EPDM over bitumen dakbedekking

EPDM over bitumen
Het leggen van EPDM (Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer) over een bestaande bitumen dakbedekking is een populaire keuze voor renovatieprojecten. EPDM is bekend om zijn duurzaamheid, flexibiliteit en weerbestendigheid, wat het ideaal maakt voor dakbedekking. 

Maar bij een renovatieproject heb je vaak te maken met bestaande dakbedekking. Moet je het oude dakleer verwijderen of kun je de EPMD direct verwerken over de oude bitumen dakbedekking? 

In dit artikel bespreken we de voordelen, aandachtspunten en het stappenplan voor EPDM over bitumen aanbrengen.

Voordelen van EPDM aanbrengen over bitumen dakbedekking

Er zijn een aantal voordelen van het leggen van EPDM dakbedekking over bitumen in plaats van het bitumen vervangen. Hieronder zetten we de belangrijkste op een rijtje.

Kostenbesparing

Het grootste voordeel van het aanbrengen van EPDM over een bestaande bitumen dakbedekking is de kostenbesparing. Omdat de oude bitumenlaag niet verwijderd hoeft te worden, bespaar je aanzienlijk op arbeidskosten en afvoerkosten. Dit betekent dat je minder tijd kwijt bent aan de voorbereidingen en direct kunt beginnen met het aanbrengen van de nieuwe laag EPDM.

Duurzaamheid

EPDM staat bekend om zijn lange levensduur, die vaak tot 50 jaar kan reiken. Dit maakt het een zeer duurzame keuze voor dakbedekking. Daarnaast biedt EPDM uitstekende waterdichtheid, waardoor het dak beschermd blijft tegen lekkages en vochtproblemen. Deze duurzaamheid zorgt ervoor dat het dak langdurig onderhoudsvrij blijft, wat weer bijdraagt aan de kostenbesparing op de lange termijn.


Eenvoudige installatie

Een ander groot voordeel van EPDM is de eenvoudige installatie. In tegenstelling tot bitumen, dat vaak met een brander moet worden aangebracht, kan EPDM gewoon worden gelijmd. Dit maakt het proces veiliger en eenvoudiger, vooral voor doe-het-zelvers of situaties waarin gebruik van open vuur riskant is. Het gebruik van lijm in plaats van een brander verkort de installatietijd en vermindert de benodigde specialisatie en veiligheidsmaatregelen.


Aandachtspunten bij EPDM dakbedekking over bitumen

Wil EPDM aanbrengen over een bestaand dak waar bitumen is aangebracht? Hieronder hebben we een aantal aandachtspunten op een rijtje gezet als je het EPDM probleemloos wilt verwerken:


Staat van de bestaande dakbedekking

Voordat je EPDM over een bitumen dak aanbrengt, is het belangrijk om de staat van het bestaande bitumen dak te controleren. Lange blootstelling aan de zon en de uv straling kan ervoor zorgen dat het beschadigd of zelfs lek is geraakt. Kleine scheurtjes in het bitumen zijn meestal geen probleem en kunnen worden overdekt met EPDM.

Vocht en damp

Een kritische factor bij het aanbrengen van EPDM dakbedekking over bitumen is het omgaan met vocht en damp. Je wilt niet dat vocht condenseert in je constructie, dus zorg dat er een goede dampremmende folie wordt aangebracht. Naast vochtproblemen in de onderliggende dakconstructie kan vocht ook leiden tot hechtingsproblemen van de EPDM-lijm en uiteindelijk schade aan het dak. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat het bitumen goed droog is voordat je de EPDM aanbrengt en om eventuele vochtproblemen in de dakconstructie op te lossen.


Juiste EPDM Lijm

De keuze van de lijm is cruciaal voor de succesvolle installatie van EPDM over bitumen. Wil je Europees EPDM plakken? Dan gebruik je bodemlijm voor het dakoppervlak, die je direct op de bitumen aanbrengt. Voor de randen en opstanden wordt ook hier contactlijm gebruikt voor extra stevigheid en hechting. Het gebruik van de juiste lijm zorgt ervoor dat de EPDM goed vastzit en een lange levensduur heeft.


Stappenplan voor het aanbrengen van EPDM over Bitumen

Als je EPDM fole direct over bitumen wilt aanbrengen hebben we hieronder een kort stappenplan voor je.


1. Reiniging van het bitumen dak

Verwijder vuil, stof en losse delen van het bitumen dak. Zorg ervoor dat het dakoppervlak grondig wordt gereinigd met een geschikt reinigingsmiddel voor bitumen​. Zorg ervoor dat het bitumen goed droog is voor je verder gaat met de volgende stappen.


2. Folie en isolatie aanbrengen

EPDM_-_Stap_2-Hauster


Over de oude bitumen dakbedekking leggen we een dampwerende folie. De folie wordt direct op het bestaande bitumen aangebracht: zo kan geen condensvorming optreden. Leg hierover PIR isolatieplaten in een baksteensgewijze legvorm. Hierover gaan we straks de EPDM verlijmen.


3. EPDM-lijm aanbrengen

Dakvlaklijm gelijk verdelen tips


Breng EPDM-lijm aan op het bitumen dak. Gebruik een lijmrol of spuitpistool om een gelijkmatige laag aan te brengen voor optimale hechting. Zorg ervoor dat het bitumen volledig droog is voordat je de lijm aanbrengt​.


4. EPDM lijmen

EPDM aanbrengen op plat dak


Rol de EPDM folie uit over het bitumen dak. Begin aan een kant van het dak en werk geleidelijk naar de andere kant​. Je kan de EPDM folie direct op het dakleer plakken.


5. Afwerken van randen en naden

EPDM_-_Stap_5-Hauster


Gebruik een contactlijm ​om de EPDM stroken te verlijmen met de dakrand. Druk deze goed aan met een lijmroller: zo zorg je deze stevig vastgeplakt.

Op plekken waar twee EPDM stroken aan elkaar liggen wordt EPDM kit toegepast. Deze zorgt voor onder andere dakdoorvoeren voor een waterdichte verlijming.

Door deze stappen zorgvuldig te volgen, kun je een duurzaam en waterdicht dak realiseren met EPDM dakbedekking over een bestaande bitumen laag. Zorg ervoor dat je de juiste materialen en lijmen gebruikt en let op de staat van het bitumen dak voor je met de klus begint.

 

Bestel je EPDM dakbedekking

Een plat dak bedekken? Ontdek de duurzame oplossing voor daken met onze hoogwaardige EPDM dakbedekking. Onze EPDM folie biedt een waterdichte bescherming tegen extreme weersomstandigheden voor verschillende typen daken.

Naar de shop

Wees als eerste op de hoogte van de nieuwste klussen, aanbiedingen en klustips. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!