Wat is bitumen dakbedekking?

Wat is bitumen dakbedekking?
Bitumen dakbedekking, ook wel dakleer of bitumineuze dakbedekking genoemd, is één van de meest traditionele keuzes voor dakbedekking. Het is relatief goedkoop, gaat lang mee en biedt een goede bescherming aan je dak. Maar er zijn tegenwoordig betere alternatieven.

Bitumen is te verkrijgen in twee vormen: APP en SBS. APP-bitumen bestaat uit bitumen en plastische kunststof. Dit zorgt ervoor dat de dakbedekking bij alle temperaturen soepel blijft. SBS-bitumen is sterker dan APP omdat er minder kunststof aan toe is gevoegd. Dit maakt het wel minder UV-bestendig. 

Bitumineuze dakbedekking wordt voornamelijk aangebracht op platte daken. Maar wat is bitumen dakbedekking precies? En is het de juiste oplossing voor je dakklus? Lees snel verder en ontdek de beste dakbedekking voor jouw dak.


Waarvan is bitumen gemaakt?

Bitumen is een op aardolie gebaseerde vloeistof. Door lichtere fracties van aardolie tijdens de raffinage uit ruwe aardolie te verwijderen, ontstaat er een zware, donkere vloeistof. Dit is bitumen.vBij normale temperaturen is bitumen een vaste substantie. Als bitumen verwarmd wordt, wordt het vloeibaar.

Met of zonder leislag?

Bitumen is te verkrijgen met en zonder leislag. Leislag is een toplaag voor bitumen en bestaat uit fijngemalen leisteen. Bitumineuze dakbedekking kan door UV-stralen smelten en kleine barstjes krijgen waardoor de levensduur sterk achteruit gaat.

Leislag zorgt ervoor dat de dakbedekking extra beschermd wordt. Het zorgt ervoor dat het bitumen niet direct met de UV-straling in aanraking komt en biedt extra bescherming tegen verschillende weersomstandigheden. Leislag maakt de dakbedekking beter bestand tegen UV-straling en maakt het dak ook beloopbaar.

Je kunt er zelf voor kiezen of je bitumen dakbedekking met of zonder leislag wilt aanbrengen. Maar bitumen dakbedekking met leislag, beschermt je dak beter en gaat langer mee.

Waarvoor gebruik je bitumen?

Bitumen wordt veel gebruikt voor asfalt. Het wordt in het asfaltmengsel als bindmiddel gebruikt om bestanddelen zoals steenslag, zand en vulstof aan elkaar te verbinden. Daarnaast wordt bitumen ook gebruikt voor isolerende of afdichtende doeleinden voor bouwmaterialen, zoals coatings en verf.

Bitumen wordt ook veel gebruikt voor dakbedekking. Het is van oudsher één van de populairste keuzes voor dakbedekking. In de meeste gevallen wordt bitumen dakbedekking gebruikt op platte daken, maar het kan ook op licht hellende daken geplaatst worden. Licht hellende daken hebben een hellingsgraad tussen 10 en 20 graden.

Wat zijn de voordelen van bitumen?

Bitumen dakbedekking heeft een aantal voordelen. Bitumineuze dakbedekking is namelijk stevig materiaal met een goede waterbestendigheid. Hierdoor kan het goed tegen regen en voorkomt het lekkages. Het gaat relatief lang mee, mits het onderhouden wordt.

Als je kiest voor bitumen dakbedekking met leislag is het ook UV-bestendig.

Voordelen bitumen:

  • Levensduur 20 - 40 jaar

  • Waterbestendig

  • Recyclebaar als grondstof voor nieuwe dakbanen

Ondanks deze voordelen zijn er alternatieven die nog meer voordelen hebben dan bitumen. We vertellen het je iets verderop in dit artikel.

Wat zijn de nadelen van bitumen?

Hoewel bitumen dakbedekking voordelen heeft, zitten er ook een aantal nadelen aan verbonden. Ten eerste is bitumen lastig aan te brengen omdat je dit met open vuur doet.

Het materiaal bevat naden, waardoor je deze goed moet dichten om lekkages te voorkomen. En het materiaal vereist onderhoud.

Een ander nadeel van bitumineuze dakbedekking is dat de kwaliteit en de levensduur van bitumen erg afhankelijk is van het type variant. Het is dus belangrijk om niet per se voor de goedkoopste variant te gaan, omdat je dan ook inlevert op de kwaliteit van de dakbedekking.

Nadelen bitumen:

  • Onderhoud nodig

  • Bevat naden

  • Verwerking met open vuur

Wat is de levensduur van bitumen?

Een bitumen dak heeft een gemiddelde levensduur van 20 tot 40 jaar. Zoals wij hierboven al vermeld hebben, is dit wel afhankelijk van het type bitumen waar je voor kiest.

Door het dak goed te onderhouden kan bitumen tot 40 jaar mee gaan. Het is hierbij belangrijk dat het dak regelmatig geïnspecteerd wordt, bij voorkeur door een dakdekker.

Wat kost bitumen dakbedekking?

