Wat isoleert beter EPS of PIR-isolatieplaten?

Wat isoleert beter EPS of PIR-isolatieplaten?
Het isoleren van je huis is een noodzakelijke stap om energie te besparen en het wooncomfort te verhogen. Er zijn verschillende isolatiematerialen op de markt, waaronder EPS-isolatie (geëxpandeerd polystyreen) en PIR-isolatie (polyisocyanuraat). In dit artikel gaan we dieper in op het isoleren met PIR-isolatieplaten en EPS-platen, hun voordelen, toepassingen en vergelijking met andere isolatiematerialen.

Inhoudsopgave

 • Wat is PIR?

 • Wat is EPS isolatie?

 • Wat is het verschil tussen PIR-platen en EPS-platen?

 • Verschillende soorten PIR-platen

 • Veelgestelde vragen over PIR-isolatie

 • Hoe gebruik je PIR-isolatie?

 • Dakisolatie met PIR

 • PIR-isolatie voor vloeren

 • PIR-platen voor muurisolatie

 • PIR-platen kopen

 • EPS-isolatieplaten of PIR-platen kopen bij Hauster

Wat is PIR?

PIR-PLATENPIR is een afkorting voor polyisocyanuraat. PIR-isolatie is een kunststof isolatiemateriaal dat in de vorm van hardschuim isolatieplaten verkrijgbaar is. Het is licht materiaal en heeft een groot isolerend vermogen. Een van de grootste voordelen van PIR is dat je met relatief dun materiaal een hoge isolatiewaarde kan halen.

PIR-isolatie is meestal verkrijgbaar met een aluminium cachering en wordt daardoor gezien als dampdicht. PIR is ook te koop als kant-en-klare oplossing. Op deze platen zit al een gipsplaat gelijmd.

Voor- en nadelen van PIR-isolatiemateriaal

PIR-isolatiemateriaal biedt verschillende voordelen. Het is een relatief dunne PIR-plaat, heeft een hoge isolatiewaarde en is bestand tegen vocht. Als het om brandveiligheid gaat is PIR-isolatie geschikt isolatiemateriaal, omdat het een hoge brandveiligheid heeft en een hoge druksterkte heeft, waardoor het geschikt is voor het isoleren van diverse toepassingen.

Voordelen:

 • Hoge isolatiewaarde met dun materiaal

 • Ruimtebesparende oplossing

 • Licht materiaal dus makkelijk te verwerken

 • Meestal te verwerken zonder isolatiefolie

 • Ook verkrijgbaar met gips

 • Dampdichte aluminiumfolie bekledingen

 • Het is vochtbestendig door de dampdichte laag

 • Drukvast

 • Brandwerend - brandklasse B

Nadelen:

 • Duurder dan sommige andere isolatiemateriaal zoals glaswol

 • Isoleert minder goed tegen geluid

 • Niet flexibel, dus moeilijker te verwerken in lastige hoekjes


Wat is EPS isolatie?

EPS isolatieEPS is een afkorting van geëxpandeerd polystyreen en is beter bekend als piepschuim. Het materiaal bestaat uit 2% EPS parels en 98% stilstaande lucht. Hierdoor is het materiaal licht en heeft goede isolerende eigenschappen. EPS is verkrijgbaar in platen, maar ook in blokken of parels.

Voor- en nadelen van EPS-isolatiemateriaal

Voordelen:

 • EPS-isolatie is goedkoper dan PIR

 • EPS is ongevoelig voor vocht

 • EPS is eenvoudig te verwerken, want het laat zich gemakkelijk snijden of zagen

 • Brandklasse C

 • Drukvast

Nadelen:

 • Isoleert minder goed tegen geluid

 • Niet flexibel, dus moeilijker te verwerken in lastige hoekjes

 • Niet milieuvriendelijk geproduceerd

 • Dikker materiaal nodig voor een goede isolatiewaarde


Wat is het verschil tussen PIR-platen en EPS-platen?

Hoewel je zowel met PIR als met EPS kan isoleren zijn er enkele belangrijke verschillen. PIR heeft over het algemeen een hogere isolatiewaarde dan EPS-isolatie. Dit betekent dat je dunner kan isoleren met PIR om dezelfde isolatiewaarde te behalen. Je kan dus ruimtebesparend isoleren.

