Wat zijn de verschillen tussen Amerikaans en Europees EPDM?

Wat zijn de verschillen tussen Amerikaans en Europees EPDM?

 

Ethyleen Propyleen Diëen Monomeer, beter bekend als EPDM, is een synthetische rubberfolie die veel wordt gebruikt als duurzame kwaliteitsdakbedekking voor platte daken. Maar wist je ook dat er verschillende soorten EPDM bestaan? Er bestaat zowel Amerikaans als Europees EPDM. Maar wat zijn de verschillen en welke is beter? Je leest het in dit artikel.

Wat is EPDM?

EPDM is synthetisch rubber staat dat bekend staat om zijn goede werking en bescherming tegen weersomstandigheden, zoals regen, wind en UV-straling. Hierdoor is het materiaal perfect geschikt als dakbedekking.

EPDM wordt vooral gebruikt op platte daken. Met een deze dakbedekking ben je goed beschermd tegen verschillende weersomstandigheden en blijft je dak lang meegaan. EPDM is goed bestand tegen water, is flexibel en is geschikt voor extreme weersomstandigheden zelfs bij temperaturen tussen -35°C en 120°C. Het leggen ervan is ook niet moeilijk, dus je kunt zelf je dak bedekken zonder hulp in te schakelen.

EPDM dakbedekking wordt ook wel EPDM folie genoemd en is de perfecte moderne vervanger voor bitumen.

Meer lezen over dit materiaal? Check dan dit artikel.

De verschillen tussen Amerikaans en Europees EPDM dakbedekking

Het belangrijkste verschil tussen de twee ligt in de productiemethoden en de standaarden waaraan ze voldoen.

Amerikaans EPDM wordt doorgaans geproduceerd volgens de ASTM-standaarden (American Society for Testing and Materials), terwijl Europees EPDM meestal voldoet aan de EN-standaarden (European Norms).

Een ander verschil ligt in de dikte en de samenstelling van het EPDM-materiaal. In sommige gevallen kan Amerikaans EPDM iets dikker zijn dan Europees EPDM, wat kan leiden tot kleine variaties in de verwerkbaarheid en de prestaties ervan. Onze Europees EPDM is 1,2 mm dik en weegt 1,23 kg/m2.

Amerikaans EPDM en Europees EPDM zijn beide populair voor dakbedekking, maar hun productieprocessen vertonen belangrijke verschillen die van invloed zijn op hun toepassingen en eigenschappen.

Amerikaans EPDM ondergaat na het kalanderproces, waarbij het rubber tot banen wordt uitgerold, een extra behandeling met talk om verkleving te voorkomen. In tegenstelling hiermee wordt Europese EPDM, na het kalanderen voorzien van een textieldoek om dezelfde reden.

Een cruciaal punt is de vulkanisatie die volgt na het uitrollen van de folie. Dit proces maakt het rubber harder en geeft het zijn definitieve vorm. Na de vulkanisatie zijn de Amerikaanse rollen klaar voor gebruik, terwijl bij Europese EPDM eerst het textiel moet worden verwijderd. Dit extra proces maakt de Europese variant arbeidsintensiever in de installatie.

Een opvallend verschil tussen de twee is de oppervlakteafwerking. Amerikaans EPDM, door de aanwezigheid van talk, heeft een gladde afwerking en lijkt op de binnenband van een fiets. Mar de talkvlekken blijven over het algemeen zichtbaar. Europese EPDM daarentegen is zwart en vertoont een licht structuurtje van het textieldoek.

Vanwege het kortere productieproces is Amerikaans EPDM over het algemeen iets goedkoper in aanschaf. Echter, tijdens de verwerking vereist het grondige reiniging voor een goede hechting vanwege het talkpoeder, terwijl Europese EPDM direct klaar is voor gebruik. Dit maakt dat Amerikaans EPDM meer aandacht en zorg vraagt bij de installatie.

