De voor- en nadelen van radiatorfolie

De voor- en nadelen van radiatorfolie
Met de huidige energieprijzen is het niet gek dat steeds meer mensen op zoek zijn naar manieren om energie te besparen in huis. Met het plaatsen van radiatorfolie kun je op een relatief goedkope manier energie en geld besparen. Maar wat is radiatorfolie, hoe breng je het aan en wat kun je besparen met het aanbrengen van radiatorfolie? We leggen je alles uit! Dit zijn de voor- en nadelen van radiatorfolie.

Wat is radiatorfolie?

Radiatorfolie is een reflecterende folie die je achter de radiator of op de muur achter de radiator plaatst om warmteverlies te verminderen en energie te besparen. De folie is in verschillende soorten en maten verkrijgbaar en is meestal met dubbelzijdig tape gemakkelijk te bevestigen. Radiatorfolie isoleert de buitenmuur en het gedeelte achter de radiator en zorgt ervoor dat er geen warmte verloren gaat.

Welke soorten radiatorfolie zijn er?

Er zijn verschillende soorten radiatorfolie beschikbaar en deze kunnen variëren op basis van hun eigenschappen, installatiemethoden en toepassingen. Zo zijn er folies met een schuimlaag ertussen, met luchtkussens of juist hele dunne folies die je overal gemakkelijk achter plaatst. Sommige radiatorfolies zijn enkelzijdig isolerend, maar de meeste hebben een reflecterende kant aan beide zijden.

Warmtewerende radiatorfolie plaatsen doe je om warmteabsorptie te minimaliseren. Hiermee voorkom je dat te veel warmte absorbeert, wat kan leiden tot oververhitting van de radiator. Op maat gemaakte folie is ideaal wanneer je niet wilt knippen of meten. Dubbelzijdige radiatorfolie heeft reflecterende eigenschappen aan beide zijden, waardoor je nog efficiënter warmte kan reflecteren. Dit is handig voor radiatoren die zich niet direct tegen de muur bevinden. Alle soorten radiatorfolie hebben isolerende eigenschappen en een isolerende werking. Ze helpen stralingswarmte naar de muur te verminderen, waardoor de radiator de meeste warmte uitstraalt naar de ruimte in plaats van de muur.

Een eenvoudige klus is met standaard radiatorfolie om te isoleren aan de achterkant van de radiator. Deze folie is gemaakt van reflecterend materiaal, zoals aluminiumfolie, dat zorgt voor een goede warmte afgifte en zorgt dat er geen warmte verloren gaat. Sommige folies zijn zelfklevend, deze hebben een glanzende kant aan de voorkant en dubbelzijdige tape aan de achterkant dat zorgt voor een gemakkelijke installatie. Je hoeft geen extra bevestigingsmaterialen te gebruiken. Bij de meeste radiatorfolies bestel je bijbehorende dubbelzijdige tape waarmee je de folie gemakkelijk vastplakt op je radiator. Een alternatief voor het bevestigen is sterke magneetjes. Vaak kan radiatorfolie ook worden bevestigd aan de muur achter de radiator.

Bij het kiezen van radiatorfolie is het belangrijk om te kijken welk type folie het beste past bij de radiator en bij jouw specifieke behoeften. Bekijk altijd de verwerkingsinstructie van de fabrikant voor de juiste installatie en energiebesparing.

Volgens Milieu Centraal geeft radiatorfolie een besparing van circa 10 m3 gas per m2. 


Besparen met radiatorfolie

Radiatorfolie zorgt op een eenvoudige manier voor een besparing op je energielasten. Door het verminderen van warmteverlies aan de muur, kan radiatorfolie helpen om een ruimte gelijkmatiger, sneller en efficiënter op te warmen met directe stralingswarmte. Minder kosten dus en een warmer huis. Door besparing van energie, draagt radiatorfolie ook nog eens bij aan het verminderen van de ecologische voetafdruk en het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, waardoor het milieu centraal staat.

