Hoe werkt een radiator-ventilator?

Hoe werkt een radiator-ventilator?
Speedcomfort radiator-ventilatoren zijn slimme toevoegingen aan verwarmingssystemen die ervoor zorgen dat warmte en comfort verhoogt en verbetert kunnen worden. Het zorgt ervoor dat de warme lucht, die boven radiatoren of convectoren hangt, efficiënter door de ruimte wordt verspreid voor verwarming. We leggen je alles uit wat je wilt weten over radiator-ventilatoren. Lees en laat je inspireren!


Wat is het verschil tussen traditionele radiatoren en een radiator-ventilator?

Traditionele radiatoren of convectoren verwarmen de lucht direct om de radiator heen, met als resultaat een ongelijke verdeling van het verspreiden van de warmte in een kamer of andere ruimte. De radiator-ventilator trekt juist de koude lucht uit de kamer naar de radiator, waarna deze wordt verwarmd en vervolgens met meer kracht terug de kamer in wordt geblazen. Dit zorgt voor een optimalere en vooral gelijkmatigere verspreiding en verwarming van de ruimte.


Hoe werkt een Speedcomfort radiator-ventilator?

De Speedcomfort radiator-ventilator heeft een thermostaatschakelaar/temperatuursensor die je op de radiator klikt, in de buurt van de warmwater aanvoer. De Speedcomfort radiator-ventilatoren schakelen zelf in zodra de radiator of convector warm wordt. Zodra de temperatuur bij de thermostaatschakelaar 33 graden wordt, gaan de ventilatoren of convectoren automatisch werken en bij 25 graden schakelen ze vanzelf weer uit. Met een Speedcomfort radiator-ventilator bespaar je zo'n 20 procent op het verbruik van je verwarming. Draai de thermostaat 1 tot 2 graden lager, zodat deze lager staat ingesteld. De kamer of ruimte verwarmt net zo snel, dus dat levert al gauw een besparing op.

Hoeveel ventilatoren heb ik nodig?

Het hangt natuurlijk af van de grootte en indeling van de ruimte en welke ruimtes je wilt verwarmen. Het advies is om één ventilator per radiator te gebruiken voor het meest optimale resultaat. Wanneer je een hele grote ruimte gelijkmatig wilt verwarmen, kan het nodig zijn om meer ventilatoren of een uitbreidingsset te installeren voor het bereik van optimale verwarming. Zo heb je bijvoorbeeld bij een woonkamer van 5 bij 8 meter ongeveer 4 ventilatoren nodig. Je kunt dan kiezen voor 2 duosets of een trioset met uitbreidingsset die je kunt koppelen. Voor een kleine kamer van ongeveer 12 vierkante meter is de Monoset Speedcomfort radiator-ventilator genoeg voor een warmer geheel. Houd er wel rekening mee, dat je gemiddeld 50 cm lengte nodig hebt voor het plaatsten van een ventilator. Op een radiator/convector van 1,60 meter passen dus 3 radiator-ventilatoren. Bereken vooraf goed wat en hoeveel Speedcomfort radiator-ventilatoren je nodig hebt.

Hoe plaats je een radiator-ventilator?

De meeste radiator-ventilatoren worden geleverd met bevestigingsmateriaal en instructies en zijn over het algemeen eenvoudig zelf te plaatsen. De ventilator wordt aan de bovenkant of aan de onderkant (open kant) van de radiator bevestigt, zodat de luchtstroom vrij kan bewegen. Er zijn ook radiator-ventilatoren met magneten die je gemakkelijk aan de onderkant van je radiator vastmaakt. De magneetjes zijn uitschuifbaar en kunnen gedraaid worden, zodat ze op iedere radiator passen. Als je radiator smaller is dan 70 mm dan kun je de Speedcomfort alsnog onder je radiator hangen, namelijk met magneet beugeltjes. Volg altijd het advies op van de fabrikant voor de plaatsing van de ventilator voor een optimale werking.