Verwerking van Amerikaans en Europees EPDM dakbedekking

Het gladde oppervlak van Europees EPDM maakt de verwerking ervan eenvoudig en snel, zonder de noodzaak van een primer of uitgebreide schoonmaak. In tegenstelling hiermee vereist het Amerikaanse EPDM, vanwege het talkpoedergehalte, grondige voorbereiding zoals schuren en reinigen om een goede hechting van de lijm te verzekeren. Deze reinigingsstap is van essentieel belang, omdat onvoldoende reiniging kan resulteren in onvoldoende hechting van de lijm aan de EPDM-folie.

Bovendien vereist het Amerikaanse EPDM het gebruik van hechtpromotors en flashing, wat het plaatsingsproces aanzienlijk arbeidsintensiever maakt. Dit wordt verder gecompliceerd doordat Amerikaans EPDM altijd aan beide zijden moet worden verlijmd. In tegenstelling hiermee kan Europees EPDM enkelzijdig worden verlijmd, omdat de voorgeschreven lijmen over het algemeen een superieure hechting bieden. Dit minimaliseert de kans op fouten tijdens het verwerkingsproces van EPDM aanzienlijk.

Bij Hauster kiezen we voor Europees EPDM vanwege de makkelijke verwerking voor de doe-het-zelver. We hebben een uitgebreide klusvideo over het aanbrengen van EPDM dakfolie, maar hier volgen de stappen in het kort.

Europees EPDM dakbedekking aanbrengen

Je dak repareren of bedekken en EPDM dakbedekking of EPDM dakfolie aanbrengen kan echt eenvoudig. We adviseren je hoe je dit het beste kunt leggen op een schuur, garage, blokhut, veranda, tuinhuis of een plat dak. Zorg voor een schoon, droog en glad dakoppervlak en repareer eventuele scheuren of beschadigingen.

  • Rol de EPDM dakbedekking uit over je dak en laat even rusten zodat de spanning eraf gaat en de vouwen verdwijnen. Je kan deze op maat bestellen, waardoor je de folie als een geheel over je dak aanbrengt. Je kan uit verschillende breedte maten kiezen en vult daarbij de juiste lengte maat in. Houdt bij de berekening wel rekening met de dikte van opstaande randen.

  • De volgende stap is lijmen. Breng speciale EPDM-dakvlaklijm aan op het dakoppervlak. Blijf wel 20 cm van de rand vandaan. Europees EPDM hoeft maar enkelzijdig gelijmd te worden.

  • Plaats het EPDM voorzichtig op het dakoppervlak, waarbij luchtbellen worden vermeden. Strijk ieder deel steeds glad met een borstel.

  • Werk nu de randen af met contactlijm. Breng de lijm aan op zowel de randen als op het EPDM. Deze verlijm je dus dubbel. Rol voorzichtig het EPDM naar de rand toe en werk daarna omhoog over de rand. Druk de delen nog even aan met een aandrukrol.

  • Nu is het tijd voor de hoeken. Deze kan je op meerdere manieren vastmaken. Het makkelijkste is om kant-en-klare hoeken te gebruiken. Deze plak je met contactlijm eenvoudig op de hoek.

  • Werk het dak netjes af met een daktrim en je bent klaar met je EPDM-dak!

Stappenplan bedek je dak met EPDM

Check dit stappenplan met klusvideo en ontdek hoe jij je dak bedekt met EPDM.

Bekijk het klusadvies

 

EPDM dakbedekking kopen?

EPDM leggen op je dak? Bij Hauster hebben we EPDM dakbedekking op maat en alle toebehoren in het assortiment, zoals speciale lijmen en kitten, kant-en-klare hoeken, dakdoorvoeren, daktrimmen en andere producten voor een lange levensduur van je dak of platte dak. Heb je nog vragen over de EPDM folie of loop je toch nog ergens tegen aan? Vraag gerust advies.

Bestel je EPDM & gereedschap

Bestel direct je EPDM op maat en al je gereedschappen bij ons en je krijgt het in één keer thuisbezorgd.

Ga naar de shop

Wees als eerste op de hoogte van de nieuwste klussen, aanbiedingen en klustips. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!