Wat is het verschil tussen Rc, Rd en lambda-waarde?
1. Wat is de Rc-waarde?
Laten we beginnen met de Rc-waarde. Deze waarde geeft de isolatiewaarde van de volledige opbouw van een constructie aan, inclusief alle gebruikte materialen. Dit betekent dat de Rc-waarde rekening houdt met verschillende factoren, zoals de impact van een stilstaande luchtspouw, die isolerend werkt, en het gebruik van hout, dat minder isolerend is.
De Rc-waarde is vooral belangrijk bij nieuwbouwprojecten. Bij na-isolatie kijken we vaak naar de Rd-waarde.
2. Wat is de Rd-waarde?
De Rd-waarde bepaalt hoeveel warmte het specifieke materiaal tegenhoudt. Hoe hoger de Rd-waarde, hoe minder warmte er door het materiaal heen gaat. Dit is dus goed! De meeste isolatiematerialen zijn verkrijgbaar in verschillende Rd-waardes, zodat je kunt kiezen wat het beste past bij jouw klus en wensen.
Bij het kiezen van de juiste Rd-waarde is het belangrijk om te kijken naar wat je wilt isoleren en hoeveel ruimte je hebt voor isolatie.
Twee belangrijke tips
Hier zijn twee tips om in gedachten te houden:
1. Kies voor een hoge Rd-waarde: Ga altijd voor de hoogst mogelijke Rd-waarde. Isoleren doe je bij voorkeur maar één keer, dus zorg ervoor dat je het goed doet. Dit is ook belangrijk met het oog op de toekomst, vooral als we van het gas af willen.
2. Ventileer goed: Als je gaat isoleren, is het ook cruciaal om goed te ventileren. De lucht in je huis kan vochtig en vervuild raken, en dat wil je voorkomen. Ventileren kan op verschillende manieren, zoals met dauwlufters, roosters of een ventilatiesysteem. Je kunt natuurlijk ook gewoon regelmatig je ramen openzetten.
3. Wat is de Lambda-waarde?
De lambda-waarde geeft aan hoe goed het isolatiemateriaal warmte geleidt. Hoe lager deze waarde, hoe minder warmte er door het materiaal heen gaat en hoe beter het isoleert. Een lage lambda-waarde is vooral belangrijk als je weinig isolatieruimte hebt.
Veel isolatiematerialen hebben een lambda-waarde van rond de 0.035. Een uitzondering is PIR, dat een lambda-waarde van 0.022 heeft. Dit betekent dat je met PIR een hoge Rd-waarde kunt bereiken met dunner materiaal.
Bijvoorbeeld: als je PIR gebruikt met een dikte van 14 cm, heb je een isolatiewaarde van Rd 6.45. Dit is maar liefst 60% meer dan bij glaswol!
Lees meer over isolatiewaardes
Kies je isolatiemateriaal
Kortom, de Rd-waarde en de lambda-waarde bepalen hoeveel warmte er door het materiaal wordt tegengehouden en dus hoe goed het isoleert. Kies je isolatiemateriaal met de juiste isolatiewaarde en ga aan de slag.
Veel succes met je isolatieklus!
Hulp nodig bij je dak isoleren?
Twijfel je nog welke materialen en folies het meest geschikt zijn voor jouw schuine dak? Start dan onze keuzehulp. Hierin vul je jouw situatie en wensen in en wij helpen je met de juiste materialen en hoeveelheden. Handig he?
Start de keuzehulp