Radiatorfolie zorgt ervoor dat tot 90% van de stralingswarmte van de radiator wordt gereflecteerd. Volgens Milieu Centraal geeft radiatorfolie een besparing van circa 10 m3 gas per m2. Hierdoor zal de investering in radiatorfolie gemiddeld binnen één winter terugverdiend zijn.

Hoe breng je radiatorfolie aan?

Radiatorfolie aanbrengen is over het algemeen een vrij eenvoudig proces. Bevestig radiatorfolie op de volgende manier:

Benodigdheden:


Stappenplan:

1. Schakel de radiator terug en zet het uit. Zorg dat de radiator is afgekoeld voordat je gaat beginnen met radiatorfolie plaatsen.

2. Reinig achter de radiator om vet en vuil te verwijderen, zodat de radiatorfolie goed kan hechten. Wil je radiatorfolie aanbrengen op de muur, zorg dan dat deze ook goed gereinigd is.

3. Meet de lengte en de breedte van de radiator en knip de radiatorfolie ruim op maat.

4. Bevestig de folie op de achterkant van de radiator en druk het stevig aan. Bij zelfklevend folie, verwijder je de beschermende laag en bij folie zonder zelfklevende laag bevestig je het met tape of magneetjes.

5. Heb je de radiatorfolie geplaatst, controleer dan of de folie over de gehele lengte en breedte van de radiator of op de muur bedekt is en kijk of er geen stilstaande lucht via luchtbellen kan ophopen of warmte via open ruimtes kan ontsnappen. Zo blijft de meeste energie behouden.

6. Schakel vervolgens de radiator weer in, de radiator geeft optimale warmtestraling.

Voordelen van radiatorfolie

We hebben uitgelegd wat radiatorfolie is, welke soorten er zijn en hoe je het kunt toepassen. We sommen hieronder de voordelen van radiatorfolie voor je op.

  • Radiatorfolie aanbrengen is eenvoudig en zelf te installeren zonder professionele hulp.

  • Radiatorfolie reflecteert de warmte die wordt uitgezonden door de radiator terug de kamer in, in plaats van dat deze warmte in de muur wordt geabsorbeerd. Hierdoor wordt de warmte gelijkmatig verdeeld en warmte de ruimte sneller op.

  • Door het efficiënte gebruik van de radiator hoeft deze minder lang te draaien en zorgt het voor een besparing van energie en op je energielasten.

  • Het gebruik van radiatorfolie achter de radiator zorgt voor meer comfort in de ruimte, omdat de warmte gelijkmatiger wordt verdeeld.

  • Door minder gebruik van energie, draagt radiatorfolie bij aan de vermindering van de ecologische voetafdruk en de uitstoot van broeikasgassen.

  • Je bespaart op je energierekening!

Nadelen van radiatorfolie

Naast alle genoemde voordelen zijn er ook nadelen van radiatorfolie te bespeuren.

  • Bij radiatoren die zich in het midden van een ruimte bevinden of aan binnenmuren bevestigd zijn, kan de impact van isolatie beperkter zijn.

  • Soms kan vuil en stof zich ophopen op de radiatorfolie waardoor de effectiviteit wordt belemmerd. Het is belangrijk om het schoon te houden.

  • Wanneer radiatorfolie in het zicht is, is dit niet het meest fraaie gezicht.

Ga aan de slag!

Radiatorfolie is een kostenbesparende manier om energie te besparen en het comfort in je huis te verbeteren. Zo werkt radiatorfolie om warmteverlies te verminderen en de radiator efficiënter te laten werken. Kom je er niet helemaal uit, vraag om advies.

Bestel nu je radiatorfolie!

Je hebt het zo aangebracht en je bespaart direct op je stookkosten. Je koopt hier je radiatorfolie en alles om het gelijk aan te brengen zoals radiatorfolietape of magneetjes.

Bestel nu

Wees als eerste op de hoogte van de nieuwste klussen, aanbiedingen en klustips. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!