Besparen op verbouwing: doe het zelf!

Besparen op verbouwing: doe het zelf!
Verbouwen betekent vaak wachten op een aannemer, loodgieter, elektricien en de schilder. Daarnaast kan dit behoorlijk in in de papieren lopen. Of je nu de keuken wilt aanpakken, de badkamer wilt verbouwen of de woonkamer een flinke upgrade wilt geven, de kosten kunnen behoorlijk oplopen. Maar … er is natuurlijk een simpele manier te bedenken om geld te besparen op verbouwingskosten: doe het zelf!

 

Door zelf klussen aan te pakken en met de juiste planning, tools en doorzettingsvermogen kunnen zelfs beginnende klussers mooie resultaten behalen die ook financieel positief uitpakken. We hebben een aantal redenen waarom zelf verbouwen een slimme en kosteneffectieve keuze kan zijn.

Inhoudsopgave

  • Verbouwen een kostenpost?
  • Zelf doen is 4x goedkoper dan professionals inhuren!
  • Flexibiliteit in je budget
  • Leer nieuwe vaardigheden; je kan het echt zelf
  • Materialen kopen: bekende bouwmarkten versus de online bouwmarkt
  • Trots en voldoening
  • Toch een vakman inhuren?
  • Maak goede afspraken
  • Subsidie aanvragen
  • Ga aan de slag!

Verbouwen een kostenpost?

Verbouwen een kostenpost? Jazeker! Een verbouwing kost altijd veel geld, maar je doet het natuurlijk voor een goed doel. Het is niet alleen de klus zelf die aangepakt moet worden, maar er komen ook andere kosten en factoren bij kijken waar je misschien niet direct bij nadenkt. Denk bijvoorbeeld aan de materialen die je koopt bij bouwmarkten, het huren van een container om afval van het slopen in te leggen en de bijkomende afvoerkosten van materialen. Dit zijn kosten die er allemaal extra bijkomen en die je niet moet vergeten, want dan kan het weleens tegenvallen.

Maar er spelen misschien ook nog andere factoren mee bij de verbouwing van je huis. Misschien wil je na de verbouwing ook nog wel de inrichting van je huis of ruimte aanpakken, dus neem ook deze kostenpost mee in je plannen en budget. Producten zoals verf, deuren, kasten, tegels en andere producten lopen flink op en dan hebben we het nog niet eens over een aanbouw, dakkapel en andere dingen. Zorg dat je verstandig je geld gebruikt.

Tip: heb je meer buren die ook plannen hebben om verbouwingen te realiseren, dan kun je wellicht samen grote aankopen doen, zoals een aanbouw of dakkapel/prefab dakkapel. Dit scheelt vaak enorm in de kosten en je kunt samen dezelfde afmeting dakkapel voeren in dezelfde kleur verf bijvoorbeeld, wat tevens een mooi aangezicht geeft.

 

Zelf doen is 4x goedkoper dan professionals inhuren!

De grootste kostenpost bij verbouwingen is vaak de arbeid. Het inhuren van professionals kan duur zijn vanwege de arbeidskosten en voorrijkosten die zij in rekening brengen. Meestal berekenen ze een tarief per uur, een vaste prijs of totaalprijs voor het aan te pakken project en dit kan behoorlijk oplopen. De gemiddelde prijzen zijn namelijk best hoog door een te kort aan vakmannen.

Wist je dat zelf doen, gemiddeld vier keer goedkoper is dan een project laten uitvoeren? Door zelf de handen uit de mouwen te steken, bespaar je deze arbeidskosten volledig waardoor je een groot deel van je geld in je zak kunt houden of uit kunt geven aan andere klussen. Je kunt ook klussen die je echt niet zelf aan kunt pakken laten uitvoeren door een aannemer of vakman en de rest van de klussen zelf aanpakken, zoals het meeste sloopwerk, isoleren of het schilderwerk.

Wist je dat zelf doen, gemiddeld vier keer goedkoper is dan een project laten uitvoeren? 

Flexibiliteit in je budget

Wanneer je zelf de verbouwing uitvoert, heb je volledige controle over waar je geld naartoe gaat. Je kunt beslissen welke materialen en apparatuur je wilt gebruiken en waar je op kunt besparen. Dit geeft je de flexibiliteit om je budget optimaal te benutten en hiermee bepaal je zelf hoe hoog de kosten van de verbouwing gaan worden. Maak gebruik van een goede planning en maak vooral ook een financiële planning voor jezelf inclusief een extra buffer voor kosten die je niet had bedacht, zodat je enigszins een idee hebt wat je wilt en kunt verwachten en uitgeven aan de verbouwing.

Leer nieuwe vaardigheden; je kan het echt zelf

Zelf een verbouwing uitvoeren biedt een unieke kans om nieuwe vaardigheden te leren en bestaande vaardigheden te verbeteren. Of het nu gaat om het leggen van tegels, het installeren van sanitair of elektriciteit, het verduurzamen van je zolder, het leggen van laminaat op de vloer, installeren van vloerverwarming of het schilderen van muren, elke stap van het proces biedt waardevolle leerervaringen die van pas kunnen komen in de toekomst.

