Goedkoop je huis verduurzamen doe je zo!

Goedkoop je huis verduurzamen
Wil je energie besparen in je bestaande woning en je huidige situatie in huis aanpakken? In een tijd waarin hoge energiekosten een grote rol spelen en klimaatverandering aan de orde van de dag is, is het niet zo gek om over de verduurzaming van je huis na te denken. Een energiezuinig huis vraagt misschien om een investering, zoals het aanschaffen van een hybride warmtepomp, zonnepanelen, zonneboiler, isolerend glas, triple glas of een nieuwe cv ketel. Maar gelukkig kun je ook kleine aanpassingen doen om je huis op een betaalbare manier en te verduurzamen om toch dat verschil te kunnen maken. Van energiezuinige verlichting tot goede isolatie. Goedkoop je huis verduurzamen doe je zo!

 

Isoleren van je huis

Je huis isoleren is eigenlijk de basis van alle duurzame opties. En een van de beste opties om je huis op een redelijk goedkope manier te verduurzamen. Wanneer je goed isoleert houd je alle warmte binnen (of juist buiten in de zomer) waardoor je stookkosten zo laag mogelijk blijven. Een warmtepomp of zonnepanelen hebben immers niet zoveel zin wanneer alle warmte weer verloren gaat.

Er zijn verschillende manieren om je huis te isoleren. Een betaalbare en goedkope manier om je huis te isoleren is door te beginnen met het afdichten van kieren en gaten rond ramen, deuren, vloer en andere openingen waar warme lucht kan ontsnappen en koude lucht naar binnen kan komen. Dit kun je doen met bijvoorbeeld tochtstrips, deurdrangers en siliconenkit.

Daarnaast is er een breed scala aan isolatiematerialen, variërend in prijs. Zo kan je kiezen tussen, glaswol, PIR of biobased materialen.

>>> Hoeveel geld bespaar je met isolatie?

Welk isolatiemateriaal kiezen?

Er zijn verschillende manieren als het gaat om duurzame aanpassingen voor je woning. De voordeligste manier voor een betere isolatie die vaak toegepast wordt is om huizen te isoleren met glaswol. Glaswol is de meest voordelige optie, maar zeker niet de minste. Glaswol is te gebruiken in veel situaties, makkelijk te verwerken en heeft een hoge isolatiewaarde. Glaswol is gemaakt van gerecycled glas en is beschikbaar in de vorm van rollen, dekens of platen. Deze isolatie is relatief goedkoop in aanschaf en gemakkelijk te installeren, waardoor het een populaire keuze is voor zowel doe-het-zelf-projecten als professionele isolatieklussen. Dit zorgt voor een goed geïsoleerd huis.

Daarnaast biedt glaswol goede thermische isolatie, waardoor het helpt om warmteverlies in de winter te verminderen en je huis koeler te houden in de zomer. Andere budgetvriendelijke opties zijn isolatiepanelen van geëxpandeerd polystyreen (EPS) of isolatiefolie, hoewel de effectiviteit van deze materialen kan variëren afhankelijk van de toepassing en de specifieke isolatiebehoeften van je huis.

Investeringssubsidie duurzame energie

Er zijn verschillende manieren om energie te besparen op je energierekening. Voor woningeigenaren met een gemiddelde woning is er bijvoorbeeld de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).

De investeringssubsidie duurzame energie, ook wel de ISDE genoemd is bedoeld om financiële steun te bieden bij verduurzamende maatregelen. Met de ISDE-subsidie kunnen onder andere zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen, aansluitingen op een warmtenet en een elektrische kookvoorziening worden gefinancierd.

Let wel op, ISDE aanvragen is alleen mogelijk wanneer je de klus laat uitvoeren door een professional. Wanneer je zelf aan de slag gaat, kan je deze subsidie niet aanvragen. Maar vaak is de klus zelf uitvoeren een stuk goedkoper, zelfs zonder subsidie.

