Is PIR duurzaam?

Isoleren is sowieso een duurzame keuze maar zijn PIR-isolatieplaten ook duurzaam? In dit artikel gaan we dieper in op de duurzaamheid van PIR en wat het voor jou kan betekenen als je gaat isoleren.
PIR als materiaal is niet duurzaam. PIR wordt gemaakt van polyisocyanuraat een kunststof. Maar isoleren met PIR is wél duurzaam. Je bespaart een hoop energie door te isoleren met PIR.
Wat is PIR?
PIR staat voor polyisocyanuraat een kunstof. Dit wordt gemaakt van isocyanaten waaraan katalysatoren en drijfgassen worden toegevoegd. PIR is een type isolatiemateriaal dat bekend staat om zijn uitstekende isolerende eigenschappen. PIR-isolatieplaten hebben een hoge isolatiewaarde met relatief dun materiaal, wat betekent dat ze zeer effectief zijn in het verminderen van warmteverlies. Dit is niet alleen goed voor je comfort, maar ook voor het milieu en je portemonnee, omdat je veel minder energie verbruikt.
Is PIR-isolatie duurzaam?
PIR zelf niet per se duurzaam als in milieuvriendelijk. PIR-isolatie is gemaakt van kunststof (plastic) Dat maakt PIR een bron is van microplastics in de omgeving, met name bij het zagen komen veel stofvormige plastic deeltjes vrij.
Ook zijn PIR-platen niet goed te recyclen. Het materiaal vergaat bijna niet. Met als voordeel, dat PIR-isolatieplaten wel een hele duurzame levensduur hebben. PIR-isolatie gaat wel 50 jaar mee!
Sowieso is je huis isoleren een hele duurzame keuze. De voordelen ten opzichte van duurzaamheid van isoleren an sich zijn groter dan de nadelen van de niet-duurzame eigenschappen van PIR. De hoge Rd-waarde (de isolatiewaarde) van PIR betekent dat je dunner materiaal nodig hebt om dezelfde isolerende werking te bereiken in vergelijking met andere isolatiematerialen, zoals minerale wol. Dit maakt PIR een slimme keuze als je kijkt naar de impact op het milieu.
Voordelen & nadelen van PIR-isolatie
V Hoge isolatiewaarde: PIR-platen hebben een uitstekende isolatiewaarde, wat betekent dat ze effectief zijn in het vasthouden van warmte. Dit helpt om flink energie te besparen.
V Lange levensduur: PIR heeft een lange levensduur (50 jaar), wat betekent dat je niet vaak hoeft te vervangen. Dit is beter voor het milieu, omdat je minder afval genereert.
V Drukvast: PIR-platen zijn drukvast, wat betekent dat ze goed bestand zijn tegen belasting. Dit is vooral handig als je ze op een plat dak of als vloerisolatie gebruikt.
V Lichtgewicht en makkelijk te monteren: PIR-platen zijn heel licht wat het makkelijk maakt om het te verwerken. Denk aan naar zolder sjouwen of het dak op.
V Vochtbestendig: PIR is vochtbestendig, maar niet waterdicht.
- Brandbaar: PIR is weliswaar slecht brandbaar, maar als het toch brandt worden schadelijke gassen gevormd.
- Geen duurzaam materiaal: PIR wordt gemaakt van kunststof en geproduceerd met niet milieuvriendelijke stoffen.
- Recycling: PIR is niet recyclebaar.
Vergelijking met andere isolatiematerialen
PIR-isolatieplaten zijn een populaire keuze, maar hoe verhouden ze zich tot andere isolatiematerialen wat betreft duurzaamheid. Laten we eens kijken naar enkele veelgebruikte alternatieven:
- Glaswol: dit materiaal heeft een lagere isolatiewaarde met dezelfde dikte dan PIR. Glaswol wordt weliswaar gemaakt van gerecycled glas, maar dit wordt bij hoge temperaturen gesmolten waardoor de productie ervan niet per se duurzaam is.
- Vlaswol: vlaswol is gemaakt van de vlasplant, van de reststromen van de linnenproductie. Vlaswol is hierdoor een heel duurzaam materiaal.
- Houtvezel: houtvezel wordt ook gemaakt van reststromen van de houtproductie. Ook dit is een duurzame keuze, want het is natuurlijk materiaal dat gerecycled kan worden.
Duurzaam isoleren met PIR
Als je besluit om PIR-isolatieplaten te gebruiken, zijn hier enkele praktische tips om het meeste uit je investering te halen:
1. Kies de juiste dikte: Afhankelijk van je woning en de gewenste isolatiewaarde, is het belangrijk om de juiste dikte van de PIR platen te kiezen. hoe dikker, hoe hoger de isolatiewaarde en hoe duurzamer je huis wordt.
2. Zorg voor een goede aansluiting: Bij het isoleren is het essentieel dat de platen goed aansluiten. Dit voorkomt koudebruggen en tocht en zorgt voor een betere isolatie. Plak alle naden goed dicht met aluminiumtape.
3. Kies voor afwerking: Afwerken met gips of plafondplaten zijn essentieel voor goede isolatie en brandveiligheid.
Energiebesparing met PIR
Door PIR-isolatie te gebruiken, kun je aanzienlijk besparen op je maandelijkse energiekosten. De hoge isolatiewaarde zorgt ervoor dat je woning beter geïsoleerd is, waardoor je minder hoeft te stoken in de winter en minder koeling nodig hebt in de zomer. Dit leidt niet alleen tot lagere energiekosten, maar ook tot een duurzame woning.
Kies jij voor PIR-isolatie?
Zijn PIR-platen duurzaam? Nee. Is isoleren met PIR duurzaam? Ja! Met zijn lange levensduur en hoge isolatiewaarde is PIR-isolatie een uitstekende keuze voor iedereen die zijn woning wil isoleren. Of je nu een gemiddelde hoekwoning hebt of een groter gebouw, PIR isolatieplaten helpen je om de maandelijkse kosten te verlagen en je wooncomfort te verbeteren. Dus, als je gaat isoleren, overweeg dan zeker de voordelen van PIR als een slimme en duurzame keuze!

PIR isolatie kopen?
Bekijk het uitgebreide aanbod PIR isolatie in onze webshop. PIR met aluminium cachering of PIR met gips voor een kant-en-klare oplossing. En shop direct alle toebehoren erbij.
Naar de shop