Garage isoleren

Garage isoleren
Wil jij je garage ombouwen naar een leefruimte, wil je vocht en schimmel tegengaan in de garage of wil je de algemene energiezuinigheid van je huis verbeteren? Wat je doel ook is, je garage isoleren is in dit geval het antwoord. Lees verder en ontdek hoe jij een garage kan isoleren, welke voordelen dit heeft, wat de kosten zijn en welke materialen je nodig hebt


Heeft een garage isoleren zin?

Of het isoleren van een garage zin heeft hangt af van verschillende factoren en het doel. Wil je de garage ombouwen tot kantoor? Dan heeft het zeker zin om deze ruimte te isoleren. Door isolatie creëer je een aangenaam leefklimaat en blijft de ruimte in de winter lekker warm en in de zomer lekker koel. Maar ook als je garage aan je woning is bevestigd kan een goed geïsoleerde garage bijdragen aan de algehele energiezuinigheid van het huis. Je gaat de kou tegen die vanuit je garage je huis in trekt. Maar isoleren kan ook een oplossing zijn tegen schimmel- en vochtproblemen in de garage.

Voordelen garage isoleren

 • Extra leefruimte

 • Fijner binnenklimaat

 • Gaat schimmel- en vochtproblemen tegen

 • Positieve bijdrage aan energiezuinigheid van het huis

 • Hoger energielabel voor de woning

Hoe kan je het beste een garage isoleren?

Je kan verschillende onderdelen van je garage isoleren, zoals het garage dak isoleren, de garage muren isoleren, de garagevloer isoleren en zelfs de garagedeur kan je isoleren. Ook kan je een garage met verschillende isolatiematerialen isoleren, zoals met PIR-platen of met minerale wol (glaswol).

Wat de beste manier is om jouw garage te isoleren is afhankelijk van je wensen, budget en het doel van je klus. Maar ook van de huidige situatie en constructie. Is er al isolatiemateriaal aanwezig bijvoorbeeld? Dat bepaald vaak welke garage isolatie je wel of niet kunt gebruiken.

Er is één ding waar je altijd naar wilt streven en dat is een hoge isolatiewaarde bereiken.

Er is één ding waar je altijd naar wilt streven en dat is een hoge isolatiewaarde bereiken.


Het garagedak isoleren

Wanneer je een ruimte gaat isoleren is altijd slim om te beginnen met het dak. Warmte stijgt op en daardoor verlies je de meeste warmte via het dak. Door dit te isoleren behaal je dus het meeste rendement en merk je het grootste verschil. Begin dus altijd met dakisolatie!

Wanneer je gaat beginnen met je garagedak moet je eerst een aantal dingen checken. Op basis hiervan ga je bepalen of je het dak van binnenuit gaat isoleren of van buitenaf. 

1. Heb je een hellend dak of een plat dak?

2. Welke bestaande dakbedekking ligt er op je dak?

3. Hoe is de dakconstructie?

Plat dak van buitenaf isoleren met PIR-platen

Heb je een plat dak en wil je deze ook meteen voorzien van nieuwe dakbedekking? Dan kan je het beste je dak van buitenaf isoleren. In deze klus ga je niet alleen voor platdak isolatie maar ook (opnieuw) bedekken. De stappen in het kort gaan als volgt:

1. Zorg dat je dak schoon en leeg is. Oude dakbedekking moet eerst verwijderd worden wil je beginnen met deze klus.

2. Breng een dampremmende folie aan op je dak.

3. Schroef PIR-platen vast op je dak.

4. Lijm EPDM-dakbedekking op je dak.

Wil je weten hoe deze klus precies gaat? We hebben een uitgebreide instructievideo, een lijst met spullen en een gedetailleerd stappenplan voor je.

Bekijk deze op onze kluspaginaPlat dak van binnenuit isoleren met glaswol

Wil je geen nieuwe dakbedekking aanbrengen of liever niet het dak op? Dan kan je ook van binnenuit isoleren. Dit doe je met glaswol en een klimaatfolie. De meeste platte daken zijn namelijk voorzien van een dampdichte laag aan de buitenkant zoals bitumen. Hierdoor moet je met een dampopen materiaal en een klimaatfolie werken.