Misschien heb je nog nooit isolatie aangebracht op zolder of wil je een aanbouw zetten of een waterleiding aanleggen, maar heb je dit nog nooit gedaan of vind je het lastig waar je moet beginnen met slopen? Alles moet een eerste keer zijn, maar misschien heb je wel vrienden of buren die vaker hebben geklust en hun expertise willen delen. Of misschien kunnen ze je tips geven die je gebruikt tijdens het klussen. Ook zijn er genoeg websites en video's online te vinden, die je helpen met bepaalde klussen. Zo helpen wij je stap-voor-stap met al je isolatieklussen en laten we gedetailleerd zien hoe je een dak bedekt.

Kijk online of help mee met de vakspecialisten die je hebt ingeschakeld, want daar leer je enorm veel van.

Materialen kopen: bekende bouwmarkten versus de online bouwmarkt

Wil je nieuwe materialen kopen? Koop slim. Een bouwmarkt kan overweldigend zijn. 1000 verschillende schroeven, 30 verschillende soorten kit, eindeloos zoeken en sjouwen en dan ook nog een goed advies krijgen: dat is lastig. Dat kan beter dachten wij. Wij bieden geen 1000 verschillende schroeven aan, maar juist díe materialen die bij een klus horen. Voorzien van een goede uitleg met ondersteuning van echte vaklui.

Om je verbouwkosten te verlagen, vergelijk je eenvoudig prijzen van nieuwe materialen, kun je voorafgaand maatwerk oplossingen bespreken en je kunt altijd bellen voor persoonlijk advies. Nog een bijkomend voordeel is dat de materialen thuis worden bezorgd, zodat je niet naar de winkel hoeft en niet hoeft te sjouwen met zware materialen. Het levert je niet alleen geld op, maar het levert je ook veel tijdwinst op die je liever gebruikt voor het klussen.

Trots en voldoening

Het voltooien van een verbouwingsproject met eigen handen geeft een gevoel van trots en voldoening. Het zien van het eindresultaat en te weten dat je het helemaal zelf hebt gedaan, kan enorm bevredigend zijn. Hoewel het zelf uitvoeren van een verbouwingsproject veel voordelen biedt, is het belangrijk om realistisch te blijven over je eigen vaardigheden en de omvang van het project. Sommige taken kunnen complex zijn en vereisen mogelijk professionele expertise.

Al met al biedt het zelf uitvoeren van een verbouwing aanzienlijke voordelen, zowel financieel als persoonlijk. Door zelf de handen uit de mouwen te steken, kun je niet alleen geld besparen, maar ook waardevolle vaardigheden opdoen en een gevoel van trots en voldoening ervaren. Dus waar wacht je nog op? Pak die gereedschapskist en begin met het realiseren van je droomverbouwing.

Door zelf de handen uit de mouwen te steken, kun je niet alleen geld besparen, maar ook waardevolle vaardigheden opdoen en een gevoel van trots en voldoening ervaren.

Toch een vakman inhuren?

Wil je toch liever een vakman inhuren? Vraag offertes aan. Soms kan het handig of zelfs nodig zijn om vakmensen in te schakelen. Wanneer je toch vakmensen of aannemers wilt inhuren voor bepaalde klussen, zorg dan dat je verschillende offertes en vooral ook gratis offertes aanvraagt. Het aanvragen van meerdere offertes geeft je een goede indicatie van de richtprijs en zo kun je zelf inschatten wat je wilt laten doen en wat je zelf wilt aanpakken. Er zit soms een behoorlijk verschil in tarief van vakmensen, dus het is de moeite waard om het uit te zoeken. Dit biedt juist duidelijkheid en extra opties. Je kan ook natuurlijk ook offertes aanvragen voor de materialen.

Maak goede afspraken

Ga je uiteindelijk akkoord met een voorstel van een aannemer, zorg dat jullie alle afspraken van tevoren goed doorgesproken hebben, maak duidelijke afspraken onderling en leg ze schriftelijk vast. Dit is zowel voor jou als voor de aannemer een prettige werkwijze. Als er bijvoorbeeld klussen niet goed zijn uitgevoerd, dan heb je alles op papier staan en gaat het je geen onnodig extra geld kosten of een conflict opleveren. Spreek ook goed af welke klussen je zelf uitvoert. Soms kan je ook de wat moeilijkere dingen door de vakman laten doen, maar zelf de afwerking bijvoorbeeld.

Subsidie aanvragen

Onderzoek ook of er subsidies zijn voor de verbouwing of verduurzaming van je woning. Je kunt bijvoorbeeld subsidie krijgen voor het isoleren van gevels, daken, muren, vloeren en HR++ glas, het aansluiten op een warmtenet of het plaatsen van een warmtepomp. Bij het verduurzamen van je woning, werk je tevens aan goed energielabel. Kijk voor welke subsidies je in aanmerking komt en laat ze beoordelen. Let op, meestal gelden subsidies alleen als je een klus laat uitvoeren.

Ga aan de slag!

Met deze tips kan je zelf aan de slag met je verbouwing. Heb je vragen over het isoleren van je woning of ga je aan de slag met je dak? Dan kan je bij ons terecht. Onze vakmensen staan voor je klaar om je te helpen bij het adviseren van de juiste materialen en de juiste stappen. Succes!

Hulp nodig bij je dak isoleren?

Twijfel je nog welke materialen en folies het meest geschikt zijn voor jouw schuine dak? Start dan onze keuzehulp. Hierin vul je jouw situatie en wensen in en wij helpen je met de juiste materialen en hoeveelheden. Handig he?

Start de keuzehulp