EPS is over het algemeen wat goedkoper dan PIR. Maar de PIR-platen hebben een aluminium cachering en door deze dampdichte laag heb je geen isolatiefolie meer nodig bij de verwerking ervan. Wat weer behoorlijk scheelt in de prijs.

Afhankelijk van jouw wensen en situatie kan je dus kiezen tussen PIR en EPS. Bij Hauster hebben we een voorkeur voor PIR-isolatie vanwege de vele voordelen. We gaan in dit artikel dan ook dieper in op PIR.

Verschillende soorten PIR-platen

PIR-isolatieplaten zijn verkrijgbaar in verschillende varianten, zoals PIR met aluminium laag of PIR gipsplaten. De keuze voor het type plaat hangt af van de specifieke eisen van het isoleren en het isolatieproject.

PIR isolatieplaten kopen zonder cachering

PIR-isolatieplaten zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, bijvoorbeeld met aluminium cachering. Deze hebben uitstekende thermische eigenschappen en zorgen voor warmte isolatie. Afhankelijk van de toepassing en de gewenste afwerking, kan gekozen worden voor PIR-platen zonder cachering. Dit zijn bijvoorbeeld de PIR gipsplaten.

Veelgestelde vragen over PIR-isolatie

We beantwoorden hieronder een aantal veelgestelde vragen over PIR-isolatie.

Waarom PIR-platen gebruiken?

PIR-platen worden veelal gebruikt vanwege hun uitstekende isolerende eigenschappen. Ze dragen bij aan een energiezuinige en comfortabele leefomgeving. Je kan er ruimtebesparend mee isoleren en door het lichtgewicht zijn de platen makkelijk te verwerken. Je kan de PIR-platen voor verschillende isolatieklussen gebruiken, daarover later meer.

Isolatiewaarde van PIR

De isolatiewaarde van PIR wordt uitgedrukt in de Rd-waarde. Hoe hoger deze waarde, hoe beter de isolerende eigenschappen van het materiaal. De meeste PIR-platen staan bekend om de hoge isolatiewaarde met relatief dun materiaal.

Wat is de Rd-waarde van PIR-isolatie?

De Rd-waarde van PIR-isolatie varieert, afhankelijk van de dikte van de platen. Over het algemeen geldt: hoe dikker de plaat, hoe hoger de Rd-waarde en dus hoe beter de isolatieprestaties. Dat je toch dun kan isoleren met PIR en een hoge isolatiewaarde behaalt komt door de lambda-waarde. Voor deze waarde geldt, hoe lager het getal hoe beter het materiaal isoleert.

Afmetingen van PIR-platen

PIR-isolatieplaten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en afmetingen. De standaard PIR-plaat met cachering hebben een afmeting van 60 x 120 cm. De PIR met gipsplaten zijn in 60 x 260 en 60 x 130 te krijgen. De korte maat is handig voor het verwerken bij schuine dak en de lange platen zijn perfect voor het verwerken van muren. De keuze voor de juiste afmetingen hangt dus af van de specifieke toepassing en de eisen van het isolatieproject.

PIR-platen op maat zagen

PIR-isolatieplaten kunnen eenvoudig op maat worden gezaagd met behulp van een handzaag. Zo kan je de platen altijd passend maken voor jouw klus.

Kunnen PIR-platen tegen vocht?

Ja, PIR-isolatieplaten zijn bestand tegen vocht. Dankzij hun gesloten celstructuur nemen ze geen vocht op, waardoor ze hun isolerende eigenschappen behouden. Toch is PIR niet geschikt voor het isoleren van natte ruimtes. In die situatie adviseren wij altijd om voor een minerale wol te kiezen.

Is PIR-isolatie geluidsisolerend?

Hoewel PIR-isolatie primair ontworpen is voor thermische isolatie, heeft het ook enige geluidsisolerende eigenschappen. Het kan bijdragen aan het verminderen van geluidsoverlast van buitenaf, maar lang niet zo goed als dat glaswol of vlasisolatie dat doet. Dus wil je echt isoleren tegen geluid? Dan is PIR niet de beste keuze.

Hoe dik is een PIR-plaat?

De dikte van een PIR-isolatieplaat varieert en kan worden aangepast aan de specifieke isolatie-eisen van het project. Diktes variëren doorgaans van 4 centimeter tot 16 centimeter, afhankelijk van de toepassing.