De stappen samengevat:

1. Klem de glaswol tussen de balken of maak een rachelwerk aan het plafond om het isolatiemateriaal tussen te klemmen.

2. Je gaat nu de klimaatfolie aanbrengen. Deze niet je vast aan de balken.

3. Maak (opnieuw) een rachelwerk zodat je hier de afwerken op kan bevestigen.

4. Kies voor plafondplaten of gipsplaten om je plafond netjes af te werken en het isolatiemateriaal te beschermen.

Wil je weten hoe deze klus stap-voor-stap gaat? We hebben een uitgebreide instructievideo en een gedetailleerd stappenplan voor je. Ook zie je hier precies welke spullen je nodig hebt.

Bekijk deze op onze kluspagina

 

Een hellend dak gaan isoleren?

Heeft jouw garage een schuin dak? Ook deze kan je natuurlijk isoleren. Dit doe je van binnenuit. Bij deze isolatieklus kan je in de meeste gevallen kiezen voor allerlei soorten isolatie: glaswol, harde isolatieplaten (PIR) of zelf kant-en-klare oplossingen zoals het biobased systeem van Isovlas of PIR met gips. De producten hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Wel verstandig om altijd even te checken of er al isolatiemateriaal aanwezig is, voordat je een keuze maakt.

Het isolatiemateriaal in het kort:

Glaswol: flexibel, makkelijk in lastige hoekjes, bijna in alle situaties toepasbaar, verwerken in combinatie met een isolatiefolie, dikke isolatielaag

PIR-platen: lichtgewicht, direct tegen dakbeschot lijmen of klemmen, geen folie nodig, dunne isolatielaag met een hoge isolatiewaarde

Isovlas alles-in-een-systeem: biobased vlasisolatie, in één handeling aangebracht en afgewerkt, geen isolatiefolie nodig

PIR met gipsplaten: direct tegen het dakbeschot lijmen, één handeling aangebracht en afgewerkt, dunne isolatielaag met een hoge isolatiewaarde

Voor elk isolatiemateriaal hebben een we een uitgebreide klusinstructie. Je ziet in onze video precies hoe je de isolatie aanbrengt en leest in de stappenplannen welke spullen je nodig hebt. Daarnaast geven we je handige tips! Ga hier direct naar de klusinstructies:

 


Hoe moet je de garage muur isoleren?

Wil je de hele garage isoleren? Dan zal je ook de muren moeten isoleren. De binnenmuur isoleren is een stuk makkelijker dan de buitenmuur. Je verliest iets van de ruimte, maar wint enorm in het energieverbruik en je hebt dan wel echt goed de garage geïsoleerd. De muur of muren isoleren doe je door middel van een voorzetwand. Hiermee creëer je een dubbele wanden met een laag isolatie ertussen. Voor deze klus gebruik je glaswol als isolatie in combinatie met isolatiefolies.

De stappen in het kort voor het maken van een voorzetwand:Begin met het plaatsen van spouwlatten tegen de muur. Hiermee creëer je een spouw van ongeveer 2 cm.

1. Breng dan de dampopenfolie aan met een tacker. Zorg voor overlappen bij de vloer, plafond en zijkanten van de muren.

2. Maak nu een raamwerk om straks de isolatie tussen te klemmen.

3. Plaat de isolatie tussen het raamwerk.

4. Vervolgens plaats je een dampremmende folie en werk je deze goed luchtdicht af.

5. Werk nu je muren af met gipsplaten.

Bekijk deze hele klus op onze kluspagina. Hier vind je een uitgebreide stappenplan, instructievideo en talloze tips. Ook vind je hier precies welke isolatie we gebruiken en welke materialen je nog meer nodig hebt.

Bekijk de klus


De garagevloer isoleren

Wanneer je de vloer wilt isoleren, moet je ook eerst een aantal dingen weten. Gaat het om een betonvloer of om een houten vloer? Of heb je een kruipruimte onder je garage waardoor je niet de vloer hoeft te isoleren maar de ruimte eronder kan isoleren? En heb je wel ruimte om te isoleren?Je vloer isoleren van bovenaf zorgt er altijd voor dat de vloer wat omhoog komt. Je moet hierbij dus goed rekening houden met je deuren. Je vloer isoleren blijft een goed idee wanneer je de garage echt wilt ombouwen tot leefruimte.

