Welke glaswol heb ik nodig?

Welke glaswol heb ik nodig?

Je gaat je dak isoleren met (kale) glaswol maar nu moet je nog bepalen welke breedte, dikte en isolatiewaarde je nodig hebt. Daar gaan wij je mee helpen in deze video! 

 

De isolatieruimte wordt namelijk bepaald door de dikte van je balken en dat heeft invloed op de isolatiewaarde. Geen zorgen, wij helpen je.

 

Stap 1: bepaal de breedte

Je hebt 2 maten glaswol: 120 centimeter breed en 60 centimeter breed.

  • Heb je gordingen (dwarsbalken)? Dan kan je het beste voor 120cm kiezen, omdat je deze dan tussen de gordingen aan kan brengen.
  • Heb je verticale balken? Dan kies je voor 60cm.
  • Beide rollen snijd je eenvoudig op maat met een isolatiemes, houd altijd 2 cm extra over zodat de rollen goed kunnen klemmen.

Stap 2: bepaal de maximale dikte

Isolatieruimte wordt bepaald door de dikte van je balken. Je meet de afstand van je dak tot aan de buitenkant van je balk (vaak ligt het tussen 15 en 20 cm). Voor de beste Rd-waarde vul je maximaal op en tel je altijd 1 cm extra voor de glaswol. Dus bij een ruimte van 17 cm kies je een glaswol van 18 cm. Tip! Meet altijd op meerdere plekken de afstand, want het kan nog wel eens verschillen.

Stap 3: Rd- en lambda waarde kiezen

We adviseren om bij de isolatie van je dak minimaal een Rd-waarde te behalen van 3,6. Heb je niet voldoende ruimte hebben om een Rd van 3,6 te halen? Dan kan je ervoor kiezen om je balken te verhogen met extra latjes of te isoleren met PIR.

De lambda waarde geeft aan hoe goed materiaal isoleert per cm. Glaswol heeft een lambda waarde van 0,036 en PIR 0,02. Een dunne PIR-plaat kan dus net zo goed isoleren als een dikkere glaswol-rol.

Glaswol kopen?

Wil je glaswol kopen? Bekijk het uitgebreide assortiment in onze shop!

Ga naar de shop