Hoe breng je een dampremmende folie aan?

Hoe breng je een dampremmende folie aan?
Als je denkt aan het isoleren van je huis, komt een dampremmende folie wellicht niet direct in je op. Toch is het kiezen van de juiste folie een van de belangrijkste aspecten tijdens het isoleren. In dit artikel vertellen we je graag meer over dampremmende folie, waarom het zo belangrijk is en hoe je het op de juiste manier kunt aanbrengen.

Wat is dampremmende folie?

Dampremmende folie is een isolatiefolie dat wordt gebruikt om de overdracht van vocht tussen verschillende lagen van een constructie te reguleren. De folie zorgt voor een luchtdichte afsluiting zodat warme lucht niet kan ontsnappen, wat direct energieverlies tegengaat. Daarnaast zorgt de folie er ook voor dat dampspanning tegengehouden wordt. Daarom noemen we het ook een dampremmende folie.

De folie wordt vaak toegepast bij wanden, bij dakbedekking, om condensatieproblemen bij vloeren te voorkomen en om de isolerende eigenschappen aan de binnenzijde van een huis te verbeteren.

De term 'dampremmend' verwijst naar het vermogen van de dampremmende laag om de doorgang van waterdamp te beperken. De vochtwerende folie is ontworpen om vocht dat van binnenuit komt, zoals waterdamp uit ademhaling, koken of douchen, te beperken aan de binnenkant. Je wilt uiteindelijk voorkomen dat damp doordringt naar isolatiematerialen waar het kan condenseren en daardoor schimmel kan ontstaan. Dampremmende folie wordt vaak aangebracht aan de warme zijde van de isolatie, wat meestal de binnenzijde van een muur, plafond of vloer is.

Een dampremmende folie of dampdichte folie? Deze twee folies worden vaak door elkaar gehaald. Maar dampdichte folies zijn niet hetzelfde. De werking van de folie is anders en wordt gebruikt in een andere situatie. Een dampdichte folie kopen?

Verschillende soorten isolatiefolies

Er zijn naast dampremmende folie nog meer soorten isolatiefolies. In iedere situatie is een andere folie geschikt. Daarom is het zo belangrijk om de juiste folie bij de juiste klus te kiezen:

Dampremmende folie

Plaats je aan de binnenkant van je huis, aan de warme kant van het isolatiemateriaal. Het voorkomt dat vocht vanuit het huis in de constructie of je isolatiemateriaal komt. Geschikt voor 'normale' situaties, zoals een schuin dak isoleren met glaswol of een voorzetwand isoleren met glaswol.

Dampdichte folie

Een dampdichte folie plaats je – net als een dampremmende folie - aan de binnenkant van je huis en is speciaal bedoeld voor natte ruimtes zoals badkamers, keukens en sauna’s.

Dampopen folie

Een dampopen folie geeft vocht de gelegenheid om vanuit de constructie naar buiten toe te verdampen. Deze plaats je vaak aan de koude zijde.

Klimaatfolie

Een klimaatfolie is een intelligente dampremmer en schakelt zelf tussen een dampremmende of dampopen functie. Hij past zich aan de luchtvochtigheid in de omgeving. Zeer geschikt voor het isoleren van platte daken bijvoorbeeld.

Waarom dampremmende folie gebruiken?

Een dampremmende folie is een onmisbaar onderdeel van isolatie in 'normale' situaties. Of je nu een schuin dak met glaswol isoleert of bezig bent met het isoleren van een voorzetwand met glaswol, dampremmende folie speelt hierbij een belangrijke rol. We leggen je uit waarom dampremmende folie kopen een aanrader is:

  • Vermindering van warmteverlies: dampremmende folie fungeert als een barrière tegen ongewenst warmteverlies en vocht. Het houdt de kostbare warmte binnen, waardoor je energierekening daalt en je huis comfortabeler wordt.

  • Voorkomen van condensatieproblemen: dampremmende folie voorkomt condensvorming door te voorkomen dat vochtige lucht in contact komt met koude oppervlakken. Hierdoor verminder je het risico op schimmel, vocht en houtrot.

  • Optimale isolatieprestaties: het correct installeren van dampremmende folies draagt bij aan de isolatieprestaties van je woning. Het zorgt ervoor dat de isolatiematerialen efficiënter werken en dat helpt je om een comfortabele en energiezuinige leefomgeving te creëren.

Shop nu dampremmende folie

Toepassingsmogelijkheden

Dampremmende folie kan op verschillende plekken worden toegepast en zowel aan de koude als warme kant. Hier zijn enkele veelvoorkomende toepassingsmogelijkheden voor de folie:

  • Wanden: goede dampremmende folie wordt vaak geïnstalleerd aan de warme zijde van de isolatie in wandconstructies. De dampremmende folie voorkomt dat vochtige lucht en damp van binnenuit in de isolatie doordringt en condenseert.

  • Daken: bij dakisolatie wordt dampremmende folie aangebracht aan de binnenzijde van de isolatielaag, meestal over je isolatiemateriaal heen. Dit helpt vocht en condensatie te voorkomen en houdt het dakgebied droog doordat het kan ademen.