Soms is er ook subsidie mogelijk in je gemeente om energiebesparende maatregelen te nemen in je woning om te verduurzamen.

Andere energiebesparende maatregelen

Energiezuinige verlichting

Energiezuinige verlichting is een essentieel onderdeel van het verduurzamen van je huis, en dit kan op verschillende en zelfs goedkope manieren worden bereikt. Een eerste stap is het vervangen van traditionele gloeilampen door energiezuinige LED-lampen. Energiebesparende maatregelen die gemakkelijk toe te passen zijn.

Hoewel LED-lampen iets duurder zijn in aanschaf, gaan ze veel langer mee en verbruiken ze aanzienlijk minder stroom, waardoor ze op de lange termijn kostenbesparend zijn. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in diverse kleuren en sterktes, waardoor ze bruikbaar zijn voor verschillende behoeften in huis. De werkverlichting in de keuken mag bijvoorbeeld feller zijn dan een gezellige sfeerlamp in de woonkamer.

Het installeren van dimmers is een handige manier om energie te besparen, omdat je het lichtniveau kunt aanpassen aan de activiteit en zo alleen de benodigde hoeveelheid energie verbruikt. Met deze eenvoudige tips kun je je huis niet alleen op een betaalbare manier duurzamer maken, maar je profiteert ook van een lagere energierekening en ziet meteen een flinke besparing in je portemonnee.

Energiezuinige apparaten onderhouden

Het goedkoop verduurzamen van huishoudelijke apparatuur begint bij bewuste keuzes en eenvoudige aanpassingen. Een eerste stap is het regelmatig en goed onderhoud van je apparaten, zoals koelkasten, wasmachines en vaatwassers, om hun efficiëntie te behouden en de levensduur te verlengen. Maak ze regelmatig schoon, zodat ze optimaal hun werk kunnen doen. Een vriezer vol met ijs zal veel meer energie nodig hebben om te koelen, dan een vriezer die vrij is van ijs. Je zult je verbazen hoeveel stroom het vraagt. Met een grote schoonmaak van je apparaten heb je de eerste besparing al snel in je portemonnee en je spaart tegelijkertijd het milieu.

Het is ook belangrijk om het energieverbruik van je apparaten te verminderen door ze alleen te gebruiken wanneer dat nodig is en door energiebesparende functies, zoals eco-programma's, te benutten. Verder kun je maatregelen treffen om slimme stekkerdozen aan te schaffen om het sluipverbruik van apparaten in stand-by modus te verminderen en verstandig om te gaan met huishoudelijke apparaten. Deze simpele maatregelen kun je energie besparen en geld op je energierekening.

Programmeer een thermostaat

Wil je je huis verwarmen met verwarming, maar wil je aan de andere kant ook verduurzaming inzetten door je huis slim te verwarmen? Door het gebruik van een programmeerbare thermostaat kun je de centrale verwarming en koeling van je huis automatisch regelen op basis van je dagelijkse routine. Hierdoor voorkom je onnodig energieverbruik wanneer je niet thuis bent of wanneer je slaapt, waardoor je al snel flinke besparingen doet.

Programmeerbare thermostaten zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen en zijn gemakkelijk zelf te installeren, waardoor ze een kosteneffectieve oplossing zijn voor het optimaliseren van je energieverbruik. Met de juiste instellingen kun je niet alleen geld besparen, maar ook bijdragen aan een vermindering van je ecologische voetafdruk door de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Zuinig met water

Het verduurzamen van je huis door middel van waterbesparing is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook helpen om je waterrekening te verlagen. Er zijn verschillende mogelijkheden om zuinig om te gaan met water. Het repareren van lekkende kranen en toiletten is bijvoorbeeld essentieel, aangezien zelfs kleine lekken veel water kunnen verspillen. Investeer in waterbesparende producten, zoals douchekoppen en kranen, om het totale energieverbruik van je huishouden te verminderen.

