her te gebruiken is. Daarnaast is EPDM geschikt als onderlaag voor een groen dak, wat ook een duurzame keuze is.

EPDM is gemaakt van onderhoudsvriendelijk materiaal en is goed bestand tegen weersinvloeden. Het is waterdicht en uv-bestendig. En de levensduur ligt gemiddeld op 50 jaar.

Ook kan EPDM dienen als onderlaag voor een groenen dak. Een groenen dak is begroeiing op je dak van mos, gras of kruiden. Het draagt bij aan een hogere biodiversiteit en luchtzuivering en gaat wateroverlast juist tegen. Daarnaast houdt een groenen dak je huis lekker koel in de zomer.

Dakbedekking plat dak versus schuin dak

Het is een groot verschil of je op zoek bent naar dakbedekking voor een plat dak of voor een schuin dak. Zo leg je over het algemeen geen dakpannen op een plat dak en bekleed je een schuin dak niet met EPDM. Daarnaast is een plat dak bedekken een stuk eenvoudiger dan een schuin dak. Een nadeel van een plat dak is dat het iets moeilijker isoleren is dan een schuin dak.

Voor het bedekken van een schuin dak heb je talloze keuzes. De meeste opties zoals hierboven beschreven zijn geschikt voor een schuin dak. Uitzonderingen daarop zijn EPDM en bitumen.

Wat is de beste dakbedekking voor een plat dak?

Wat de beste dakbedekking is hangt af van jouw dak en wensen. Voor een plat dak kiezen wij vaak EPDM, dit is makkelijker aan te brengen dan het alternatief, bitumen. Daarnaast heeft het een langere levensduur, is het goedkoper en vereist het minder onderhoud. We zetten de verschillen voor je op een rij.

Dakbedekking plat dak: verschil tussen EPDM en bitumen

EPDM

Bitumen

Levensduur 50 jaar

Levensduur 20 – 40 jaar

Goedkoper

Duurder

Makkelijker te plaatsen met lijm

Moeilijker te plaatsen met vuur

Naadloos

Bevat naden

Geen onderhoud nodig

Vereist onderhoud

Bestand tegen UV-straling

Verhardt bij weersomstandigheden

Milieuvriendelijk materiaal

Gebaseerd op aardolie

 

Shop nu EPDM dakbedekking

Wat doe je met je oude dakbedekking?

Bij een plat dak kan in veel gevallen de nieuwe dakbedekking over de oude heen aangebracht worden. Dit is wel afhankelijk van hoeveel oude lagen er al onder liggen, want je dak wordt bij iedere laag dakbedekking zwaarder.

Bitumen kan in principe gewoon over de oude laag heen gebracht worden. Door het verhitten wordt de bitumen vloeibaar en kleverig en kan de nieuwe laag gemakkelijk over de oude heen geplakt worden. EPDM kan gewoon over de oude laag heen gelijmd worden.

Wat kost EPDM dakbedekking?

EPDM dakbedekking is verkrijgbaar voor € 27,95 per m2.

De prijs van EPDM dakbedekking ligt op € 27,95 per m2. Dit zijn de kosten voor het materiaal. Ga je laten leggen door een dakdekker? Dan liggen de kosten al gauw boven de € 50 per m2. Wij raden aan om de klus zelf te doen. De klus is niet al te ingewikkeld en je bespaart zo een hoop kosten.

Wat kost bitumen dakbedekking?

De prijs voor bitumen dakbedekking ligt gemiddeld rond de € 60 per m2 inclusief arbeidskosten van de dakdekker. Bitumen zelf aanbrengen is een stuk lastiger dan EPDM leggen. Door de arbeidskosten zal je duurder uit zijn dan wanneer je EPDM zelf aanbrengt.

EPDM dakbedekking aanbrengen

EPDM dakbedekking aanbrengen op een plat dak kan je dus zelf doen. Wij helpen je een eind op weg met een stappenplan, klusvideo en detailfoto’s.

