8 tips om energie te besparen in huis

8 tips om energie te besparen in huis

In ons drukke dagelijkse leven denken we er vaak niet bij na hoeveel energie we eigenlijk verbruiken. Van het aanzetten van de lampen tot het nemen van een warme douche, energie is een heel groot onderdeel van ons leven. In een tijd waarin duurzaamheid en kostenbesparing dan ook steeds meer prioriteit krijgt, is het vinden van manieren om energie te besparen in huis heel belangrijk.

 

Gelukkig zijn er verschillende eenvoudige stappen die je kunt nemen om je energieverbruik te verminderen, en daarmee ook je energierekening te verlagen. In deze blog hebben we enkele praktische tips op een rijtje gezet die niet alleen goed zijn voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Win-win!

8 tips: energie besparen in huis

1. Gebruik LED-lampen

LED-verlichting is een van de gemakkelijkste manieren om energie te besparen in huis. Door oude gloeilampen te vervangen door energiezuinige LED, kun je aanzienlijk besparen op je energieverbruik. Deze verlichting verbruikt namelijk veel minder energie en gaat ook nog eens veel langer mee dan traditionele gloeilampen.

Een LED-lamp is iets duurder in aanschaf, maar op de lange termijn zul je geld besparen dankzij de lagere energiekosten en de langere levensduur van de lampen. Deze investering verdien je dus terug.

2. Waterbesparende douchekop en korter douchen

Een andere eenvoudige manier om energie te besparen is door je douchetijd te verkorten. Hoewel het misschien een kleine verandering lijkt, kan korter douchen een groot verschil maken in je energieverbruik. Begin juist met de kleine aanpassingen, zo is het gemakkelijker vol te houden. Probeer je douchetijd te beperken tot enkele minuten en investeer indien mogelijk in een waterbesparende douchekop.

Let ook op het gebruik van warm water. Je kunt gerust een paar graden kouder douchen, zodat je minder warm water verbruikt. Een waterbesparende douchekop kan eveneens zorgen voor een mooie besparing en bovendien staat ook hier weer het milieu centraal doordat je je ecologische footprint verlaagt.

3. Wasmachine vol stoppen

Het is misschien verleidelijk om de wasmachine te laten draaien met slechts een paar kledingstukken erin, vooral als je druk bent en snel wat schone kleren nodig hebt. Maar je kunt beter wachten tot je een trommel vol hebt. Door je wasmachine voller te stoppen, maximaliseer je niet alleen de efficiëntie van elke wasbeurt, maar bespaar je ook op water- en energiekosten op de lange termijn. Probeer ook te letten op het gebruik van warm water.

Let op slim gebruik! Je kunt de was gerust op een lagere temperatuur zetten om energie te besparen om een paar tientjes over te houden in je portemonnee én voor een lagere energierekening. Gewoon een kwestie van slim omgaan met apparatuur en een graadje lager zetten. Dat is makkelijk energie besparen op je verbruik.

4. Maak van je huishoudelijke apparaten energiezuinige apparaten

Bij het vervangen van oude huishoudelijke apparaten in huis, zoals koelkasten, vaatwassers en wasmachines, is het belangrijk om te letten op het energielabel. Kies voor energiezuinige apparatuur met een hoog energie-efficiëntielabel, zoals A+++, omdat een energiezuinig apparaat aanzienlijk minder stroom verbruikt ten opzicht van oudere modellen. Apparaten zijn tegenwoordig een stuk zuiniger waardoor je gemakkelijk elektriciteit bespaart bij je energieleverancier.

5. Plaats tochtwering

Koude lucht die door kieren en gaten in je huis naar binnen komt, zorgt ervoor dat je meer moet stoken om het warm te houden. Door tochtwering te plaatsen rond ramen en deuren kun je dit voorkomen.

Op deze manier houd je niet alleen de warmte binnen, maar bespaar je ook energie doordat je minder hoeft te stoken om je huis op temperatuur te houden. Denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van tochtband langs de randen van ramen en deuren, en het afdichten van eventuele kieren en gaten in muren en vloeren.

6. Gebruik een slimme thermostaat

Programmeerbare thermostaten kunnen de temperatuur van je cv-ketel automatisch aanpassen op basis van je levensstijl. Je kunt instellen dat de temperatuur automatisch wordt verlaagd wanneer je niet thuis bent, bijvoorbeeld tijdens werkdagen of vakanties. Dit zorgt ervoor dat je niet onnodig energie verspilt aan het verwarmen of koelen van een leeg huis.

Daarnaast kun je de temperatuur instellen voor verwarming voor verschillende tijden van de dag. Zo kun je bijvoorbeeld de verwarming 's nachts automatisch verlagen om energie te besparen terwijl je slaapt, en de verwarming weer laten stijgen tegen de tijd dat je wakker wordt.

