Zelf een stopcontact plaatsen

Zelf een stopcontact plaatsen
Ga jij een voorzetwand isoleren of een tussenwand plaatsen en wil je daarbij stopcontacten verplaatsen? Check dan deze video. We leggen je precies uit hoe je een stroompunt verlegd en de nieuwe stopcontacten plaatst.

Bij deze klus beginnen we op het moment dat je het raamwerk voor je nieuwe wand al hebt gemaakt en eventueel al hebt geïsoleerd. 

Deze klus kan je in 4 stappen doen: flexibele buizen plaatsen, gaten maken voor de stopcontacten, draden trekken en het stopcontact aansluiten.

Bedenk van te voren waar je de stopcontacten wilt hebben. Wil je ze bijvoorbeeld op bureauhoogte omdat je een werkkamer maakt? Of wil je ze juist laag bij de grond? Maak eventueel een tekeningetje, zodat je zeker weet dat je ze op de juiste plek plaatst. 

Benodigdheden


Materialen:

Flexibele buis
Drukzadels
Hollewanddozen
Installatiedraad
Stopcontact
Afdekplaatje

Gereedschap:

Potlood
Speedboor
Gatenzaag 
Schaar/afbreekmes/kniptang
Trekveer (optioneel) 
Tang

Let op! Als je met elektra werkt zorg er dan altijd eerst voor dat je in de meterkast de spanning eraf haalt. Wel zo veilig. 

Stap 1 | Flexibele buizen plaatsen

We beginnen met het maken van gaten door de staanders zodat we daar onze flexibele buis door heen kunnen trekken. We maken gaten met een speedboor van 20 mm vanuit het huidige stroompunt naar het punt waar het nieuwe stopcontact moet komen.

Ga je meerdere stopcontacten plaatsen? Zorg dan dat je ze waterpas uitmeet op dezelfde hoogte. 

Maak nu gaten met een gatenzaag precies op de plek van de stopcontacten. Het kan zijn dat je door een staander heen moet zagen of dat je juist een gat moet maken in je isolatiemateriaal. 

Het makkelijkst is nu om de hollewanddozen meteen even in de gaten te zetten. Zo check je of ze passen en op de juiste plek zitten. Ook helpt het om te bepalen hoe lang de flexibele buis moet worden. Trek de de flexibele buis door de gaten, knip ze af op de juiste lengte en sluit ze even aan op de hollewanddozen. 

Nu je zeker weet dat alles goed zit, kan je de buis vastzetten met drukzadels. Dit zijn klemmetjes om de buizen vast te zetten op de juiste plek. 

Haal nu de hollewanddozen weer los. 

Stap 2 | Gaten maken voor stopcontacten

We gaan nu verder met de afwerking. Heb je een geïsoleerde wand, dan heb je inmiddels nog een folie geplaatst. Je snijdt dan kruisjes in de folie op de plekken van de stopcontacten. Doe dit zo subtiel mogelijk, zodat je zo min mogelijk luchtlekken krijgt. De folie van de kruisjes duw je straks naar binnen. 

We plaatsen nu multiplex underlayment voor extra stevigheid van onze wand. Teken op de plaat de precieze elektrapunten af. Dit is even een precies meetwerk, je wilt het middenpunt van de hollewanddoos uitmeten. Zo kan je de gatenzaag precies op het middelpunt kunt zetten en het gat kan uitzagen. 

Tip: Op de achterkant van de hollewanddozen zit een scherp puntje waarmee je een afdruk kan maken in je hout of gips. Dit is precies het midden van de doos. 

Schroef nu de plaat vast op je raamwerk. Als het goed is steken je flexibele buizen nu uit door je gaten. 

Herhaal deze stap voor je gipsplaten. Meet weer alles precies uit en zaag gaten op de juiste plekken. Schroef de gipsplaten nu vast op je multiplex. 

Stap 3 | Draden trekken

Je wand is nu helemaal geplaatst. De volgende stap is het bevestigen van de hollewanddozen. Sluit de flexibele buis aan op de dozen en duw ze daarna in de wand. Schroef de dozen vast met de schroefjes die al in de dozen zitten. Ze trekken dan vanzelf aan en zo zit de doos vast in de muur. 

Trek nu de installatiedraad door de flexibele buis. Dit kan je doen door de draad er gewoon doorheen te duwen, maar makkelijker is om met een trekveer te werken. 

Heb je alle draden door de hollewanddoos getrokken? Dan kan je ze afknippen met een tang. Knip ze niet te kort! Strip nu 1 cm van de draden af met een tang. Je hebt nu drie draden uitsteken uit de doos, die 1 cm zijn gestript. 

Stap 4 | Stopcontact aansluiten 

Als laatste sluit je nu het stopcontact aan. Prik de draden in het stopcontact, zorg dat je kleur bij kleur houdt. Het gestripte gedeelte (het koper) moet volledig in het stopcontact zitten. Je kan de draden wat buigen om het stopcontact goed in de hollewanddoos te plaatsen. Nu schroef je het stopcontact vast in de hollewanddoos. Check of je ze goed recht hebt vastgeschroefd. 

Als laatste schroef je nu het afdekraam erop. Je stopcontact is klaar!

Tip: ga je de wand schilderen of behangen? Schroef dan het afdekraam na het schilderwerk erop. 

 

Bestel alles voor je elektrawerk!

Stopcontact verplaatsen of een nieuwe licht schakelaar plaatsen? Bij ons bestel je precies wat je nodig hebt voor deze klus. Bekijk het assortiment.

Ga naar de shop

Wees als eerste op de hoogte van de nieuwste klussen, aanbiedingen en klustips. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!