Wat isoleert beter glaswol of PIR?

Wat isoleert beter glaswol of PIR?
Wij krijgen vaak de vraag welk isolatiemateriaal beter isoleert, glaswol of PIR?


In feite isoleren beide materialen even goed, alleen bij glaswol heb je wat dikker materiaal nodig. 
Om een Rd-waarde van 4,5 te halen heb je glaswol nodig tussen de 14 en 16 centimeter dik. Bij PIR-platen heb je maar 10 centimeter nodig om dezelfde Rd-waarde te behalen. We leggen je het uit in deze video.

 

Het betekent dus dat PIR-platen efficiënter kunnen zijn in situaties waar ruimte beperkt is of waar dunne isolatielagen gewenst zijn.

Naast de dikte en de bijbehorende Rd-waarde zijn er ook andere factoren die de keuze tussen glaswol en PIR kunnen beïnvloeden. Glaswol is bijvoorbeeld bekend om zijn uitstekende geluidsisolerende eigenschappen en brandwerendheid. Het is een flexibel materiaal dat eenvoudig kan worden geïnstalleerd in verschillende toepassingen, zoals spouwmuren, daken en vloeren.

PIR-platen daarentegen zijn stijver en hebben een hogere druksterkte, waardoor ze geschikter zijn voor gebruik onder dakbedekking of op gevels.

Het is belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften van een gebouw of project bij het kiezen tussen glaswol en PIR. Factoren zoals isolatieprestaties, brandveiligheid, geluidsisolatie, beschikbare ruimte en budget spelen allemaal een rol bij de uiteindelijke keuze van het isolatiemateriaal.

Start onze keuzehulp en ontdek welk isolatiemateriaal het beste past bij jouw situatie. 

Bestel je isolatiemateriaal

Bestel nu je isolatiemateriaal en krijg alles voor de klus in één keer thuisbezorgd. Begin vandaag nog met isoleren en besparen!

Naar de shop

Veelgestelde vragen

Hier vind je alles wat je nog meer wilt weten over de verschillen tussen PIR en glaswol.
  • Wat isoleert beter glaswol of PIR?
    In feite isoleren beide materialen even goed, maar van glaswol heb je dikker materiaal nodig dan bij PIR. Om een Rd-waarde van 4,5 te halen heb je glaswol nodig tussen de 14 en 16 centimeter dik. Bij PIR-platen heb je maar 10 centimeter nodig om dezelfde Rd-waarde te behalen. Je kan dus dezelfde isolatiewaarde behalen met beide materialen.
  • Wat is het verschil tussen PIR en glaswol als isolatiemateriaal?
    PIR heeft een hogere Rd-waarde dan glaswol van dezelfde dikte. Je kan dus dunner isoleren. Maar glaswol is meer dampopen en isoleert ook akoestisch. Zo hebben beide materialen hun eigen voor- en nadelen.