Sommige slimme thermostaten bieden zelfs de mogelijkheid om via een app op je smartphone de temperatuur van je verwarming op afstand te regelen. Dit betekent dat je de temperatuur kunt aanpassen, zelfs als je niet thuis bent, waardoor je verwarming altijd goed zijn werk kan doen en jij ondertussen aan energie besparen doet.

7. Schakel ongebruikte apparaten uit

Het is een veelvoorkomende gewoonte: apparaten zoals televisies, computers, opladers, koffiezetapparaten laten we vaak op stand-by staan. Wat velen niet beseffen, is dat deze sluimerstand nog steeds stroom verbruikt, ook al lijken de apparaten niet actief te zijn. Dit fenomeen staat bekend als "sluipverbruik" van stroom, en het kan aanzienlijke kosten met zich meebrengen op je energierekening.

Voorkom sluipverbruik door je ongebruikte apparaten volledig uit te schakelen en dus niet op de stand-by stand te zetten. Dit betekent dat je stekkers uit het stopcontact haalt of een stekkerdoos gebruikt met aan/uit-schakelaar, zodat je meerdere apparaten tegelijk kunt uitschakelen. Dit spaart niet alleen de energierekening, maar ook het milieu.

Let op de tarieven van de energieleverancier. Dit beïnvloedt niet het verbruik van uw energie, maar wel wat u maandelijks betaalt. Daarnaast heeft u met uw keus van energieleverancier invloed op het soort elektriciteit dat u ontvangt. Niet alle aanbieders van energie leveren duurzaam opgewekte stroom.

Isolatie is dé meest effectieve manier om energie te besparen. Het zorgt ervoor dat de hitte in de zomer buiten blijft en de warmte in de winter binnen blijft. 

8. Bespaar energie door je huis te isoleren

En nu, de kers op de taart als het gaat om energiebesparing: je huis isoleren. Isolatie is dé meest effectieve manier om energie te besparen. Het zorgt ervoor dat de hitte in de zomer buiten blijft en de warmte in de winter binnen blijft. Je wilt immers geen onnodig warmte verliezen en het verbruik van energie beperken, zeker wanneer je de cv-ketel gebruikt. Wil je flink energie besparen? We zetten de volgende isolatie toepassingen voor je op een rijtje.

Dakisolatie

Het dak is een van de grootste bronnen van warmteverlies in een huis, omdat warmte van nature opstijgt. Als je dak niet goed geïsoleerd is, kan er veel warmte verloren gaan, wel 30%, wat resulteert in hogere stookkosten en een minder comfortabele leefomgeving. Door je dak goed te isoleren, kun je dit warmteverlies aanzienlijk verminderen en je energieverbruik verlagen.

Spouwmuurisolatie

Veel huizen hebben een spouwmuur, wat betekent dat er een ruimte is tussen de binnen- en buitenmuur. Als deze ruimte niet geïsoleerd is, kan er warmteverlies optreden, waardoor je huis minder energiezuinig is. Isoleer deze ruimte met speciaal isolatiemateriaal, zoals isolatieparels of schuim. Ook kan je een buitenmuur zelf isoleren door middel van een voorzetwand.

Vloerisolatie

Net als bij het dak kan er ook via de vloer veel warmte verloren gaan. Koude lucht vanuit de kruipruimte kan optrekken naar de vloer, waardoor je huis oncomfortabel aanvoelt en je meer moet stoken om het warm te houden. Door je vloer goed te isoleren, kun je dit warmteverlies voorkomen en de warmte binnenhouden.

Het isoleren van een kruipruimte kan veel verschil maken in je energieverbruik. Het voorkomt dat kou vanuit de grond je huis binnendringt en helpt de warmte binnen te houden. Hoewel het aanbrengen van isolatie kosten met zich meebrengt, zul je uiteindelijk veel geld besparen op je energierekening en verwarm je je huis beter waardoor je meer geniet van een juiste temperatuur.

Wil je ook energie besparen en je huis isoleren? Ga dan direct aan de slag!

Met deze tips kun je gemakkelijk energie besparen in huis en tegelijkertijd geld besparen. Of het nu gaat om het vervangen van verlichting, het aanpassen van je dagelijkse gewoonten of het investeren in isolatie, elke stap die je neemt, brengt je dichter bij een energiezuiniger en duurzamer huis. Dus waar wacht je nog op? Start vandaag nog met energie besparen!

Bestel je isolatiemateriaal

Bestel nu je isolatiemateriaal en krijg alles voor de klus in één keer thuisbezorgd. Begin vandaag nog met isoleren en besparen!

Naar de shop

Wees als eerste op de hoogte van de nieuwste klussen, aanbiedingen en klustips. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!