Hoe moet ik mijn appartement verduurzamen?

Appartement verduurzamen

Het verduurzamen van je appartement is een positieve stap om je ecologische voetafdruk te verminderen en flink te besparen op je energierekening. Omdat je in een appartement vaak te maken hebt met gedeelde ruimtes en een gedeeld dak is je eigen appartement verduurzamen soms een uitdaging. Je krijgt te maken met de VvE en andere subsidies. Toch kan je met een aantal aanpassingen al een groot verschil maken. We hebben enkele suggesties om je appartement met óf zonder subsidie te verduurzamen, lees en laat je inspireren!

Shop meteen je isolatiemateriaal

Welke energiebesparende maatregelen kan je zelf doen?

  • Isoleren van plafond en vloer en het plaatsen van voorzetwanden.

  • Radiatoren vervangen of radiatorfolie aanbrengen.

  • Tochtwering plaatsen.

  • HR-ketel vervangen.

  • Hybride warmtepomp plaatsen.

  • Minder energie gebruiken: koken op inductie, LED-verlichting gebruiken en een slimme energiemeter plaatsen.

Voor welke maatregelen heb je de VvE nodig?

  • Isolatie van het dak, de gevel en de beganegrondvloer.

  • Zonnepanelen plaatsen.

  • Gemeenschappelijke warmtepomp plaatsen.

  • Ramen voorzien van hoog rendement beglazing, tenminste HR++ glas.


Vereniging van eigenaren (VvE)

Voordat je aan de slag gaat met het aanbrengen van duurzame maatregelen of isolatie, is het belangrijk om met de verhuurder van het hele gebouw of vereniging van eigenaren (VvE) te overleggen. Met de VvE kun je overleggen wat de (subsidie) mogelijkheden zijn voor gezamenlijke ruimtes, zoals het dak of de buitenkant van het gebouw. Je hebt namelijk toestemming van de VvE nodig voor sommige aanpassingen. Het kan zijn dat bepaalde duurzame maatregelen mogelijk niet toegestaan zijn in het gebouw volgens de huur- of koopovereenkomst. Of dat je instemming nodig hebt van de andere leden van de VvE, oftewel andere bewoners. Check ook altijd of er subsidie is voor de maatregelen die wilt gaan nemen. Er bestaan zowel subsidies voor VvE's als voor individuen.

Subsidie aanvragen

Voor veel maatregelen bestaan subsidiemogelijkheden. Vraag energieadvies aan de gemeente en de VvE van het appartementencomplex, welke financiering en subsidie aanvragen je kunt doen voor de isolatie en verduurzaming van je eigen appartement. Zo werk je samen met de VvE aan de verduurzaming van je woning en een laag energieverbruik. Onduidelijk wat bij je appartement hoort en wat bij het hele gebouw? Vraag het na bij de VvE of gebruik de subsidiechecker

Zelf doen: binnenzijde isoleren

Het isoleren van de buitenkant van een appartement is niet eenvoudig en vereist instemming van de (VvE) en medewerking van de buren. Gelukkig zijn er effectieve stappen die je aan de binnenkant kunt nemen zonder afhankelijk te zijn van anderen. Het is interessant om te weten dat een aanzienlijk deel van de warmte in je appartement verloren gaat naar de gang en naar je buren. Daarom is het zeer verstandig om te overwegen de binnenzijde van je appartement te isoleren. Denk aan voorzetwanden met isolatie en vloerisolatie. Dit biedt niet alleen het voordeel van het behouden van warmte, maar heeft ook een geluidsisolerend effect, waardoor je appartement minder gehorig is.

Bestel je isolatiemateriaal

Bestel nu je isolatiemateriaal en krijg alles voor de klus in één keer thuisbezorgd. Begin vandaag nog met isoleren en besparen!

Naar de shop

Zelf doen: tochtwering en radiator isoleren

Ook kleinere isolatieklussen dragen bij aan een duurzamer appartement. Denk aan het plaatsen van tochtwering rondom deuren en ramen. Veel koude lucht komt binnen via kieren waardoor je huis al snel onaangenaam voelt. Plaats tochtband bij je deur naar de hal en rondom ramen die open kunnen. Denk ook aan tochtstrips met borstel voor onderaan de deur.

Daarnaast kan je de radiator isoleren door radiatorfolie achter de radiator te plaatsen. Hierdoor weerkaatst de warmte de kamer in. Ook kan je kiezen voor een radiatorventilator. Die verspreid de warme lucht sneller door de kamer.

Met de VvE: duurzame energiebronnen

Onderzoek of je zonne-energie kunt gebruiken, zelfs als het alleen gaat om het installeren van zonnepanelen voor het opwekken van elektriciteit. Vaak kan je dit overleggen met de VvE en wanneer iedereen instemt, gezamenlijk zonnepanelen installeren op het dak van het appartementencomplex.

Ook een gezamenlijke warmtepomp installeren is soms iets wat besproken kan worden met de VvE. In sommige gevallen kan je individueel een warmtepomp installeren. Ook voor warmtepompen is vaak subsidie beschikbaar.

Met de VvE: HR++ glas

Een andere maatregel die veel impact maakt op je maandelijkse energiekosten is het vervangen van glas. Heb je nog enkelglas of verouderd dubbelglas in je woning? Dan is het een slimme stap om over te gaan op HR++ glas. Omdat dit de gevel van het gebouw betreft is dat vaak iets dat met de VvE besproken moet worden.

Dakisolatie met de VvE of zelf doen?

Heeft jouw appartementencomplex nog geen dakisolatie? Dan is dat de eerste maatregel die de VvE zou moeten nemen. Dakisolatie heeft namelijk de meeste impact op het energieverbruik. Warmte stijgt immers op, waardoor dit verdwijnt via het dak. Maar soms kan dit lastig zijn om dit voor elkaar te krijgen bij de VvE omdat bewoners van lager gelegen appartementen hier niet mee instemmen.

In dat geval kun je er soms voor kiezen om je eigen plafond te isoleren mits hier ruimte voor is.

Hulp nodig bij je dak isoleren?

Twijfel je nog welke materialen en folies het meest geschikt zijn voor jouw schuine dak? Start dan onze keuzehulp. Hierin vul je jouw situatie en wensen in en wij helpen je met de juiste materialen en hoeveelheden. Handig he?

Start de keuzehulp

Je appartement verduurzamen?

Voordat je verduurzamingsmaatregelen gaat nemen is het dus verstandig om eerst met de VvE te bespreken welke maatregelen je zelf kan doen en welke met instemming van de VvE moeten gebeuren. Check ook voor welke subsidie je aanmerking komt en of het loont om je klus zelf uit te voeren of om een professional in te huren. Hoe dan ook kan je altijd je appartement verduurzamen, zowel met grote isolatieklussen als met kleinere maatregelen.

Hulp nodig bij het kiezen van de beste materialen voor jouw huis?

Ontdek eenvoudig de beste isolatiematerialen voor jouw dak.

Bereken snel de benodigde hoeveelheden met jouw afmetingen.

Isoleer gemakkelijk met ons stappenplan en geniet van een comfortabel huis én lagere energierekening.

Start de keuzehulp