Let ook op dat je minder water gebruikt. Verbruik minder warm water door bijvoorbeeld te kiezen voor een kort wasprogramma, korter te douchen en de kraan uit te zetten tijdens het tandenpoetsen. Met deze simpele stappen kun je op een kosteneffectieve manier je huishoudelijke apparatuur verduurzamen en tegelijkertijd besparen op energiekosten.

Daarnaast kun je overwegen om een regenton te plaatsen om regenwater op te vangen voor gebruik in de tuin, waardoor je het kraanwaterverbruik verder kunt verminderen. Door bewust om te gaan met water en eenvoudige en goedkope waterbesparende maatregelen te gebruiken, kun je niet alleen kosten besparen, maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Overstap energieleverancier

Het kan voor woningeigenaren zinvol zijn om over te stappen op een energieleverancier die goedkopere energie aanbiedt. Sommige energiecontracten kunnen concurrerend geprijsd zijn en helpen je tegelijkertijd je ecologische voetafdruk te verkleinen. Je moet toch de energierekening betalen, dus dan kun je beter maar de beste optie uitzoeken waar je het minst betaalt en profiteert van de meest gunstige voorwaarden om je huis energiezuiniger te maken. Energiebesparing die je snel wat oplevert.

Radiatorfolie aanbrengen

Radiatorfolie aanbrengen is een relatief goedkope manier om je huis te verduurzamen omdat het een eenvoudige en effectieve manier is om warmteverlies te verminderen. Je kunt isolatiefolie aanbrengen achter radiatoren om warmteverlies te verminderen en reflecterende folie achter stopcontacten en lichtschakelaars om tocht te blokkeren. Het principe achter radiatorfolie is dat het warmte reflecteert die anders door de muur achter de radiator zou worden geabsorbeerd. Hierdoor blijft de warmte binnen de kamer in plaats van verloren te gaan aan de buitenmuur.

Waarom radiatorfolie als een kosteneffectieve maatregel wordt beschouwd leggen we je uit. Radiatorfolie is relatief goedkoop in vergelijking met andere isolatiematerialen. Je kunt het meestal op een rol kopen tegen een redelijk betaalbare prijs. Je kun het gemakkelijk zelf installeren met tape, waardoor je bespaart op kosten van installatie. Radiatorfolie is effectief in het verminderen van warmteverlies.

Het kan de efficiëntie van je verwarmingssysteem verbeteren door ervoor te zorgen dat meer van de geproduceerde warmte daadwerkelijk de kamer verwarmt in plaats van verloren te gaan aan de buitenmuren. Kortom, radiatorfolie is een kosteneffectieve manier om energie te besparen en je huis te verduurzamen dankzij de lage kosten, eenvoudige installatie en effectiviteit in het verminderen van warmteverlies. Zo is je huis goed geïsoleerd.

Goedkoop huis verduurzamen, ga direct aan de slag!

Wil je je woning verduurzamen? Ga dan zeker direct aan de slag met de volgende stap om energiebesparende maatregelen te nemen voor een duurzaam huis, meer wooncomfort én een lagere energierekening. Wij hebben verschillende producten om verduurzaming van je huis te realiseren, zonder dat je grote uitgaven moet doen of je lening van je hypotheek moet aanpassen. Het is de investering meer dan waard voor alle woningeigenaren.

Hulp nodig bij het kiezen van de beste materialen voor jouw huis?

Vul jouw situatie in en wij helpen je met de beste klus én het berekenen van de materialen. Jij hoeft alleen nog maar te bestellen en je kan direct aan de slag!

Jouw Huis
Samen kiezen we welke materialen passen bij jouw huis en situatie
Jouw afmetingen
We helpen je met het berekenen van het oppervlakte dat je gaat isoleren
Jouw kluspakket
We zorgen dat je precies weet welke materialen je nodig hebt

Wees als eerste op de hoogte van de nieuwste klussen, aanbiedingen en klustips. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!