De gemiddelde prijs van bitumen dakbedekking per m² ligt tussen € 25,- en € 50,-. Aangezien de kwaliteit en de levensduur van bitumen afhankelijk is van het soort bitumen, is het wel belangrijk om niet direct voor de goedkoopste optie te gaan.

Wat zijn alternatieven voor bitumen?

Zoals we al steeds noemen zijn er tegenwoordig betere alternatieven voor je dakbedekking dan bitumen. Ondanks dat bitumen dakbedekking geen slechte keuze is, is het moderne EPDM waarschijnlijk een nog betere keuze.

EPDM-dakbedekking

EPDM is gemaakt van synthetisch rubber, het is heel elastisch en beschermd je dak tegen verschillende weersomstandigheden. EPDM is bestand tegen UV-straling en kan tegen temperaturen tussen de -35°C en 120°C.

EPDM-dakbedekking is eenvoudig zelf aan te brengen omdat je het op maat bestelt en op je dak lijmt. Je hebt dus geen open vuur nodig om het aan te brengen.

EPDM kan in de meeste gevallen niet een oude roofinglaag geplaatst worden, omdat hierdoor vochtproblemen kunnen ontstaan. Je kunt EPDM in de meeste gevallen ook niet over bitumen dakbedekking heen aanbrengen. EPDM is wel ideaal voor een nieuw dak

Het materiaal waar EPDM van gemaakt is, is zeer sterk en flexibel. Hierdoor is het niet alleen bestand tegen alle weersomstandigheden, maar ook tegen scheuren en breken. De verwachte levensduur van EPDM is daarom 50 jaar.

Shop nu EPDM dakbedekking

Wat is beter EPDM of bitumen?

Wij krijgen vaak de vraag: wat is beter bitumen of EPDM? Daar hebben we maar één antwoord op, EPDM.

Bitumen heeft namelijk een kortere levensduur in vergelijking met EPDM. Bitumen 20 tot 40 jaar met goed onderhoud. EPDM wel tot 50 jaar en ook nog eens stuk onderhoudsvriendelijker dan een bitumen dak. 

Een ander verschil is de mate waarin de dakbedekking wordt opgeleverd. Bitumen dakbedekking wordt in rollen opgeleverd. Deze rollen moeten naast elkaar worden geplaatst. Het is hierbij erg belangrijk dat de rollen goed op elkaar aansluiten zodat er geen naden ontstaan. Deze naden kunnen namelijk voor lekkage zorgen.

EPDM daarentegen, wordt in één stuk opgeleverd. Dit hele stuk bedekt het gehele dak waardoor er geen naden kunnen ontstaan en de kans op lekkage een stuk kleiner is.

In de meeste gevallen wordt bitumen gebrand. Je kunt ervoor kiezen om dit zelf te doen, maar het is verstandig om dit door een ervaren dakdekker te laten doen. Doordat EPDM op het dak gelijmd wordt, kan je dit eenvoudig zelf doen en hoef je geen dakdekker in te huren. 

Onze voorkeur gaat daarom uit naar EPDM-dakbedekking. Bekijk ons artikel over EPDM-dakbedekking om meer te weten te komen over de voordelen of check dit artikel waarin we bitumen en EPDM met elkaar vergelijken.

Hoe breng je bitumen aan?

Bitumen kan gebrand en gelijmd worden. Hoewel lijmen eenvoudiger is om zelf uit te voeren, wordt bitumen in de meeste gevallen gebrand. Dit komt voornamelijk doordat het lijmen van bitumen een stuk duurder is.

Het is verstandig om gebruik te maken van een onderlaag zodat het dak beschermd wordt tegen de hitte van het branden. 

Bitumen wordt in rollen aangeleverd. Deze rollen moeten naast elkaar worden geplaatst in verschillende stroken met een overlapping van 10 cm. Dit vermindert de kans op naden en daarmee op lekkage. 

De onderste laag van de bitumen rol wordt tijdens het uitrollen verhit met een vlam waardoor het smelt. Hierdoor blijft het na het afkoelen goed zitten. Meestal wordt bitumen dakbedekking geplaatst door een professionele dakdekker.

Een alternatief hiervoor is zelfklevend bitumen dakbedekking. Het voordeel hiervan is dat je de dakbedekking niet hoeft te lijmen of te branden en je daardoor een stuk sneller klaar bent.

Ga jij je dak bedekken?

Ben je van plan om je dak te bedekken? Wij adviseren om te kiezen voor EPDM-dakbedekking in plaats van bitumen. EPDM heeft een lange levensduur, is makkelijker aan te brengen en beschermt je dak tegen alle weersomstandigheden. Wij leggen stap-voor-stap uit hoe je je dak bedekt met EPDM en verkopen alle benodigdheden voor je klus. 

Stappenplan bedek je dak met EPDM

Check dit stappenplan met klusvideo en ontdek hoe jij je dak bedekt met EPDM.

Bekijk het klusadvies

Wees als eerste op de hoogte van de nieuwste klussen, aanbiedingen en klustips. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!