Extra isolatie

Bevestig radiatorfolie aan de achterkant tegen de muur voor extra isolatie, zodat er geen warme lucht verloren gaat door kieren en gaten en warmte sneller verdwijnt. Bereken vooraf hoeveel isolatie je nodig hebt om alle radiatoren in de ruimte te voorzien van extra isolatie. Zo kun je de temperatuur in een ruimte nog sneller aangenaam maken.

Radiatorset voor optimale verwarming

Isoleer jouw radiator met bijna 20% korting met deze totaalset. Radiatorfolie, tape en een radiatorventilator voor het efficiënt verwarmen van je radiator.

Shop nu

Past de radiator-ventilator op iedere verwarming?

Dankzij de magneten passen radiator-ventilatoren op bijna alle radiatoren. Met de pootjes in de behuizing zet je ze op de convector. Voordat je een ventilator aanschaft, is het echter raadzaam om de specificaties te controleren en te verifiëren of deze geschikt is voor het type radiator die jij hebt.

Hoeveel geluid maakt een radiator-ventilator?

Speedcomfort radiator-ventilatoren zijn tegenwoordig zo ontworpen dat ze weinig geluid produceren. Het geluid varieert per model en merk. Het geluidsniveau van een Speedcomfort radiator-ventilator is minder dan 20dB(A). Dat is een lager geluidsniveau dan ritselende bladeren. Let bij aankoop van een radiator-ventilator op de geluidsclassificatie en lees recensies om een goed beeld te krijgen van het werkelijke geluidsniveau in de praktijk.

Duurzaamheid en comfort

Een Speedcomfort radiator-ventilator blaast warme lucht vanuit de radiator de ruimte in. De ruimte is sneller en gelijkmatig op temperatuur en zorgt voor meer comfort in huis. Met een radiator-ventilator kun je flink energie besparen en besparen op je gasverbruik.

Voordelen van een Speedcomfort radiator-ventilator

Een radiator-ventilator is een slimme manier om warme lucht beter en gelijkmatiger te verdelen in de ruimte. Maar radiator-ventilatoren hebben nog meer voordelen:

  • Je kunt met een radiator-ventilator en een Speedcomfort radiator-ventilator gemakkelijk gas besparen en energie besparen om je stookkosten en gasrekening te verlagen. Gas- energieprijzen zijn tegenwoordig best aan de hoge kant, dus deze besparing scheelt enorm in je portemonnee.
  • Warmte lucht verspreid zich met een (Speedcomfort) radiator-ventilator optimaler dan de meeste radiatoren en convectoren, waardoor het sneller warm is.
  • Een (Speedcomfort) radiator-ventilator maakt het mogelijk dat de thermostaat lager gezet kan worden en de aanvoertemperatuur van het water van je cv ketel te verlagen met behoud van comfort. Zo stookt je cv ketel minder en verbruik je minder elektriciteit.
  • Makkelijk te plaatsen en gebruiken op radiatoren en convectoren. Een (Speedcomfort) radiator-ventilator kan op de meeste radiatoren en convectoren gebruikt worden.
  • Veel moderne radiator-ventilatoren zijn geruisloos, waardoor ze geen storend geluid toevoegen aan de ruimte.


Ga direct aan de slag!

Speedcomfort radiator-ventilatoren zijn praktische en duurzame toevoegingen aan verwarmingssystemen die een constante warmte creëren in de ruimte waardoor het comfort optimaal is. Dit heeft ook gunstige gevolgen voor je energierekening en gasprijzen. Ga direct aan de slag en kies voor een radiator-ventilator om je huis, woonkamer, slaapkamer, werkruimte of garage op een optimale manier te verwarmen. Wil je meer weten over de Speedcomfort mono set, duo set, trio set of uitbreidingsset? Of heb je nog vragen over een ander product, verwarming of het installeren van een radiator-ventilator, neem gerust contact met ons op voor een advies op maat.

Bestel je Speedcomfort radiatorventilator

Bestel nu je Speedcomfort radiatorventilator en verwarm je huis veel efficiënter. Bespaar tot wel 22% op je energie en verwarm je kamer 2x zo snel!

Shop nu

Wees als eerste op de hoogte van de nieuwste klussen, aanbiedingen en klustips. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!