Is PIR-isolatie gemakkelijk te hanteren?

PIR-isolatieplaten zijn over het algemeen gemakkelijk te hanteren vanwege hun lichte gewicht en flexibiliteit. Dit maakt ze geschikt voor diverse isolatietoepassingen.

Wat isoleert beter: PIR of PUR?

PIR en PUR (polyurethaan) zijn vergelijkbare isolatiematerialen, maar PIR heeft over het algemeen een betere isolatiewaarde. Beide materialen bieden echter goede thermische isolatie. Een ander belangrijk verschil is de brandveiligheid. PIR is brandveiliger dan PUR. En werken met purschuim kan best een geklieder zijn.

PIR versus XPS-platen

XPS (geëxtrudeerd polystyreen) is een ander veelgebruikt isolatiemateriaal. In vergelijking met XPS-isolatieplaten heeft PIR-isolatie over het algemeen een hogere isolatiewaarde, waardoor ze dunner kunnen zijn om dezelfde isolatieprestaties te bereiken.

Hoe gebruik je PIR-isolatie?

Je kan PIR bij verschillende isolatieprojecten gebruiken, zoals bij vloerisolatie, dakisolatie of wandisolatie. Ze worden gebruikt voor het isoleren van zowel renovatie- als nieuwbouwprojecten. De platen met isolatie kunnen eenvoudig op maat worden gesneden en zijn lichtgewicht waardoor de verwerking makkelijker is. Bij het gebruik van PIR-isolatie voor dakisolatie is het belangrijk om ze goed te plaatsen en te zorgen voor een goede afdichting rondom. Dit doe je met aluminium tape en purschuim.

Dakisolatie met PIR

Dakisolatie met PIR


Een plat dak, schuin dak of hellend dak isoleren met PIR-isolatieplaten is een effectieve manier om energieverlies te verminderen en het binnenklimaat te verbeteren.

PIR-isolatieplaten plaatsen op een plat dak

Een plat dak isoleren met PIR kan voornamelijk wanneer je aan de buitenkant gaat isoleren. Dit komt dus vaak voor wanneer je ook de dakbedekking gaat leggen of vervangen. In meeste gevallen gaat het dan om een uitbouw, veranda of overkapping.

Bij het plaatsen op platte daken en houten dakbeschot is het belangrijk om te zorgen dat je eerst een dampremmende folie neerlegt. Daar bovenop komen de isolatieplaten. Zorg dat de platen naadloos op elkaar aansluiten voor een goede afdichting om vochtproblemen te voorkomen. De platen schroef je vast met isolatieschroeven en drukverdeelplaten. Vervolgens gaat je dakbedekking eroverheen. Wil je meer weten over deze klus? Bekijk dan deze klusvideo en stappenplan.

Bij bestaande woningen, wanneer je niet de dakbedekking gaat vervangen isoleer je meestal aan de binnenkant. In deze situatie is PIR vaak niet geschikt. Dit komt doordat je buitenkant van platte daken dampdicht zijn door de bitumen of EPDM-dakbedekking. Aangezien PIR ook dampdicht is zorgt dit voor vochtproblemen. We adviseren dan ook om een minerale wol te gebruiken wanneer je een plat dak gaat isoleren aan de binnenkant.

PIR-dakisolatie voor een schuin dak

Zolderisolatie met PIR is een populaire keuze. Je kan namelijk dun isoleren met toch een hoge isolatiewaarde. Hierdoor kan de beschikbare ruimte optimaal benut worden én toch kan er flink energie bespaard worden. Met name op zolders met beperkte ruimte is dit erg fijn.

Een schuin dak isoleren met PIR is een niet al te moeilijke klus. Je zaagt de PIR-platen gemakkelijk op maat en klemt ze tussen je balken met wiggen. Vervolgens pur je rondom af met isolatiepur. Alle naden plak je vervolgens af met aluminium tape. Daarna maak je een raamwerk en werk je alles af met gipsplaten of plafondplaten. Benieuwd hoe je deze klus precies uitvoert? Check dan dit stappenplan met klusvideo.

Je kan ook kiezen voor PIR met gips. Deze klus is nog makkelijker én sneller! Je bevestigt de PIR met gips direct tegen je dakbeschot met montagepur. Daarna werk je rondom af met isolatiepur. Je hoeft vervolgens alleen nog je gips netjes af te werken. Check hier de hele klus.