Het isoleren van een betonvloer van bovenaf is een vrij gemakkelijke klus. Dit komt omdat je isolatiemateriaal gemakkelijk bovenop de betonnen vloer kunt plaatsen. Isolatieplaten zoals PIR-platen zijn hiervoor uitermate goed geschikt. Vooral PIR isolatie is geschikt; je kunt dan relatief dun isoleren en toch een goede isolatiewaarde behalen. Ook zijn deze isolatieplaten drukvast, waardoor je er goed op kan lopen.

We hebben voor het isoleren van je vloer nog geen klusinstructie, maar wel alle materialen in onze shop. Je koopt bij ons precies de platen die je nodig hebt voor je klus. Daarnaast geven we graag persoonlijk advies dat past bij jouw situatie. Stel je vraag via onze klantenservice.

Moet je ook de garagedeur isoleren?

Wil je echt van een ongeïsoleerde garage ongeïsoleerde garage naar perfecte garage isolatie? Dan kan je ervoor kiezen om ook de garagedeur te isoleren. Dat kan op verschillende manieren. Heb je een hele oude garagedeur? Dan kan je deze misschien vervangen voor een nieuwe geïsoleerde deur. Deze deuren zijn vaak gemaakt van moderne materialen. Een houten garagedeur isoleert niet goed in tegenstelling tot een aluminium deur bijvoorbeeld. Ook kunnen tochtstrips rondom de kozijnen van je deur helpen om koude tocht tegen te gaan.

Hoeveel kost het om een garage te isoleren?

Nu je aan de slag gaat met garage isolatie wil je natuurlijk weten wat dit kost. Maar de totale kosten hangen heel erg af van de situatie en hoe je de klus gaat uitvoeren. Hoeveel vierkante meter is je garage en welke isolatie kies je? Hoeveel je investering ook is, het levert uiteindelijk een mooie besparing op. Zeker wanneer je de klus zelf uitvoert. Je garage laten isoleren is namelijk een stuk duurder. Het verschil is zelfs zo groot dat je gemiddeld 4 keer goedkoper uit bent, wanneer je een klus zelf uitvoert.

Dit zijn de gemiddelde kosten per vierkante meter per klus en isolatiesoort. Zo kan je zelf je rekensom maken.

 • Schuin dak isoleren met glaswol en afwerken met gips: € 25,50 p/m2

 • Schuin dakisolatie met PIR-platen en afgewerkt met plafondplaten: € 52,50 p/m2

 • Schuin dakisolatie met Isovlas alles-in-één-systeem: € 85 p/m2

 • Schuin dakisolatie met PIR met gips: € 52,50 p/m2

 • Plat dak isoleren met glaswol en afwerken met plafondplaten (binnenuit): € 41,50 p/m2

 • Plat dak isoleren met PIR en bedekken met EPDM (buitenaf): € 27,95 p/m2

 • Voorzetwand isoleren met glaswol: € 66,50 p/m2

 • Vloerisolatie met PIR-platen: € 25,50 p/m2


Garage isolatie: ga zelf aan de slag!

Bij het isoleren van de garage zijn dus veel opties mogelijk: de muur van de garage isoleren, vloerisolatie en platdak isolatie. En om welke reden je het ook doet, vanwege vocht, een extra leefruimte of om een hoger energielabel te verkrijgen het levert je uiteindelijk altijd winst op!

Ga dus zelf aan de slag met je garage, wij helpen je met alle stappen en materialen en staan voor je klaar om alle vragen te beantwoorden voor, tijdens en na je klus. Succes!

 

Vraag maar raak!

Onze klantenservice staat klaar voor al jouw klusvragen. Ze denken graag met je mee zodat jij je klus het beste uit kan voeren.

Neem contact op

Hulp nodig bij het kiezen van de beste materialen voor jouw huis?

Vul jouw situatie in en wij helpen je met de beste klus én het berekenen van de materialen. Jij hoeft alleen nog maar te bestellen en je kan direct aan de slag!

Jouw Huis
Samen kiezen we welke materialen passen bij jouw huis en situatie
Jouw afmetingen
We helpen je met het berekenen van het oppervlakte dat je gaat isoleren
Jouw kluspakket
We zorgen dat je precies weet welke materialen je nodig hebt

Wees als eerste op de hoogte van de nieuwste klussen, aanbiedingen en klustips. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!