  • Vloeren: in vloerconstructies wordt dampremmende folie geplaatst aan de warme zijde van de isolatie, meestal tussen de vloerbalken. Dit helpt voorkomen dat vocht en damp vanuit de verwarmde ruimte in de vloerisolatie doordringt.

  • Zolders: dampremmende folie voorkomt dat vocht uit de onderliggende verdiepingen in de zolderisolatie terechtkomt, zoals bijvoorbeeld in de vloer op zolder.

  • Plafonds: in sommige gevallen wordt dampremmende folie toegepast aan de onderzijde van plafonds om te voorkomen dat damp en vocht vanuit de verwarmde ruimte in de plafondisolatie doordringt, maar meestal kies je in dit geval voor een klimaatfolie.

  • Houten constructies: wanneer er een houten constructie geplaatst is, zoals houten wanden of daken, wordt dampremmende folie vaak gebruikt om de houten elementen te beschermen tegen condensatie, dampdichtheid en een hogere luchtvochtigheid.

Kortom, er zijn heel veel verschillende toepassingsmogelijkheden als het gaat om het aanbrengen van een dampremmende folie. Onderzoek goed welk soort folie als isolatiemateriaal voor jou van toepassing is en voor de situatie waarin je het wilt gebruiken. Het is belangrijk om de specifieke behoeften van de constructie te overwegen en de installatie-instructies van de fabrikant nauwkeurig op te volgen. Vraag zo nodig om advies.

Duurzaam product

Tegenwoordig is duurzaamheid een belangrijk aspect geworden. Dampremmende folie past perfect in dit plaatje. Het is niet alleen een krachtige bescherming tegen vocht die komt van een koude zijde, maar het is ook een duurzaam product dat bijdraagt aan een milieuvriendelijke constructie en leefomgeving. Dampremmende folie, komt in vele soorten en maten. Vaak is een dampremmende folie vervaardigd uit recyclebare materialen, wat de vraag naar nieuwe grondstoffen vermindert en de afvalproductie beperkt. Het gebruik van duurzaam isolatiemateriaal en de juiste soort folie draagt bij aan een circulaire economie en bevordert de verantwoorde omgang met natuurlijke hulpbronnen.

Hoe installeer je dampremmende folie?

Een dampremmende folie plaatsen bij dakisolatie? Volg deze eenvoudige stappen.

Stap 1: Juiste gereedschap

Zorg dat je het juiste gereedschap bij de hand hebt. Wanneer je gaat werken met isolatiefolies is een tacker of nietmachine je beste vriend. Een afbreekmes of schaar is handig om de folie en tape op maat te snijden of knippen.

Stap 2: Folie op maat maken

Rol je folie uit langs je muur, dak, vloer of plafond en snijd af aan het einde. Zorg ervoor dat je altijd wat ruimer snijdt dan de precieze afmetingen. Houd aan de randen minimaal 10 centimeter over en zorg ook voor overlappen tussen de verschillende stukken folie.

Stap 3: Aanbrengen van de folie

Een folie plaats je meestal nadat het isolatiemateriaal geplaatst is. Plaats de folie op de juiste plek met de juiste zijde naar voren gericht. Een dampremmende folie heeft namelijk een voor- en achterkant. Niet dan de folie vast op je balken. Wanneer de eerste baan folie geplaatst is, kun je een tweede laag dampremmende folie aanbrengen. Zorg dat de dampremmende folie goed is aangebracht en houd een overlap aan tussen de verschillende banen folie. Laat de folie ook 10 cm uitsteken aan alle randen.

Stap 4: Plak naden af

Als de dampwerende folie geplaatst is, ga je de naden afplakken met tape. De randen met butyltape en de overlappen met basic folietape. Dit voorkomt vocht, koude lucht en luchtlekken. De dampremmende laag van de folie zorgt nu voor goede bescherming van je isolatiemateriaal.

Aan de slag met dampremmende folie 

Of je nu een doe-het-zelver bent of een professional, het correct installeren van een dampremmende folie is van groot belang tijdens het isoleren. De dampremmende folie zorgt voor een optimale werking en een goede constructie en isolatiewaarde van de wand, dakbedekking, gevel en buitenzijde van je huis. Ga direct naar onze shop en bestel je dampremmende folie.

Dampremmende folie kopen?

Shop nu onze dampremmende folie: Miofol 125S en isoleer op de juiste manier. Bescherm de constructie van je huis en het isolatiemateriaal en voorkom vochtproblemen.

Shop nu

Hulp nodig bij het kiezen van de beste materialen voor jouw huis?

Ontdek eenvoudig de beste isolatiematerialen voor jouw dak.

Bereken snel de benodigde hoeveelheden met jouw afmetingen.

Isoleer gemakkelijk met ons stappenplan en geniet van een comfortabel huis én lagere energierekening.

Start de keuzehulp

Wees als eerste op de hoogte van de nieuwste klussen, aanbiedingen en klustips. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!