PIR-isolatie voor vloeren

Vloerisolatie


Vloerisolatie met PIR-platen is effectief om koude optrekkende lucht te voorkomen, ideaal voor het isoleren van vloeren. De platen worden onder de vloer geplaatst en zorgen voor een warmere vloer en een lagere energierekening.

Wat is de druksterkte van PIR-isolatie?

PIR-isolatie hebben een uitstekende druksterkte, waardoor ze beloopbaar zijn. Dit maakt ze geschikt voor toepassingen waar sprake is van belasting, zoals vloerisolatie bij vloeren.

Welke platen heb ik nodig voor PIR-vloerisolatie?

Voor vloerisolatie met PIR-platen is het belangrijk om platen te kiezen met de juiste dikte om de gewenste isolatiewaarde te bereiken. De benodigde dikte is afhankelijk van factoren zoals de isolatiewaarde van het materiaal en de gewenste warmteweerstand.

Kun je lopen op PIR-platen?

Dankzij de uitstekende druksterkte zijn de isolatieplaten beloopbaar. Dit maakt ze geschikt voor toepassingen waar sprake is van belasting, zoals bij vloerisolatie.

PIR-platen voor muurisolatie

Muurisolatie


PIR-isolatieplaten kunnen ook tussen je spouwmuur geplaatst worden. Dit zijn speciale PIR spouwplaten. Ga je een spouwmuur isoleren? Dan heb je maar weinig ruimte. Het dunne materiaal met de hoge isolatiewaarde is hierdoor een zeer geschikte keuze.

PIR is ook te gebruiken voor het isoleren van een voorzetwand. Hier geldt hetzelfde:door de dunne platen verlies je weinig ruimte wat ideaal is bij het isoleren van muren.

PIR isolatie kopen?

Bekijk het uitgebreide aanbod PIR isolatie in onze webshop. PIR met aluminium cachering of PIR met gips voor een kant-en-klare oplossing. En shop direct alle toebehoren erbij.

Naar de shop

PIR-platen kopen

Bij het kopen van PIR-platen is het belangrijk om de benodigde dikte en afmetingen nauwkeurig te bepalen. Hauster biedt een breed assortiment PIR-isolatieplaten van hoge kwaliteit.

Druk de kosten voor jouw isolatieproject met subsidies

Verschillende overheden bieden subsidies voor energiebesparende maatregelen, waaronder goede isolatie. Het is raadzaam om de beschikbare subsidies te raadplegen wanneer je wilt isoleren om de kosten van je isolatieproject en het isoleren te verminderen.

Wat kost PIR-isolatie?

De kosten van PIR-isolatie variëren afhankelijk van de dikte, afmetingen en eventuele cachering. Hoewel PIR-isolatie over het algemeen duurder is dan sommige andere isolatiematerialen, worden de hogere kosten vaak gecompenseerd door de besparingen op energiekosten op de lange termijn.

EPS-isolatieplaten of PIR-platen kopen bij Hauster

PIR is een isolatiemateriaal van hardschuim. Het heeft een geringe dikte, weegt bijna niets en is gemakkelijk te verwerken. Bovendien hebben dunne PIR platen een hoge thermische isolatiewaarde, dus ideaal als je weinig ruimte beschikbaar hebt voor de materialen. Wil je extra snel werken? Kies dan voor de PIR gipsplaten. Deze worden voornamelijk gebruikt om alles strak af te werken.

Bij Hauster zijn we erg fan van de PIR-platen en al zijn voordelen. Wij hebben dan ook alleen PIR-isolatie in het assortiment en geen EPS-isolatieplaten. We hebben zowel 'kale PIR' oftewel met alleen de aluminium laag, als PIR met gips voor een snelle afwerking. Beide soorten zijn in verschillende diktes verkrijgbaar.

Verkopen wij ook B keus PIR-isolatieplaten?

Ben je op zoek naar B-keus PIR-isolatie? Dan kunnen wij je helaas niet verder helpen. Wij verkopen alleen hoogwaardige PIR zodat we zeker weten dat jij het beste materiaal hebt voor je klus. Je shopt onze PIR hier.

Wees als eerste op de hoogte van de nieuwste klussen, aanbiedingen en klustips. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!