De klus is het beste uit te voeren met twee personen en kost je ongeveer een dag. Wij hebben de klus in zes stappen opgedeeld:

 1. Isolatie aanbrengen
 2. EPDM uitrollen
 3. EPDM lijmen
 4. Randen en hoeken lijmen
 5. Dakdoorvoer plaatsen
 6. Daktrim aanbrengen

Een korte samenvatting van de klus:

 1. We beginnen met het isolatiemateriaal, zo is jouw dak meteen goed geïsoleerd en bespaar je een hoop energie. We kiezen voor PIR-platen. Een dun, maar goed isolerend materiaal. Ook plaatsen we een dampremmende folie om vochtproblemen te voorkomen.
 2. Vervolgens rollen we de EPDM uit op het dak en laten het rusten zodat de spanning eraf gaat en de EPDM mooi vlak gaat liggen.
 3. Daarna gaan we de EPDM vastlijmen met een dakvlaklijm. Belangrijk hierbij is om de lijm gelijkmatig te verdelen en 20 centimeter van de randen af te blijven. Dat is de stap erna, de hoeken vastlijmen.
 4. De hoeken kan je vastmaken door de EPDM te vouwen, in te knippen of kant-en-klare hoeken te kopen.
 5. Nu is het tijd om de dakdoorvoeren te plaatsen. Je knipt de uitsparingen uit het EPDM. Je kit het manchet vast op de EPDM en verwijderd de kitresten.
 6. Tot slot plaats je een daktrim voor een mooie afwerking. Je kan hoekdaktrimmen en rechte daktrimmen combineren zodat het hele dak rondom mooi afgewerkt is.

Wil je precies weten hoe je het beste EPDM dakbedekking kunt aanbrengen op een plat dak en welke gereedschappen je nodig hebt? Bekijk dan ons klusadvies. Hierin leggen we je precies uit hoe je stap-voor-stap de EPDM kan aanbrengen, zowel in video als in tekst en gedetailleerde foto’s

Ga naar het klusadvies

EPDM dakbedekking kopen?

Ga je klus uitvoeren? Dan wil je natuurlijk dakbedekking kopen. Wij verkopen EPDM op maat. Naast EPDM zelf, verkopen we ook alle benodigdheden voor jouw klus, zoals lijm, dakdoorvoeren, daktrimmen en rollers.

Benodigdheden EPDM dakbedekking:

Koop hier alles voor de klus

Veelgestelde vragen over dakbedekking

Wat is beter, bitumen of EPDM?

Onze voorkeur gaat uit naar EPDM omdat dit makkelijker aan te brengen is. Je kan deze klus zelf doen, waardoor de kosten ook meteen lager liggen dan een bitumen dak. Daarnaast heeft EPDM ook een langere levensduur en vereist het minder onderhoud.

Wat is de meest duurzame dakbedekking?

EPDM is een duurzame keus als het gaat om dakbedekking voor platte daken. Het heeft namelijk een lange levensduur (zo’n 50 jaar) en het materiaal is recyclebaar. Daarnaast is EPDM een geschikte onderlaag voor een groen dak.

Wat is beter EPDM of PVC?

Ieder materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zowel PVC als EPDM zijn makkelijk te lijmen op je dak, zijn recyclebaar en onderhoudsarm. Maar EPDM heeft een veel langere levensduur dan PVC. Bijna twee keer zo lang.

Wat is goedkoper dakleer of EPDM?

Dakleer (bitumen) is over het algemeen duurder dan EPDM. Dit komt onder andere doordat je bitumen niet makkelijk zelf kan aanbrengen op je dak en je deze klus moet laten uitvoeren door een professional. EPDM verkopen wij vanaf € 22,80 per m2.

Bestel je EPDM & gereedschap

Bestel direct je EPDM op maat en al je gereedschappen bij ons en je krijgt het in één keer thuisbezorgd.

Ga naar de shop

Hulp nodig bij het kiezen van de beste materialen voor jouw huis?

Ontdek eenvoudig de beste isolatiematerialen voor jouw dak.

Bereken snel de benodigde hoeveelheden met jouw afmetingen.

Isoleer gemakkelijk met ons stappenplan en geniet van een comfortabel huis én lagere energierekening.

Start de keuzehulp

Wees als eerste op de hoogte van de nieuwste klussen, aanbiedingen en klustips. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!